Υψηλός πυρετός
Κάθε παιδί θα έχει κάποια στιγμή πυρετό. Είναι μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση για την οποία, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, οι πυρετοί είναι μία αντίδραση στις μολύνσεις –δείχνουν ότι το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να τις πολεμήσει. Αν, όμως, το παιδί είναι κάτω των 2 μηνών και ο πυρετός άνω των 38 βαθμών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Τα μωρά είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις και τόσο υψηλοί πυρετοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Ωστόσο, για μεγαλύτερα μωρά και παιδιά, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, ακόμα κι αν ο πυρετός φτάσει πολύ ψηλά. Ο παιδίατρος τότε θα χορηγήσει κάποιο αντιπυρετικό για να κάνει το παιδί να νιώσει καλύτερα. Ακόμα, παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας, θα αναψοκοκκινίσουν το κεφάλι και το πρόσωπο του παιδιού, αυτό μπορεί να ιδρώσει, να έχει ταχυπαλμίες και να επιταχυνθούν οι ανάσες του. Αν, όμως, τα συμπτώματα αυτά εξαφανιστούν με την πτώση της θερμοκρασίας, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τους γονείς θα πρέπει να ενδιαφέρει το πώς δείχνει το παιδί όταν έχει πυρετό, όχι ο ακριβής αριθμός της θερμοκρασίας του. Αν, δηλαδή, το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αν δείχνει χλωμό ή συμπεριφέρεται περίεργα, ακόμα και μετά το αντιπυρετικό, τότε ο παιδίατρος θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα.
Πονοκέφαλος
Τα περισσότερα παιδιά παραπονούνται κατά καιρούς για πονοκεφάλους, και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι'αυτό: Αλλεργίες, κακός ύπνος, προβλήματα όρασης ή πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πονοκέφαλοι αυτοί αντιμετωπίζονται με ένα απλό παυσίπονο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι παιδιά κάτω των 4 ετών σπάνια παραπονιούνται για πονοκέφαλο. Επίσης, ανησυχητικό είναι αν ένα παιδί ξυπνήσει με πονοκέφαλο μέσα στη νύχτα (ειδικά αν κάνει και εμετό), καθώς και αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από απώλεια ισορροπίας, θολή όραση, αδυναμία ή απώλεια συντονισμού κινήσεων. Αν συντρέχουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Τέλος, αν το παιδί έχει πολύ έντονο πονοκέφαλο, σε συνδυασμό με σφίξιμο στον αυχένα ή αν παραπονιέται για έντονο φως στα μάτια, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στα επείγοντα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να υπονοούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, τραύμα στο κεφάλι και -σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις- όγκο στον εγκέφαλο.
Κοψίματα και τραυματισμοί
Οι μελανιές και τα γρατζουνισμένα γόνατα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και συνήθως εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο γονιός σε τέτοια χτυπήματα είναι να ελέγξει την αιμορραγία -αν υπάρχει- και να καθαρίσει το τραύμα. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται ακόμα και μετά από μισή ώρα ή αν το τραύμα είναι πολύ βαθύ, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό, καθώς μπορεί να χρειαστούν ράμματα. Επίσης, ενημερώστε γρήγορα τον γιατρό αν στο τραύμα παρατηρήσετε έντονη κοκκινίλα και πρήξιμο, αν παρουσιαστεί μόλυνση και πύον ή αν το παιδί πονά υπερβολικά, γίνει ληθαργικό και έχει πυρετό. Δεν είναι μόνο η μόλυνση που θα πρέπει να σας ανησυχήσει τότε αλλά και ο κίνδυνος σήψης, για τον οποίον απαιτούνται ειδικά αντιβιοτικά και εντατική φροντίδα.
