Μετά τα «Οδηγός νέων μαμάδων: Η αλλαγή της πάνας» και «Οδηγός νέων μαμάδων: Το τάισμα του μωρού», δείτε το τρίτος μέρος του αφιερώματος και μάθετε τα πάντα για το μπάνιο του μωρού σας.
Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό
Ένας χρήσιμος κανόνας για τα πρώτα μπάνια του νεογέννητου είναι: Όσο περισσότερα χέρια τόσο καλύτερα. Με άλλα λόγια, το επιτυχημένο μπάνιο είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και ο μπαμπάς καλά θα κάνει να δηλώσει παρουσία. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε πως έχετε ό,τι χρειάζεστε δίπλα σας και ότι είστε αρκετά ήρεμη για να τα καταφέρετε. Ενεργοποιήστε τον τηλεφωνητή, πάρτε βαθιά ανάσα και…
Η «μπανιέρα» του μωρού
Είτε πλένετε το μωρό σας στον νιπτήρα, πάνω στο ειδικό αντιολησθητικό στρωματάκι, είτε σε ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό μπανάκι, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι σταθερή και το μωρό σας δεν κινδυνδεύει από οτιδήποτε σκληρό ή αιχμηρό πάνω στο οποίο μπορεί να χτυπήσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού βρίσκεται μακριά από τη βρύση.
Ζεστό δωμάτιο
Φροντίστε το μπάνιο να έχει υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε το μωρό να παγώσει μόλις το βγάλετε από το νερό για να το σκουπίσετε. Ο οργανισμός των μωρών αργεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους, γι’αυτό δεν πρέπει να κρυώνουν για να πολλή ώρα.
Θερμοκρασία νερού
Γεμίστε τη «μπανιέρα» του μωρού κατά 5-7 πόντους με χλιαρό νερό. Βουτήξτε το χέρι σας μέχρι τον αγκώνα μέσα για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι καλή. Την ώρα που το μωρό βρίσκεται μέσα στη μπανιέρα δεν πρέπει να τρέχει νερό από την βρύση, γιατί το βάθος μπορεί ξαφνικά να γίνει επικίνδυνο ή μπορεί να αλλάξει η θερμοκρασία του νερού και να γίνει υπερβολικά ζεστό.
Πλαστικό κυπελάκι
Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κυπελάκι για να ξεπλύνετε το μωρό σας –ειδικά το κεφαλάκι του. Είναι ασφαλέστερο και λιγότερο τρομακτικό για τα μωρά από το τηλέφωνο του ντους που ρίχνει νερό με πίεση. Μπορείτε, επίσης, να ξεπλύνετε το κεφάλι του με ένα πανάκι που έχετε βουτήξει στο νερό.
Σαπούνι
Υπάρχουν μαμάδες που προτιμούν να κάνουν μπάνιο τα νεογέννητα μωρά τους μόνο με νερό, όμως λίγο σαπούνι, κατάλληλο για μωρά, είναι ωφέλιμο στο να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, αλλά και τον ιδρώτα. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα, καθώς το πολύ σαπούνι μπορεί να ξηράνει το δέρμα του μωρού. Αναζητήστε κάποιο απαλό προϊόν, κατάλληλο για το σώμα και τα μαλλιά του. Επίσης, πολύ πιο πρακτικά είναι τα μπουκάλια με καπάκια που ανοίγουν με το ένα χέρι.
Χρόνος
Παρατηρήστε την διάθεση του μωρού σας μετά το μπάνιο: Αν γίνεται ιδιαίτερα δραστήριο και υπερκινητικό, ίσως είναι προτιμότερο να το κάνετε μπάνιο κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ αν δείχνει να χαλαρώνει και να νυστάζει καλύτερα να το κάνετε μπάνιο πριν τον βραδινό ύπνο.
