Αυτό το «νοητικό φορτίο» περιλαμβάνει την αδιάκοπη σκέψη και τον προγραμματισμό που απαιτούνται για να λειτουργήσει ομαλά το σπίτι. Είναι η υπενθύμιση ότι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού χάλασε και πρέπει να αντικατασταθεί πριν την επόμενη «κρίση». Είναι η έρευνα για το ποια μέθοδος πειθαρχίας είναι η πιο αποτελεσματική, η αναζήτηση συμβουλών για τη διαχείριση των εκρήξεων θυμού ή των προβλημάτων ύπνου. Είναι η συνεχής ανάγκη να είσαι ένα βήμα μπροστά, να προβλέπεις και να προλαμβάνεις.
Η «αόρατη εργασία» των μαμάδων
Συχνά, αυτή η «αόρατη εργασία» πέφτει στις πλάτες των μαμάδων. Όπως αναφέρει η Renee Reina, δημιουργός περιεχομένου και μητέρα: «Στην πλειοψηφία, είναι οι μαμάδες που ακολουθούν λογαριασμούς για γονείς στα social media, που ακούνε podcast για γονείς. Έτσι, συγκεντρώνουμε όλα αυτά τα εργαλεία για να μπορούμε να διαχειριστούμε συγκεκριμένες καταστάσεις με τα παιδιά μας — είτε πρόκειται για μια έκρηξη θυμού είτε για προβλήματα στον ύπνο.»
Αυτή η συνεχής αναζήτηση γνώσης και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα μπορεί να είναι εξουθενωτική. Και το πιο δύσκολο; Συχνά, οι σύντροφοί μας δεν συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το να μαθαίνουμε, πρέπει και να μεταφέρουμε αυτές τις γνώσεις, να εκπαιδεύουμε τους συντρόφους μας, ώστε να είμαστε στην ίδια σελίδα. Όπως σημειώνει η Reina: «Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο σύντροφός σου δεν κάνει το ίδιο ή δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών, και τώρα πρέπει ουσιαστικά να τους διδάξεις αυτά που έχεις μάθει ώστε να είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα.»
Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας. Πολλές μητέρες αισθάνονται ότι η συνεχής ανάγκη να εξηγούν και να καθοδηγούν τους συντρόφους τους προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στην ήδη φορτωμένη καθημερινότητά τους. Η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, Gayane Aramyan, επισημαίνει ότι: «Το διανοητικό φορτίο αποτελείται από την εκμάθηση όλων των πληροφοριών για την ανατροφή του παιδιού, την έρευνα για το ποιο είναι το 'σωστό' πράγμα να κάνεις όσον αφορά τη διατροφή, τα προγράμματα ύπνου, τη συμπεριφορά και την πειθαρχία.»
Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσουμε με τους συντρόφους μας
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε και να συζητήσουμε αυτό το αόρατο φορτίο. Η επικοινωνία με τον σύντροφό μας για το πώς νιώθουμε και η αναζήτηση τρόπων για να μοιραστούμε αυτές τις ευθύνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης. Όπως προτείνει η Reina: «Είναι απολύτως εντάξει για έναν γονέα να είναι ο 'ερευνητής', αλλά ο άλλος γονέας πρέπει να αναλάβει άλλους τομείς.»
Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και χαρές. Αναγνωρίζοντας το πλήρες εύρος των ευθυνών που αναλαμβάνουμε και αναζητώντας υποστήριξη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ισορροπημένο και υγιές περιβάλλον για εμάς και τις οικογένειές μας.
Πληροφορίες από huffpost.com