Τι χρειαζόμαστε
250 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματιού)
1 ½ κούπα ζάχαρη
25 γραμμάρια μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
½ κούπα γάλα χλιαρό
4 αυγά
2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού
1 κουταλιά της σούπας νερό
Τι κάνουμε
Στο μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπάμε καλά για 15 λεπτά, ώσπου ν’ αφρατέψει το μείγμα.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε, αφήνοντας το κάθε αυγό να αναμιχθεί τελείως με το βούτυρο πριν ρίξουμε το επόμενο. Κατόπιν, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα με την αμμωνία και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ύστερα, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας (να είναι μαλακή και όχι πολύ κολλώδης). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα 20λεπτο.
Για να πλάσουμε τα κουλουράκια μας τσιμπάμε λίγη απ’ τη ζύμη και πλάθουμε φιδάκια. Με το καθε φιδάκι, σχηματίζουμε μια πλεξούδα ή ένα σπιράλ, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα κουλουράκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ’ ένα ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και τοποθετούμε επάνω τα κουλουράκια (με απόσταση γιατί θα φουσκώσουν κιόλας).
Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε τους 2 κρόκους και 1 κουταλιά νερό και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα πηρούνι. Μ’ ένα πινέλο, περνάμε με το μείγμα τα κουλουράκια από πάνω για να γλασαριστούν.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά, ώσπου να χρυσίσουν.
Καλές γιορτές!