Ο Εμμανουήλ Τσελέπης πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας (ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.), μιλά για μια πολύ καλή χρονιά. «27 άτομα από τέσσερα διαφορετικά κέντρα από όλη την Ελλάδα συγκρότησαν την ομάδα της νίκης» .
Ο ολυμπιονίκης Απόλλων Τσελέπης παρουσιάζει το αποτέλεσμα μιας επίπονης, πλήν ευχάριστης διαδικασίας που προσέφερε πολλές εμπειρίες. Προηγήθηκαν πολλές ώρες σχεδιασμού και κατασκευής όλων των εξαρτημάτων που χρειάζονται για να συναρμολογηθεί ένα μικρό ρομπότ.
Χρυσό μετάλλιο για 12χρονο Έλληνα μαθητή
Μάλιστα, ο μαθητής της Α' Γυμνασίου Νικόλαος Λεϊμονής ήταν εκείνος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Tag Out, ένα αγώνισμα που περιελάμβανε συνδυασμό δεξιοτήτων στον έλεγχο και τον προγραμματισμό του ρομπότ. (1 person – 1 robot).
Ο 12χρονος Νικόλας δήλωσε πως είχε προσπαθήσει αρκετά καλά για να τα καταφέρει. «Πάντα ασχολιόμουν με τη Ρομποτική, επειδή άρεσε στον μπαμπά μου, αλλά πριν από 2 χρόνια ξεκίνησα να κάνω πρωταθλητισμό», όπως είπε, λέγοντας πως μπορεί στο σχολείο να μην ασχολούνταν με τη Ρομποτική, αλλά έκανε σχεδόν κάθε μέρα ιδιαίτερα μαθήματα με τον πατέρα του στο σπίτι.
Εξηγώντας τι αφορά το αγώνισμα όπου διακρίθηκε, είπε πως στο Tag Out έπρεπε να φτιάξει ένα ρομπότ που θα μπορεί να κινείται μέσα σε μια πίστα, στην οποία υπάρχουν μεγάλα κυβάκια που πρέπει να βγάλουν έξω από την πίστα, ενώ δίπλα βρίσκονται κάποια άλλα μικρότερα κυβάκια που δεν πρέπει να ακουμπήσουν οι διαγωνιζόμενοι. «Ουσιαστικά εμείς έπρεπε να φτιάξουμε ένα ρομπότ ακριβείας που θα μετακινήσει τα μεγάλα κυβάκια χωρίς να αγγίξει τα μικρά».
Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δυσκολεύτηκε, απάντησε ότι «η διαδικασία δεν θεωρώ ότι είναι εύκολη γιατί χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία δεν είναι και δύσκολη κιόλας. «Προσωπικά προετοιμαζόμουν 6 ώρες την ημέρα τον τελευταίο μήνα. Δεν πήγαινα πολύ διαβασμένος στα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου, έριξα το βάρος στη Ρομποτική. Του χρόνου θα πάμε στην επόμενη Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία και θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα».
Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Νικόλας εκτός από τη Ρομποτική του αρέσει πολύ να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του, ενώ κάνει και μαθήματα πιάνου.
8 μετάλλια κέρδισαν συνολικά οι Έλληνες μαθητές
Έχοντας κύριους αντιπάλους τους Κορεάτες, τους Κινέζους και τους Βουλγάρους, επιστράτευσαν φαντασία, δημιουργικότητα, τεχνικές δεξιότητες και κυρίως υπομονή και επιμονή. Αυτά χαρακτηρίζουν τους Έλληνες μαθητές που ασχολούνται στον δύσκολο τομέα της ρομποτικής.
Η Κατερίνα Όρλιακη, μέλος της ομάδος, αντιμετωπίζει την δοκιμασία ως μέρος μιας διαδικασίας που ωθεί σε νέα βήματα, που ακόμη και αν δεν καταλήξει σε ένα βραβείο αφήνει ως κέρδος την γνώση.
Στην Νότιο Κορέα οι Έλληνες συγκέντρωσαν το βλέμμα και το ενδιαφέρον χιλιάδων συνομηλίκων, με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και στόχους.
Μια διαδικασία ευχάριστη και διδακτική, όπου πήγαν προετοιμασμένοι. Οι διαγωνισμοί και η κατάλληλη εκπαίδευση αναδεικνύουν τα ταλέντα των παιδιών.
Ένα χρυσό μετάλλιο και επτά Technical Awards συνόδευσαν την ελληνική ομάδα στο ταξίδι της επιστροφής. Οι μαθητές βλέπουν την επιτυχία τους ως σημείο εκκίνησης για ένα δύσκολο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί αναπόφευκτα στην κορυφή.
Πηγές: ertnews.gr και skai.gr