Η 8χρονη κόρη μου δέχεται bullying στο σχολείο - πώς να τη βοηθήσω χωρίς να τα κάνω χειρότερα;

Η 8χρονη κόρη μου δέχεται bullying στο σχολείο - πώς να τη βοηθήσω χωρίς να τα κάνω χειρότερα;
Ερώτηση:
Πρόσφατα έμαθα ότι η 8χρονη κορούλα μου δέχεται κοροϊδίες στο σχολείο - την κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της επειδή, λένε, είναι η «αγαπημένη της δασκάλας». Μου το είπε διστακτικά και νομίζω ότι δεν μου έχει πει όλη την αλήθεια. Θέλησα να μιλήσω στο σχολείο, αλλά μου είπε ότι δεν θέλει να πω τίποτα σε κανέναν! Φοβάμαι μήπως την πιέσω πολύ και κλειστεί περισσότερο στον εαυτό της. Θέλω να την βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω… Θέλω να σταματήσω το bullying που δέχεται, αλλά χωρίς να νιώσει ότι την εκθέτω ή το κάνω χειρότερο.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχετε συμπυκνώσει μέσα σε λίγες γραμμές τις αγωνίες πολλών γονέων των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στο σχολείο. 

Συχνά τα παιδιά που έχουν την αποδοχή των δασκάλων τους αποτελούν «πρόκληση» για τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους αυτή την προτίμηση που βιώνουν. Ωστόσο να θυμάστε ότι για να θεωρηθεί εκφοβισμός μία συμπεριφορά θα πρέπει να γίνεται με επαναληψιμότητα, να υπάρχει πρόθεση για πρόκληση κάποιου είδους βλάβης και επιπλέον να υπάρχει ανισορροπία δύναμης ανάμεσα στα παιδιά που εκφοβίζουν και στο παιδί που εκφοβίζεται.

Ακόμα, όμως, και αν δεν πρόκειται για εκφοβισμό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να υποτιμηθεί, εφόσον φαίνεται ότι η κόρη σας δεν νιώθει καλά με τα σχόλια που ακούει. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το ότι σας ανοίχτηκε και σας μίλησε για όσα βιώνει. Αναρωτηθείτε μήπως ασυνείδητα την αντιμετωπίζετε ως ευάλωτη και αυτό την κάνει να μην θέλει να σας εκμυστηρευτεί περισσότερα από όσα συμβαίνουν.

Εξίσου σημαντικό το να κρατήσετε ως πρώτο βήμα αυτό που σας ζήτησε και να παραμείνετε σταθερά διαθέσιμη για εκείνη για να σας μιλάει. Δείξτε της εμπιστοσύνη ότι μπορεί να χειριστεί αυτή την κατάσταση και εξηγήστε γιατί χρειάζεται να ενημερωθεί το σχολείο για τα όσα συμβαίνουν. Ώστε να πάρει το χρόνο της και να κατανοήσει η ίδια τον αποδοτικό χειρισμό αυτών των καταστάσεων. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου εάν υπάρξουν εξελίξεις και χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια.

*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v