Τι είναι το fexting που διαβρώνει τις σχέσεις; Σκέψου δυο φορές πριν στείλεις αυτό το μήνυμα

Τι είναι το fexting που διαβρώνει τις σχέσεις; Σκέψου δυο φορές πριν στείλεις αυτό το μήνυμα

Κάθε σχέση είναι φυσικό να έχει ορισμένες στιγμές έντασης. Μια κακή μέρα, ένα σχόλιο που παρεξηγήθηκε, μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση – όλα μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καβγά. Σήμερα, όμως, οι συγκρούσεις δεν γίνονται πάντα πρόσωπο με πρόσωπο. Αντί γι’ αυτό, καταφεύγουμε στα μηνύματα, στέλνοντας λέξεις φορτισμένες με θυμό ή απογοήτευση, χωρίς να βλέπουμε τον άνθρωπο που τις διαβάζει. Αυτό είναι το λεγόμενο «fexting» – η διαμάχη μέσω μηνυμάτων – και μπορεί να καταλήξει πολύ τοξικό για μια σχέση.

Γιατί καταφεύγουμε στο fexting;

Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων έχει γίνει ο βασικός τρόπος που συνδεόμαστε με τους άλλους. Είναι γρήγορη, άμεση και μας δίνει την αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο της συζήτησης. Όταν όμως πρόκειται για καβγάδες, αυτή η ευκολία μπορεί να μας παγιδεύσει περισσότερο απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Σκέψου το εξής: είναι πιο εύκολο να γράψεις κάτι σκληρό όταν δεν χρειάζεται να δεις την έκφραση του συντρόφου σου. Όταν πληκτρολογείς με οργή, δεν βλέπεις τα μάτια του να σκοτεινιάζουν, τη φωνή του να σπάει, το σώμα του να κλείνει αμήχανα. Και έτσι, η ενσυναίσθηση χάνεται. Ένα παρορμητικό μήνυμα μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει νέες παρεξηγήσεις, και πριν το καταλάβεις, η συζήτηση έχει μετατραπεί σε έναν «ηλεκτρονικό πόλεμο» γεμάτο παρερμηνείες και αδιέξοδα.

Τα αρνητικά του fexting

Όταν τσακωνόμαστε μέσω μηνυμάτων:

  • Χάνουμε τις μη λεκτικές ενδείξεις: Οι εκφράσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος είναι βασικά στοιχεία της επικοινωνίας. Στα μηνύματα, αυτά απουσιάζουν, με αποτέλεσμα η πρόθεση πίσω από τις λέξεις συχνά να παρερμηνεύεται.

  • Οι λέξεις γίνονται πιο σκληρές: Έχεις νιώσει ποτέ ότι έγραψες κάτι που δεν θα έλεγες ποτέ από κοντά; Αυτό συμβαίνει γιατί η απόσταση της οθόνης μειώνει την αίσθηση της ευθύνης και του αντίκτυπου των λόγων μας.

  • Δεν υπάρχει άμεση επίλυση: Σε μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείς να ξεκαθαρίσεις μια παρεξήγηση εκείνη τη στιγμή. Στο fexting, όμως, τα μηνύματα συχνά μένουν μετέωρα, δημιουργώντας περισσότερο άγχος και ανασφάλεια.

Πώς να αποφύγεις το fexting

Αν έχεις την τάση να τσακώνεσαι μέσω μηνυμάτων, μπορείς να το αλλάξεις. Αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν:

  1. Βάλε ένα «φρένο» πριν πατήσεις αποστολή: Όταν νιώθεις την παρόρμηση να στείλεις ένα θυμωμένο μήνυμα, δοκίμασε να περιμένεις. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες ή απομακρύνσου για λίγο από το κινητό σου.

  2. Επέλεξε την πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση: Αν κάτι σε ενοχλεί, καλύτερα να το εκφράσεις από κοντά ή έστω με μια τηλεφωνική κλήση. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις και την άλλη πλευρά πριν φτάσει η κατάσταση στα άκρα.

  3. Χρησιμοποίησε πιο θετικές φράσεις: Αν πρέπει οπωσδήποτε να εκφράσεις κάτι μέσω μηνυμάτων, προτίμησε έναν ήπιο και ξεκάθαρο τόνο. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις «Πάλι αργείς, δεν σέβεσαι τον χρόνο μου», μπορείς να πεις «Έχω αρχίσει να ανησυχώ, πότε λες να φτάσεις;».

  4. Όρισε κανόνες επικοινωνίας με τον σύντροφό σου: Συμφωνήστε ότι σοβαρές συζητήσεις θα γίνονται από κοντά. Αν προκύψει μια διαφωνία μέσω μηνυμάτων, σταματήστε τη συζήτηση και προγραμματίστε να μιλήσετε αργότερα.

Οι άνθρωποί μας αξίζουν κάτι καλύτερο από ένα παρορμητικό μήνυμα

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να πληκτρολογούμε με οργή. Όμως, πριν στείλεις εκείνο το μήνυμα, σκέψου: αν ήσουν μπροστά στον άνθρωπό σου, θα το έλεγες με τον ίδιο τρόπο; Θα ήθελες να ακούσεις κάτι τέτοιο από εκείνον;

Οι σχέσεις απαιτούν ουσιαστική επικοινωνία, κατανόηση και προσπάθεια. Και αυτά δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα σύντομο, παρορμητικό μήνυμα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τον πειρασμό να τσακωθείς μέσω μηνυμάτων, άφησε το κινητό κάτω και διάλεξε τον πιο ώριμο δρόμο: τον διάλογο. Η σχέση σου – και η ηρεμία σου – θα σε ευγνωμονούν.

Πληροφορίες από scarymommy.com

v