Ο 7χρονος εγγονός μου δεν θέλει τις μικρότερες αδερφές του. Τι πρέπει να κάνω;

Ο 7χρονος εγγονός μου δεν θέλει τις μικρότερες αδερφές του. Τι πρέπει να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Το εγγονάκι μου είναι 7 χρόνων και έχει άλλες 2 μικρότερες αδερφούλες (4,5 και 1,5 ετών αντίστοιχα). Όταν θυμώνει ή όταν πάει βόλτα με το παππού, δεν τις θέλει μαζί του. Επίσης, λέει στις αδερφές του πως δεν τις αγαπάει και δεν τις θέλει… Όταν φεύγει από το σπίτι μας για να πάει στο δικό του σπίτι, δεν θέλει να πάνε μαζί του και οι αδερφές τους με την πρόφαση πως έχει διάβασμα. Με το σχολείο δεν τα πάει και τόσο καλά. Γενικώς είναι ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο και ντροπαλό εκτός σπιτιού.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Να χαίρεστε τα όμορφα εγγόνια σας και τη σχέση σας που σας περιβάλλει με όμορφο ενδιαφέρον για την εξέλιξη τους!

Ο εγγονός σας φαίνεται να είναι ζορισμένος. Όποιοι και εάν είναι οι λόγοι αυτής της δυσκολίας,  προστίθεται το ότι δε μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας και χρειάζεται να τραβήξει την προσοχή σας από τις μικρότερες αδερφές του. Η ηλικιακή διαφορά τους είναι τέτοια, που δεν τους επιτρέπει ακόμη να σχετιστούν ισότιμα και να χτίσουν τη σχέση τους.  Θα γίνει και αυτό σταδιακά και η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη. Όχι με νουθετήσεις, όχι με προτροπές. Αντιθέτως, έχει νόημα να ακούσετε καθαρά αυτό που σας λέει,  ότι δηλαδή αυτήν την περίοδο αποζητά μοναδικό χρόνο με καθέναν από τους σημαντικούς εσάς.

Μιλήστε του τρυφερά,  πόσο τον εκτιμάτε,  πόσο τον καμαρώνετε και ότι είστε διαθέσιμοι για εκείνον. Με καλό κλίμα ώστε να εμπεριέξει τη δυσκολία, θα μεταβείτε στην επόμενη φάση. 

Σας ευχαριστώ!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v