Ο γιος μας, ενώ αντιδρά πολύ φυσιολογικά με τα άλλα παιδιά, στο σπίτι τα βρίζει

Ο γιος μας, ενώ αντιδρά πολύ φυσιολογικά με τα άλλα παιδιά, στο σπίτι τα βρίζει
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω ένα γιο 7 ετών γεννημένο εξαιρετικά πρόωρα και έχει θέμα με την κοινωνικοποίηση του. Στο σχολείο αντιδρά πολύ φυσιολογικά με τα άλλα παιδιά, αλλά σε εμάς τα αποκαλεί «παλιόπαιδα» και μας λέει ότι φοβάται όταν τον πλησιάζουν στις κούνιες. Έχει ελεγχθεί για αυτισμό και μας είπαν ότι έχει χαρακτηριστικά, αλλά δεν τον εντάσσουν στο φάσμα. Επίσης, επιμένει να γίνεται το δικό του. Τα νεύρα μας έχουν σπάσει και μιλάμε απότομα στο παιδί και έχουμε αγωνία μην έχει κάποιο θέμα . Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Ο υπέροχος γιος σας, σας επιβεβαιώνει μέσα από τη συμπεριφορά του, αυτό που και η ίδια γνωρίζετε.  Ότι δυσκολεύεται να σχετιστεί.  Η αλήθεια είναι, ότι στο σχολικό αλλά και στο κοινωνικό πλαίσιο,  η πιο απαιτητική διεργασία που έχουν να κάνουν τα παιδιά είναι η σχέση!

Είναι σημαντικό που καταφέρνει στο σχολείο να παίξει με τα άλλα παιδιά.  Στο σπίτι ωστόσο αισθάνεται άνετα να σας μιλήσει ελεύθερα για το πόσο τον ζορίσει αυτό.  Δεν έχει νόημα να θυμώσετε. Αντιθέτως,  να τον ευχαριστήσετε που σας μιλά και να τον ενισχύσετε το κάνει.  

Ως προς την κοινωνική ενίσχυση ότι και εάν μπορείτε να του προσφέρετε θα είναι για καλό.  Παιδική χαρά,  κάποια δραστηριότητα,  θεατρικό παιχνίδι. Εάν επιθυμείτε κάποια μορφή παρέμβασης θα μπορούσατε παιγνιοθεραπεία. 

Παίξτε μαζί του, χαρείτε τον! Εάν και ο ίδιος αισθάνεται ότι οι σχέσεις είναι μόνο δύσκολες, χωρίς χαρά,  θα παραμένει κλειστός θεωρώντας ότι οι άλλοι θα τον επιβαρύνουν. Μέσα από τη σπουδαία σχέση σας, έχετε τον τρόπο να ζήσετε κάτι διαφορετικό!

Σας ευχαριστώ!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v