Τα κακάκια του
Ερώτηση: Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν κακά τα μωρά και τι μορφή έχουν συνήθως;
Απάντηση: Αν το μωρό σας θηλάζει, οι κενώσεις του θα πρέπει να έχουν χρώμα μουσταρδί, με μικρά σημαδάκια που μοιάζουν με σποράκια, ενώ δεν θα πρέπει να έχουν έντονη οσμή –πιθανώς να είναι και άοσμα (ένα ακόμα πλεονέκτημα του θηλασμού!). Το μητρικό γάλα είναι ευκολότερο στην πέψη από τη φόρμουλα και έτσι πολλά μωρά που θηλάζουν ενεργούνται, στην αρχή, σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Αν, πάλι, το νεογέννητο μωρό σας τρέφεται με γάλα φόρμουλας τα κακά του μπορεί να είναι κίτρινα, καφέ ή και πράσινα, ενώ η οσμή τους θα είναι πιο έντονη.
Όλα τα μωράκια καθώς μεγαλώνουν μειώνουν την συχνότητα κατά την οποία ενεργούνται. Για κάποια, μάλιστα, μπορεί να περάσει και μία ολόκληρη ημέρα χωρίς να ενεργηθούν. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, αρκεί, όταν τελικά ενεργηθεί το μωρό, τα κόπρανά του να είναι μαλακά. Αν είναι σκληρά, σαν πετραδάκια, κόκκινα (μπορεί να έχουν ποσότητα αίματος), μαύρα (μπορεί να είναι αίμα από την πέψη) ή λευκά (μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στο συκώτι) θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Κάθε άλλο χρώμα στα κακά είναι φυσιολογικό.
Επίσης, επικοινωνήστε με τον παίδιατρο αν το μωρό σας δείχνει να δυσφορεί ή δεν τρώει φυσιολογικά. Καθώς το μωρό θα ξεκινήσει να τρέφεται με στερεά τροφή (γύρω στους έξι μήνες), η πυκνότητα, η συχνότητα και το χρώμα των κοπράνων του θα αλλάξει πάλι.
Το βάρος του
Ερώτηση: Με τι ρυθμό θα πρέπει να αυξάνεται το βάρος του μωρού μου; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω ότι παίρνει πολύ ή λίγο βάρος;
Απάντηση: Τα περισσότερα μωρά κατά κανόνα χάνουν βάρος την πρώτη εβδομάδα μετά την γέννησή τους. Αν, όμως, τρέφεται και ενεργείται κανονικά, και δεν χάσει περισσότερο από 10% του βάρους του, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε.
Στις δύο εβδομάδες το μωρό θα έχει λογικά φτάσει στο βάρος που είχε όταν γεννήθηκε. Από τότε και μετά το μέσο βάρος που παίρνουν συνήθως τα μωρά είναι περίπου 25-30 γραμμάρια ανά ημέρα για τον πρώτο μήνα και περίπου 450 με 900 γραμμάρια ανά μήνα μέχρι τους έξι μήνες. Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος που είχαν στην γέννησή τους μέχρι τον πέμπτο ή έκτο μήνα και το τριπλασιάζουν μέχρι να γίνουν ενός έτους.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι στοιχεία κατά προσέγγιση. Είναι εξίσου φυσιολογικό, για ένα υγιές μωρά, τα νούμερα αυτά να αλλάζουν.
Αυτό που ανησυχεί συνήθως τους γιατρούς είναι όταν ένα νεογέννητο χάνει περισσότερο από 10% του βάρους του, δεν βρέχει τουλάχιστον 3-4 φορές ημερησίως την πάνα του, δεν δείχνει ικανοποιημένο μετά από κάθε γεύμα ή δεν επανέρχεται στο βάρος που είχε κατά την γέννησή του μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Η «καραφλίτσα» του
Ερώτηση: Γιατί είναι το μωρό μου καραφλό σε σημεία του κεφαλιού του; Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση: Κατά τους πρώτους έξι μήνες τα μωρά χάνουν συνήθως τα μαλλιά τους –πολλές φορές ταυτόχρονα τα χάνουν και οι μαμάδες τους. Αυτό ονομάζεται «τελογενής τριχόρροια» και είναι η απώλεια μαλλιών μετά από ένα μεγάλο, στρεσογόνο γεγονός (όπως είναι η γέννα τόσο για το μωρό όσο και για τη μάνα). Μην ανησυχείτε, τα μαλλιά θα ξαναμακρύνουν, αν και μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα ή υφή.
