Πώς να φτιάξετε λαχταριστή παραδοσιακή γαλατόπιτα

Πώς να φτιάξετε λαχταριστή παραδοσιακή γαλατόπιτα

Η γαλατόπιτα είναι ένα γλυκό που τρώγεται στο λεπτό από όλη την οικογένεια! Όταν μάλιστα η συνταγή είναι παραδοσιακή και συνδυάζεται με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, η νοστιμιά της δεν έχει όρια! Τώρα που καθόμαστε στο σπίτι, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να την δοκιμάσουμε και να την απολαύσουμε... οικογενειακώς!

Τι θα χρειαστούμε

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα 

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

150 γραμμάρια ζάχαρη

2 αβγά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 

1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τα φύλλα

5 φύλλα κρούστας

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη 

2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο 

Για το σερβίρισμα

Άχνη ζάχαρη

Κανέλα σκόνη

Τι πρέπει να κάνουμε

Βήμα 10

Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.

Βήμα 20

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για περίπου 5 λεπτά. 

Βήμα 30

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Βήμα 40

Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα.

Βήμα 50

Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 10 λεπτά (μέχρι να πήξει). Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 

Βήμα 60

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε στα φύλλα.



Βήμα 70

Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα, τα απλώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί 38 εκατοστών και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 8ο

Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω (η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη). Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει και ψήνουμε για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο στους 180οC φούρνο.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα αφού κρυώσει καλά.

Καλή επιτυχία!

v