Η συμπεριφορά της κόρης μου έχει αλλάξει και δεν θέλει πια να μοιράζεται

Η συμπεριφορά της κόρης μου έχει αλλάξει και δεν θέλει πια να μοιράζεται
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω έναν προβληματισμό σχετικά με την 6χρονη κόρη μου. Είναι ένα παιδάκι πολύ δοτικό που ξέρει να μοιράζεται και χαρίζει πολλά παιχνίδια σε φίλους της. Τους τελευταίους μήνες, όμως, αυτό έχει αλλάξει! Κλαίει και φωνάζει πολύ δυνατά όταν κάποια φίλη της, που η ίδια έχει καλέσει σπίτι, πάρει τα παιχνίδια της και μου λέει ότι δεν της το δίνει γιατί φοβάται πως θα της το πάρει. Σαφώς έχω εξηγήσει πολλές φορές, όμως το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Επίσης, μαζί με αυτήν την συμπεριφορά έχει πυροδοτήθηκε και μια άλλη που τόσα χρόνια δεν υπήρχε: πολλές φορές στα ψώνια ζητά πράγματα που δεν είχαμε προγραμματίσει να αγοράσουμε. Τα ζητάει τόσο επίμονα που κλαίει και ουρλιάζει μέσα στο κατάστημα σαν 2χρονο.Και γενικά, αν θέλει κάτι και δεν της το δίνουμε, ακόμη και στο σπίτι, κάνει τα ίδια. Έχω απελπιστεί. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Συγχαρητήρια! Το κορίτσι σας μεγαλώνει υγιώς και εσείς βλέπετε πολύ καθαρά και είστε τόσο κοντά και σε εγρήγορση ώστε να φροντίσετε το μεγάλωμα της!

Καθώς η ανάπτυξη προχωρά, οι σχέσεις τόσο με εσάς τους γονείς, όσο και με τους άλλους, γίνονται πιο σύμπλοκες, πιο πολυδιάστατες. Το κορίτσι σας θα δοκιμάσει τρόπους για να ακουστεί, να διεκδικήσει και να καταφέρει το δικό της. Όλοι οι τρόποι, δε θα είναι εξίσου λειτουργικοί, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος πρακτικά να είναι αποδοτικοί και να τη δελεάζει η επανάληψη τους. 

Επομένως, σταθερά και με συνέπεια είστε εκεί να της δείξετε τον τρόπο που σας ταιριάζει να ζητήσει, να μοιραστεί και να παίξει. Καταλαβαίνω ότι κάποιες στιγμές θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές αλλά έτσι είναι το μεγάλωμα! Την ίδια στιγμή που σας ζορίζει, ζορίζεται και η ιδία στο να καταλάβει τι την συμφέρει να κάνει. Τρυφερά λοιπόν της επαναλαμβάνετε το ίδιο, όσες φορές χρειαστεί, χωρίς να εισπράττει ότι είναι παράξενη που ρωτά. Τα παιδιά δεν οφείλουν να ξέρουν τι να κάνουν στο νέο κάθε φορά επίπεδο που βρίσκονται. 

Η σχολική περίοδος της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα απαιτητική και πολύπλευρη επομένως ετοιμαστείτε ώστε θέματα που τα έχετε ήδη προχωρήσει να τα επαναδιαπραγματευτείτε με τα νέα δεδομένα. Ζητήστε βοήθεια εαν τη χρειάζεστε σχετικά με τη σπουδαιότητα του γονικού σας ρόλου και σε αυτήν τη φάση!

Να τη χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v