Κάποιοι από αυτούς του κώδικες, λένε, για παράδειγμα:
-Δεν εμφανίζομαστε στο σπίτι του φίλου του παιδιού μας, με το παιδί μας, για παιχνίδι αν δεν έχουμε πρώτα επικοινωνήσει με τους γονείς.
-Αν επιστρέφουμε στο σπίτι με το παιδί μας και ένα άλλο παιδί και έχουμε ένα μόνο παιδικό καθισματάκι, το παραχωρούμε στο άλλο παιδί.
-Δεν χαρίζουμε σε άλλων γονιών τα παιδιά έμψυχα δώρα (δηλαδή ζωάκια).
Πέρα από αυτούς τους βασικούς κανόνες βέβαια, η ζωή έχει διδάξει εδώ και χρόνια τις μαμάδες μερικούς ακόμα «κώδικες τιμής», που καλό είναι να θυμόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους γονείς ή άλλα παιδιά:
-Δεν δίνουμε σε άλλα παιδιά τρόφιμα που δεν είμαστε βέβαιες ότι θα έδιναν και οι γονείς τους (ειδικά αν πρόκειται για γλυκά και πατατάκια). Ούτε, φυσικά, φάρμακα ή άλλα σκευάσματα.
-Δεν κριτικάρουμε, σχολιάζουμε ή κοροϊδεύουμε άλλα παιδιά ή άλλους γονείς μπροστά στα παιδιά μας ή μπροστά σε τρίτους.
-Δεν επιτρέπουμε στο παιδί μας να αρπάξει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού χωρίς πρώτα να το έχει ζητήσει ευγενικά και το άλλο να έχει δεχτεί.
-Δεν μιλάμε άσχημα μπροστά σε άλλα παιδιά (ούτε μπροστά στο δικό μας).
-Δεν χαρίζουμε υπερ-χρησιμοποιημένα αντικείμενα του παιδιού μας σε φίλες μας (ή γνωστές μας) με δικά τους παιδιά, για να μην τις φέρουμε σε δύσκολη θέση να τα απορρίψουν ή να τα χρησιμοποιήσουν με το ζόρι.
-Όταν αναλαμβάνουμε να φιλοξενήσουμε ένα άλλο παιδί ακολουθούμε τις οδηγίες της μαμάς του ως προς το πρόγραμμά του –αλλιώς δεν το φιλοξενούμε.
-Όταν αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε στο σπίτι τους άλλα παιδιά, μαζί με το δικό μας, δεν κάνουμε διακρίσεις ως προς το ποια θα πάρουμε μαζί. Θα πάρουμε όσα χωράνε.
-Δεν υποτιμάμε τις επιλογές άλλων γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους, π.χ. αν εμείς έχουμε την δυνατότητα να στείλουμε τα δικά μας σε ιδιωτικό σχολείο και εκείνοι όχι.
-Δεν σχηματίζουμε «ομάδες» με ορισμένες μαμάδες, αφήνοντας απ’έξω άλλες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα στις παρέες των παιδιών.
Πηγή: Modernmom