Εμετός
Όσο κι αν προσπαθήσατε να το αποφύγετε, είναι σχεδόν αδύνατον να είστε γονείς και να μην έχετε καθαρίσει ποτέ τον εμετό του παιδιού σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμετοί προκαλούνται από γαστρεντερίτιδες (στομαχικές ιώσεις), οι οποίες πρέπει απλά να κάνουν τον κύκλο τους. Το σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι να παρακολουθείτε το παιδί: Αν το παιδί δε μπορεί να κρατήσει ακόμα και τα ελάχιστα υγρά του εμετού, ίσως να κινδυνεύει από αφυδάτωση (θα το καταλάβετε, επίσης, αν έχει μειωμένα ούρα, αν έχουν «βουλιάξει» τα μάτια του, αν νυστάζει υπερβολικά, αν έχει σκασμένα χείλη ή αν κλαίει χωρίς να βγάζει δάκρυα). Αν φοβάστε ότι το παιδί θα πάθει αφυδάτωση ή αν κάνει συνεχείς εμετούς και είναι κάτω των 6 μηνών, καλέστε άμεσα τον γιατρό σας. Επίσης, αν ο εμετός του περιέχει χολή (ανοιχτόχρωμη πρασινο-κίτρινη ουσία) ή αίμα, μεταφέρετέ το άμεσα στο νοσοκομείο.
Διάρροια
Όπως με τον εμετό έτσι και η διάρροια οφείλεται συνήθως σε κάποιον ιό του στομάχου και περνά όταν αυτός φύγει από το σύστημα του παιδιού. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι περισσότερο σημαντικό να προσέξετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης και να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αν το παιδί έχει έντονο στομαχόπονο, αν παρουσιάσει υπνηλία, αν έχει αίμα στα κόπρανα και αν η διάρροια επιμένει για μέρες.
Εξανθήματα
Τα εξανθήματα είναι πολύ συχνά στην παιδική ηλικία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αν, όμως, αυτά γίνουν μωβ, αν πονάνε ή αν προκληθούν μαζί με πυρετό ή εμετό, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το παιδίατρο. Ακόμα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό αν το εξάνθημα του παιδιού επιμένει για μέρες, ακόμα κι αν το παιδί δείχνει μια χαρά. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε αν πρόκειται για κάποια αλλεργική αντίδραση, αν έχει έντονη φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση κι αν πρηστούν τα χείλη ή το πρόσωπό του.
Πόνος κατά την ούρηση
Αν έχετε κορίτσι και σας παραπονεθεί ότι πονά ενώ ουρεί, πιθανώς να πρόκειται για ουρολοίμωξη ή κολπική λοίμωξη. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να την διαπιστώσετε –στα μωρά μπορεί να συνοδεύεται από ερεθισμό, πυρετό ή και εμετό, ενώ μεγαλύτερα παιδιά θα παραπονεθούν περισσότερο για πόνο κατά την ούρηση ή για περίεργη οσμή στα ούρα. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος πιθανώς να χρειαστεί να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αποφύγετε την ουρολοίμωξη χρησιμοποιώντας ποιοτικά αφρόλουτρα, αποφεύγοντας τα «άγρια» σφουγγάρια για τον καθαρισμό του παιδιού, ελέγχοντας ότι το παιδί σκουπίζεται σωστά μετά την χρήση της τουαλέτας (από μπροστά προς τα πίσω και όχι ανάποδα) και ότι το εσώρουχό δεν είναι πολύ σφιχτό. Αν είναι το αγόρι σας που παραπονιέται για πόνο κατά την ούρηση καλέστε άμεσα τον γιατρό.
Υπερβολική υπνηλία
Αν το παιδί, στα καλά καθούμενα, αρχίσει να κοιμάται περισσότερες ώρες απ'ό,τι συνήθως ή αν κοιμάται και κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν το συνήθιζε, παρατηρήστε αν είναι άρρωστο, π.χ. αν έχει πυρετό, και αν ξυπνά εύκολα όταν προσπαθείτε να το ξυπνήσετε. Επίσης, δοκιμάστε να του κάνετε ερωτήσεις όταν ξυπνά και δείτε αν απαντά κανονικά. Αν αυτό δε συμβαίνει ή αν πρόκειται για μωρό που δεν ξυπνά ούτε για να φάει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τι μπορεί να συμβαίνει.
Έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο
Τα περισσότερα παιδιά ξυπνούν ένα πρωί δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο. Μπορεί απλά να είναι κουρασμένα ή να θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο με τους γονείς τους –κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αν, όμως, αυτό αρχίσει να συμβαίνει συστηματικά, καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας. Οι ειδικοί λένε ότι στα περισσότερα παιδιά αρέσει να πηγαίνουν στο σχολείο, έστω και για να βλέπουν τους φίλους τους ή να παίζουν στην αυλή. Αν κάτι τέτοιο σταματήσει να συμβαίνει ή αν το παιδί αρχίσει να μην τρώει ή να μην κοιμάται καλά, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανίσει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, το οποίο δεν το βοηθά να συγκεντρώνεται. Μπορεί, επίσης, να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τους δασκάλους και τον γιατρό του για να μπορέσετε να το βοηθήσετε. (Περισσότερα για τη σχολική βία σε παλαιότερο άρθρο του Mama365).