Η διαδικασία
Ξεκινήστε βουτώντας λίγο το μωρό μέσα στη μπανιέρα του. Βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε καλά και μην ξεχνάτε ότι τα νεογέννητα γλιστρούν πολύ όταν είναι βρεγμένα. Ξεκινήστε πλένοντάς το από πάνω προς τα κάτω: Πρώτα το πρόσωπο, με ένα βρεγμένο πανάκι, έπειτα το σώμα, με προσοχή στα σημεία που το δέρμα κάνει «δίπλες» (στις μασχάλες, στον λαιμό, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων), καθώς εκεί συγκεντρώνεται συνήθως ο ιδρώτας και το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί. Αφήστε τα πιο βρώμικα μέρη του παιδιού (δηλαδή, την περιοχή της πάνας), για το τέλος. Έπειτα, συνεχίστε με την πλάτη του και τα μαλλιά του. Καθώς τα μωρά χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς τους από το κεφάλι του, αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο σημείο που θα πλύνουμε. Αν το νερό είναι ακόμα ζεστό μπορείτε να αφιερώσετε μερικά λεπτά για παιχνίδι με το μωρό σας, απλά προσέξτε να μην κρυώσει.
Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα τον χειμώνα, καθώς το δέρμα του είναι τόσο στεγνό που μπορεί να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα.
Τι να έχετε δίπλα σας
Πετσέτες: Περισσότερες από μία. Μία θα χρειαστεί για να τυλίξετε το μωρό και άλλη μία για να σκουπίσετε καλά τις «δίπλες». Αρκετά βολικές είναι οι λεγόμενες «μπουρνουζοπετσέτες» που καλύπτουν και το κεφαλάκι του μωρού.
Καθαρή πάνα: Μαζί με τα υπόλοιπα εφόδια του αλλάγματος.
Καθαρά ρούχα
Κουβερτούλα
Ενυδατική λοσιόν: Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν το μασάζ με μία ενυδατική λοσιόν μετά το μπάνιο.
Βούρτσα ή χτένα: Για τα μωράκια με πλούσια κώμη
Προσοχή: Μέχρι να πέσει ο λώρος του μωρού (συνήθως από την 7η έως την 10η ημέρα από την γέννησή του), το μωρό πρέπει να πλένεται μόνο τοπικά, ώστε να μην βραχεί η περιοχή του αφαλού και κινδυνεύσει από κάποια μόλυνση. Επίσης, η περιοχή του λώρου πρέπει να είναι πάντα στεγνή και καθαρή, και η μαμά να της ρίχνει λίγο οινόπνευμα κάθε φορά που αλλάζει πάνα στο μωρό.
Τα απαραίτητα για το μπάνιο του μωρού
Το μπάνιο μπορεί να αποτελεί τρομακτική διαδικασία τον πρώτο καιρό, όμως όσο καλύτερα οργανωμένη είστε, τόσο πιο εύκολο έως και διασκεδαστικό θα γίνεται σταδιακά. Δείτε τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε για το μπάνιο του:
-«Μπανιερούλα» για μωρά
-Σαπούνι κατάλληλο για μωρά
-Μωρουδιακό αφρόλουτρο
-2-4 απαλές πετσέτες ή μπουρνουζοπετσέτες
-Βούρτσα ή χτένα για τα μαλλιά
-Απαλά πανάκια για το μπάνιο
Αντιμετωπίζοντας την δερματίτιδα του τριχωτού (νινίδα)
Η νινίδα είναι πολύ συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί την δημιουργία υπόλευκων πλακών σε λιπαρές περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής ή το εσωτερικό, πίσω μέρος του αυτιού, και που μπορεί να εμφανίζεται με ή χωρίς ερυθρότητα δέρματος. Οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού, από έναν ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia.
Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε στο τριχωτό του μωρού σας είναι κάνοντας ελαφρύ μασάζ με λίγο αμυγδαλέλαιο πριν το λούσιμο και αφήνοντάς το εκεί για μερικά λεπτά. Μετά χτενίστε τα μαλλιά του με μία λεπτή χτένα και τέλος λούστε το μωρό είτε με το κανονικό σαμπουάν του είτε με κάποιο ειδικό σαμπουάν για μωρά με ξηροδερμία.
Πηγή: The Bump