Ο λόγος που τα μωρά έχουν «κενά» σημεία στο κεφάλι τους είναι ότι καθώς βρίσκονται συνήθως ξαπλωμένα με την πλάτη τους, το κεφαλάκι τους «τρίβεται» από πίσω και από εκεί πέφτουν οι περισσότερες τρίχες.
Το κεφαλάκι του
Ερώτηση: Πότε θα «κλείσουν» τα μαλακά σημεία στο κεφάλι του; Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω;
Απάντηση: Όταν τα μωρά γεννιούνται το κρανίο τους αποτελείται από πολλά διαφορετικά οστά και μαλακά σημεία (πηγές), τα οποία δεν έχουν ακόμα «δέσει» μεταξύ τους. Υπάρχουν δύο μεγάλες «πηγές», μία στην κορυφή του κεφαλιού (πολλοί το ονομάζουν «το μαλακό» του μωρού) και μία στο πίσω μέρος, την οποία μπορεί και να δυσκολευτείτε να εντοπίσετε με την αφή. Μπορεί ακόμα, όπως θα ψηλαφίζετε το κεφαλάκι του, να νιώσετε «κορυφογραμμές», είναι σημεία όπου τα οστά καλύπτουν το ένα το άλλο.
Η «πλαστική» αυτή δομή του κεφαλιού του μωρού εξυπηρετεί το να συμπιέζεται αυτό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κατά την διαδικασία του τοκετού. Θα παρατηρήσετε, ωστόσο, πώς αυτό θα αλλάξει κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του και πώς θα διαμορφώνεται φυσιολογικά καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει.
Ως προς τα μαλακά σημεία, η φύση δεν έχει κάνει λάθος –στην πραγματικότητα είναι πολύ δυνατά και ανθεκτικά. Δεν θα βλάψετε τον εγκέφαλο του μωρού σας απλά και μόνο με το να τα αγγίζετε. Μάλιστα, όταν λούζετε το μωρό σας πρέπει να τρίβετε τα σημεία αυτά για να φεύγει η «νινίδα». Κι όσο κι αν τα σημεία αυτά σας τρομάζουν, δεν υπάρχει λόγος. Έχουν «καλό σκοπό» και δεν απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση από το υπόλοιπο κεφάλι. Είναι πιθανό να τα πιάνετε μέχρι το μωρό σας να γίνει δύο ή και τριών ετών, αν και σε κάποια παιδιά «κλείνουν» νωρίτερα.
Τα ματάκια του
Ερώτηση: Γιατί μοιάζουν τα μάτια του μωρού μου σαν αλλήθωρα; Θα πρέπει να με ανησυχεί;
Απάντηση: Για περίπου έξι μήνες μετά την γέννηση του μωρού είναι φυσιολογικό τα ματάκια του να «παρασύρονται» και να αλληθωρίζουν, ειδικά όταν είναι κουρασμένα ή προσπαθούν να επικεντρωθούν σε κάτι πολύ κοντά στο πρόσωπό τους. Υπάρχει, μάλιστα, και κάτι που λέγεται «ψευδοεσωτροπία» στα μωρά, το οποίο είναι μία εικονική παραίσθηση που προκαλείται όταν έχουν ίσια ρινική γέφυρα. Κοιτάξτε την δική σας ρινική γέφυρα και κοιτάξτε αυτή του μωρού σας –η δική σας είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο προσδιορίσιμη. Γιατί έχουν τα μωρά τόσο φλατ μύτες; Για να μπορούν να θηλάζουν ευκολότερα –το ίδιο ισχύει και για το πηγούνι.
Επίσης, επειδή τα μάτια τους είναι τόσο απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, συχνά φαίνεται σα να αλληθωρίζουν, ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν από μία ορισμένη γωνία. Αν κοιτάξετε καλύτερα θα προσέξετε ότι οι κόρες των ματιών είναι σε ευθεία και κινούνται μαζί, αλλά μία από τις λευκές περιοχές εξαφανίζεται κάτω από την βλεφαρίδα.
Προσπαθήστε να φωτογραφίσετε το μωρό σας με τα δύο μάτια του ανοιχτά και παρατηρήστε τις κόρες –θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία.
Τα μάτια του μωρού δεν θα πρέπει να βρίσκονται ακίνητα σε ένα σημείο, όμως –θα πρέπει να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Με τον ίδια τρόπο, δεν θα πρέπει να κάνουν περίεργες, πολύ «ανοιχτές» και κυκλικές κινήσεις. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα δύο ή αν το μωρό συνεχίζει να αλληθωρίζει μετά τους έξι μήνες, μιλήστε στον παιδίατρό σας.
Πηγή: TheBump