ΜΙΝΙΟΝ: ανοίγει μετά από 3 δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα

ΜΙΝΙΟΝ: ανοίγει μετά από 3 δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα

Τον Απρίλιο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ. Ύστερα από σχεδόν 3 δεκαετίες εγκατάλειψης, το ιστορικό πολυκατάστημα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στο κοινό!

Το χρονικό ορόσημο για την επιστροφή του ΜΙΝΙΟΝ στις ζωές μας και την αναζωογόνηση ενός ακόμη «εμπορικού» μνημείου στο κέντρο της Αθήνας, είναι η άνοιξη του 2025 και πιο συγκεκριμένα ο ερχόμενος Απρίλιος.

Το ακίνητο που βρίσκεται στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου αναμένεται να ξαναπάρει ζωή όχι ως πολυκατάστημα που υπήρξε στο παρελθόν, αλλά ως ένα βιοκλιματικό κτίριο μεικτής χρήσης.

Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, εμπορικούς χώρους, όπως την επιφάνεια 6000 τ.μ. που μισθώνει η Zara στο δεύτερο υπόγειο, και ως κατάστημα στο -1, στο ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους, αλλά και ως γραφεία, με την ίδια εταιρεία να μισθώνει 2.220 τ.μ. στον 3ο και 4ο όροφο.

Επίσης και η ΔΕΗ θα δώσει το παρόν στους υπόλοιπους ορόφους. Εκτός όμως από τις εμπορικές χρήσεις το ΜΙΝΙΟΝ θα έχει και οικιστικές, με τη Dimand να προχωρά στην κατασκευή οκταώροφου κτιρίου διαμερισμάτων σε πτέρυγα του παλιού πολυκαταστήματος.

Σημειώνεται ότι η αξία του πρώην πολυκαταστήματος που ανέλαβε η Dimand ανέρχεται στα 70 εκατ. € και αφού αυτό εγκαινιαστεί, θα αγοραστεί από νέο ιδιοκτήτη, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η εταιρεία του Δημήτρη Ανδριόπουλου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο υποψήφιους αγοραστές.

Η πορεία του ΜΙΝΙΟΝ μέσα στα χρόνια

Το ΜΙΝΙΟΝ ξεκινά να λειτουργεί αρχικά ως περίπτερο από το 1934 και ύστερα από μία δεκαετία ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του, ο Γιάννης Γεωργάκας, ανακαλύπτει το ακίνητο που στο μέλλον έγινε η βάση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Ξεκινάει να το αγοράζει σταδιακά με στόχο να μετατρέψει το περίπτερο σε πολυκατάστημα. Από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα το ΜΙΝΙΟΝ γίνεται πολυκατάστημα με κερδοφορία 1 δισ. δραχμών, προσωπικό περίπου 1.000 ατόμων, ενώ προσέφερε προς αγορά 120 χιλιάδες είδη.

Μία από τις πρωτοπορίες που λάνσαρε ο ευρηματικός ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας πλέον κ. Γεωργάκας ήταν οι ετήσιες εκπτώσεις, η θέσπιση σταθερών τιμών για τα προϊόντα και η κατάργηση των παζαριών.

Επιπλέον, το ΜΙΝΙΟΝ προχώρησε σε μία ακόμα πρωτότυπη κίνηση, καθώς καθιέρωσε διαφήμιση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Όσον αφορά άλλες καινοτομίες που ξεκίνησαν από το ΜΙΝΙΟΝ αυτές ήταν η διευκόλυνση των πελατών μέσω κυλιόμενων σκαλών και η εγκατάσταση κλιματισμού, ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα τεχνολογικό άλμα για την εποχή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σημαντικά βήματα έγιναν και για τον κόσμο του επιχειρείν και των πωλήσεων καθώς καθιερώθηκε η λίστα αγορών και γάμου, δημιουργήθηκαν σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού.

Στο ζενίθ της λειτουργίας του το ΜΙΝΙΟΝ διέθετε εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, ενώ προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney.

Κλείνοντας στη θετική αυτή περίοδο για το πολυκατάστημα δε μπορεί να μην συμπεριλάβει τις γιορτές στο ΜΙΝΙΟΝ με τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Όμως η μοίρα αποφάσισε να παίξει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι στο πολυκατάστημα καθώς αυτό λίγο πρίν από τα Χριστούγεννα του 1983, καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό. Το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ επαναλειτουργεί αλλά με δυσβάσταχτο τραπεζικό χρέος, το οποίο οδηγεί στην κρατικοποίησή του.

Ο παλιός του ιδιοκτήτης δεν το βάζει κάτω και το αγοράζει από το κράτος το 1991 ύστερα από διαγωνισμό. Ωστόσο, η δεύτερη αυτή περίοδος του κ. Γεωργάκα ως ιδιοκτήτη του ΜΙΝΙΟΝ δε στέφεται με την επιτυχία των δεκαετιών 1930 έως και 1980 και το 1998, το πολυκατάστημα κλείνει οριστικά.

Τι λέει ο κόσμος για την αναγέννηση του MINION

Πηγή: www.thetoc.gr

 

 

v