Αγαπητή αναγνώστρια,
Έχετε συμπυκνώσει μέσα σε λίγες γραμμές τις αγωνίες πολλών γονέων των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στο σχολείο.
Συχνά τα παιδιά που έχουν την αποδοχή των δασκάλων τους αποτελούν «πρόκληση» για τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους αυτή την προτίμηση που βιώνουν. Ωστόσο να θυμάστε ότι για να θεωρηθεί εκφοβισμός μία συμπεριφορά θα πρέπει να γίνεται με επαναληψιμότητα, να υπάρχει πρόθεση για πρόκληση κάποιου είδους βλάβης και επιπλέον να υπάρχει ανισορροπία δύναμης ανάμεσα στα παιδιά που εκφοβίζουν και στο παιδί που εκφοβίζεται.
Ακόμα, όμως, και αν δεν πρόκειται για εκφοβισμό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να υποτιμηθεί, εφόσον φαίνεται ότι η κόρη σας δεν νιώθει καλά με τα σχόλια που ακούει. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το ότι σας ανοίχτηκε και σας μίλησε για όσα βιώνει. Αναρωτηθείτε μήπως ασυνείδητα την αντιμετωπίζετε ως ευάλωτη και αυτό την κάνει να μην θέλει να σας εκμυστηρευτεί περισσότερα από όσα συμβαίνουν.
Εξίσου σημαντικό το να κρατήσετε ως πρώτο βήμα αυτό που σας ζήτησε και να παραμείνετε σταθερά διαθέσιμη για εκείνη για να σας μιλάει. Δείξτε της εμπιστοσύνη ότι μπορεί να χειριστεί αυτή την κατάσταση και εξηγήστε γιατί χρειάζεται να ενημερωθεί το σχολείο για τα όσα συμβαίνουν. Ώστε να πάρει το χρόνο της και να κατανοήσει η ίδια τον αποδοτικό χειρισμό αυτών των καταστάσεων.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου εάν υπάρξουν εξελίξεις και χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.