Αγαπητή αναγνώστρια,
Κατανοώ την αγωνία που έχετε για το γιο σας και την αίσθηση ότι χάνετε τον έλεγχο της κατάστασης.
Για τα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι πολύ σημαντική η αποδοχή των συνομηλίκων τους, η οποία στην εποχή μας συχνά συνδέεται με τη χρήση του διαδικτύου. Είναι προτεραιότητα να ανήκουν κάπου και να μη χάνουν τις εξελίξεις, οπότε η χρήση του διαδικτύου συχνά τα κάνει να νιώθουν ενεργά και άμεσα διαθέσιμα στην επικοινωνία με τους φίλους τους.
Δείχνοντας κατανόηση στα παραπάνω, μπορείτε να μιλήσετε για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και να θεσπίσετε όρια και κανόνες ως προς τη χρήση του. Επιπλέον πιθανόν θα είναι πιο αποδοτικό το να έχει ενδιαφέρουσες εναλλακτικές, αντί του να υπάρχει μία στείρα απαγόρευση χρήσης της οθόνης.
Ο γιος σας βρίσκεται σε μία μετάβαση, όπως και η σχέση σας μαζί του. Πιθανότατα να χρειαστεί να δουλέψετε μαζί του το τι σημαίνει πως μπορούμε να είμαστε φίλοι, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε πανομοιότυποι ή να λειτουργούμε με τους ίδιους τρόπους. Με άλλα λόγια, να μιλήσετε για το πώς μπορεί να νιώθει εντός της ομάδας των συνομηλίκων χωρίς να είναι εκτός της υπόλοιπης ζωής.
Έχει ξεκινήσει μία σύνθετη, απαιτητική και συναρπαστική περίοδος για το γιο σας και η δική σας σταθερότητα, ενθάρρυνση και στοργή θα του επιτρέψουν να τη ζήσει καλύτερα.
Σας ευχαριστώ
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.