Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι επιστήμονες μελέτησαν τα ποσοστά εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, σε περίπου 97.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1997 και 2003. Οι μαμάδες των παιδιών απάντησαν σε ερωτήσεις όπως το αν είχαν υποστεί κάποια λοίμωξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν είχαν κολλήσει γρίπη ή είχαν πυρετούς που διάρκεσαν περισσότερες από επτά ημέρες, πριν γεννήσουν.
Όταν οι ερευνητές σύγκριναν τις απαντήσεις των μαμάδων αλλά και το αρχείο των αναπτυξιακών διαταραχών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μαμάδες που πέρασαν γρίπη ενώ ήταν έγκυες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά, στα οποία θα γινόταν διάγνωση αυτισμού έως τα 3 τους έτη. Οι μαμάδες με πυρετούς, λόγω γρίπης, διάρκειας άνω της μίας εβδομάδας είχαν επίσης 60% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες.
Επιπροσθέτως, οι μαμάδες που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έκαναν χρήση αντιβιοτικών είχαν μικρό κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό. Οι λοιμώξεις και τα αντιβιοτικά μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος, ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για αναπτυξιακές ανωμαλίες. Σε μελέτη του 2011 ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόωρα μωρά με βάρος μικρότερο των 2 κιλών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
Η γρίπη φάνηκε να είναι η μόνη λοίμωξη που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού ανάμεσα στα παιδιά αυτών των μαμάδων –άλλες λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι κ.λ.π. δεν έδειξαν να σχετίζονται με τον αυτισμό.
Παρόλο που δεν είναι σαφές το γιατί η γρίπη μπορεί δυνητικά να είναι τόσο επικίνδυνη, οι επιστήμονες υποψιάζονται πως υπεύθυνοι είναι οι πυρετοί που συνδέονται με αυτήν, καθώς και παλαιότερες έρευνες τους έχουν ενοχοποιήσει για προβλήματα στα βρέφη. Έτσι, το θεωρούν απαραίτητο η έγκυος να ρίχνει αμέσως τον πυρετό της, αν θέλει να αποφύγει πιθανούς κινδύνους για το μωρό της.
Ωστόσο, όσο ανησυχητικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω ευρήματα -άλλωστε, η αποφυγή της γρίπης δεν είναι εντελώς στο χέρι της μέλλουσας μαμάς- οι ερευνητές τονίζουν πως τα αποτελέσματα είναι διερευνητικά και πως οι περισσότερες γυναίκες που πέρασαν γρίπη, είχαν πυρετό ή πήραν αντιβιοτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απέκτησαν παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.
Τα αποτελέσματα, πάντως, δίνουν έμφαση στη σημασία της προστασίας από την γρίπη, ιδιαίτερα για τις έγκυες, και οι επιστήμονες παροτρύνουν τις μέλλουσες μαμάδες να κάνουν το σχετικό εμβόλιο, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το μωρό τους.
Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.
Πηγή: Healthland.time