Μελανιές
Μην τρέχετε στους γιατρούς με την πρώτη μελανιά που θα εμφανίσει το παιδί –από τη στιγμή που θα αρχίσει να περπατά οι μελανιές θα είναι συχνό φαινόμενο. Αν, όμως, οι μελανιές βρίσκονται σε περίεργες περιοχές (π.χ. στην πλάτη ή στην κοιλιά) και αν το παιδί μελανιάζει πολύ γρήγορα (πιθανώς λόγω κάποιου αιματολογικού προβλήματος), επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, καθώς η αφορμή μπορεί να είναι από κάτι εντελώς αθώο, μέχρι και το σοβαρότερο, π.χ. λευχαιμία.
Δυσκολία στην ανάγνωση
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει την τάξη του στην ανάγνωση, μην συμπεράνετε απλά ότι έχει ακαδημαϊκά προβλήματα. Μπορεί να δυσκολεύεται στην όραση και να χρειάζεται γυαλιά –επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να το διαπιστώσετε.
Πρήξιμο στις αρθρώσεις
Όπως οι ενήλικες έτσι και πολλά παιδιά μπορεί κατά καιρούς να έχουν πόνους στα χέρια και στα πόδια –ειδικά αν ασχολούνται εντατικά με τον αθλητισμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξετε για πιθανά πρηξίματα. Οι ειδικοί λένε ότι ένας περιστασιακός πόνος δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όμως αν πρόκειται για εμφανές πρήξιμο των αρθρώσεων, μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο ή τα επείγοντα του νοσοκομείου, ιδιαίτερα αν προκλήθηκε μετά από πτώση κι αν εμποδίζει την κίνηση του παιδιού. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το να ανεβάσει πυρετό ή να κοκκινίσουν και να πονούν υπερβολικά οι αρθρώσεις του.
Υπερβολική δίψα
Τα παιδιά χρειάζονται πολλά υγρά, επειδή βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας πίνει πολύ παραπάνω από το συνηθισμένο, ειδικά για συνεχόμενες ημέρες, ή αν ξυπνά το βράδυ στον ύπνο του για να πιεί νερό, ενημερώστε τον παιδίατρό σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί υπόνοια διαβήτη. Ο λόγος; Στον διαβήτη συγκεντρώνονται υπερβολικές ποσότητες σακχάρων, τις οποίες ο οργανισμός προσπαθεί να «διαλύσει» πίνοντας πολύ νερό και ουρώντας. Άτομα με διαβήτη μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν απώλεια βάρους, κόπωση και μειωμένη όρεξη. Είναι σημαντικό, όμως, να διαγνωστεί μία τέτοια πάθηση εγκαίρως, ώστε το παιδί να λάβει ενέσεις ινσουλίνης πριν τα συμπτώματα βγουν εκτός ελέγχου.
Δύσκαμπτος, σκληρός αυχένας
Όλοι έχουμε κάποιες φορές ξυπνήσει με «πιάσιμο» στον αυχένα και αυτό μπορεί να συμβεί και στα παιδιά. Μπορεί να σας παραπονεθούν για δυσκαμψία στον αυχένα επειδή δεν κοιμήθηκαν καλά, επειδή τεντώθηκε κάποιος μυς ή απλά επειδή πονά ο λαιμός τους. Ένα παυσίπονο και μερικές ζεστές πετσέτες στην περιοχή συνήθως λύνουν το πρόβλημα. Αν, όμως, μαζί με τον δύσκαμπτο αυχένα το παιδί εμφανίσει και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο, γιατί -αν και σπάνια- μπορεί να πρόκειται για μηνιγγίτιδα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν το παιδί έχει και άλλα συμπτώματα ίωσης, αν γίνει ευερέθιστο, ευαίσθητο στο φως κι αν αρνείται να φάει.
Πηγή: iVillage