Οξεία σκωληκοειδίτιδα και παιδί: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Οξεία σκωληκοειδίτιδα και παιδί: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Πρόκειται για την συνηθέστερη αιτία χειρουργικής επέμβασης σε έφηβους και νέους και οφείλεται σε απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Εφόσον αντιμετωπιστεί εγκαίρως, όμως, δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε. Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι τμήμα του παχέος εντέρου και αποτελεί εμβρυϊκό υπόλειμμα. Στα παιδιά η απόφυση αυτή είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό, ο οποίος βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε λόγω απόφραξης από κόπρανα ή στερεά τροφικά κατάλοιπα είτε λόγω φλεγμονής (π.χ. κάποια ιογενής λοίμωξη). Βουλώνει, δηλαδή, εντελώς ο αυλός της και διατείνεται λόγω των εκκρίσεων της σκωληκοειδούς, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται να οδηγεί σε διακοπή της αρτηριακής κυκλοφορίας.

Η απόφραξη αυτή, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμα και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της (κόπρανα) στην κοιλιά, με επακόλουθο την περιτονίτιδα. Σε μία τέτοια περίπτωση ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση.

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην εφηβική και γενικά στη νεαρή ηλικία. Για την ακρίβεια, το 7-10% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες είναι δυνατόν να εμφανίσει, σε κάποια φάση της ζωής του, οξεία σκωληκοειδίτιδα –συχνότερα τα αγόρια. Στην Αφρική και την Ασία, όπου η δίαιτα περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, η συχνότητα της πάθησης είναι πολύ χαμηλή.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Συνήθως εμφανίζεται κοιλιακός πόνος τις πρωινές ώρες, ο οποίος είναι ήπιος και εντοπίζεται ακαθόριστα στην περιοχή του στομάχου και τη μέση γραμμή. Μετά από μερικές ώρες (από 6 έως 24) ο πόνος γίνεται πιο σαφής, στο δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία, ανορεξία, εμετούς και πυρετό. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να έχουν και άλλες παθήσεις στην περιοχή της κοιλιάς.

Αν το παιδί εμφανίσει κάποια ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα συστήσει να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και αν πρόκειται πράγματι για οξεία σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά.

Αντιμετώπιση

Η οριστική αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, ταχύτατα και αναίμακτα. Για την ακρίβεια, μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του εντός 24 ωρών από την επέμβαση. Το ποσοστό επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό.

v