Πώς να μεγαλώσετε γυναίκες με αυτοεκτίμηση και δυναμισμό σε έναν κόσμο που οι άντρες κυριαρχούν

Πώς να μεγαλώσετε γυναίκες με αυτοεκτίμηση και δυναμισμό σε έναν κόσμο που οι άντρες κυριαρχούν

Είναι εφικτό να μεγαλώσουμε κορίτσια που θα έχουν αυτοπεποίθηση και θα ξέρουν να στέκονται στα πόδια τους. Αυτό απαιτεί μια συνειδητή προσπάθεια από εμάς έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο. Πώς θα το πετύχουμε; Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί

Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων των κοριτσιών. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τις κόρες μας να εξερευνήσουν διάφορους τομείς, όπως επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά και επιχειρηματικότητα, που παραδοσιακά θεωρούνται «αντρικά» επαγγέλματα.

Η πολυδιάστατη εκπαίδευση όχι μόνο θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, αλλά θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη. Είναι επίσης ωφέλιμο να τις ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προάγουν την ηγεσία και την ομαδική εργασία, καθώς αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο.

Επιτρέψτε της να αποτύχει

Αν ο στόχος σας ως γονείς είναι να έχετε μία δυνατή, συναισθηματικά υγιή κόρη, δεν πρέπει να την προστατεύετε από κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζει. Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται όταν τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής.

Κανένας δεν θέλει την μικρή του να πληγωθεί ή να προσπαθήσει πολύ σε κάτι και να αποτύχει οικτρά. Όμως, όταν εξετάσουμε ειλικρινά τις δικές μας δυνάμεις — τα χαρακτηριστικά που έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια — συνειδητοποιούμε ότι έχουν αναπτυχθεί και ενισχυθεί λόγω των δυσκολιών που έχουμε υπερνικήσει. Το πιο σημαντικό μάθημα από το οποίο είναι να αναπτύξει την επιμονή να ξανασηκώνεται μόνη της.

Επαινέστε την προσπάθεια όχι μόνο το αποτέλεσμα

Η αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν τα κορίτσια μας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους. Όταν επαινείτε την προσπάθεια, τους δίνετε να καταλάβουν ότι η διαδικασία και η επιμονή είναι εξίσου σημαντικές με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Αυτό μπορεί να τις ενθαρρύνει να αναλαμβάνουν προκλήσεις, να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να συνεχίζουν να προσπαθούν, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα όπως το επιθυμούν. Έτσι, καλλιεργείτε μια νοοτροπία ανάπτυξης, που τους επιτρέπει να βλέπουν την επιτυχία ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της επιμονής, ενισχύοντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους.

Να είστε πρότυπο συμπεριφοράς

Η αυτοπεποίθηση είναι πράγματι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην ανάπτυξη των κοριτσιών και των νέων γυναικών. Όταν ένα κορίτσι βλέπει τη μητέρα του να συμπεριφέρεται με αυτοπεποίθηση, υιοθετεί αυτή τη στάση ως πρότυπο και μαθαίνει να πιστεύει στις ικανότητές της.

Γι΄αυτό αγαπήστε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας και μην διστάσετε να δοκιμάσετε νέα πράγματα ή να επιδιώξετε προκλήσεις. Η εμπειρία και η επιτυχία που αποκομίζετε από αυτές τις προσπάθειες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση.

Επικεντρωθείτε στις ικανότητές της και όχι στην εμφάνισή της

Είναι πολύ καλύτερο να χτίζουμε την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών μέσω αυτού που μπορούν να κάνουν, σε σύγκριση με το πώς μοιάζουν ή το ποιες είναι.

Το να λέτε στην κόρη σας συνεχώς ότι είναι όμορφη μπορεί να την οδηγήσει να πιστέψει ότι η εμφάνισή της είναι το πιο σημαντικό γι’ αυτήν. Αντίστοιχα, το να της λες ότι είναι έξυπνη μπορεί να διαλύσει την αυτοπεποίθησή της την πρώτη φορά που θα προσπαθήσει να κάνει κάτι ακαδημαϊκά προκλητικό.

Μία καλύτερη προσέγγιση είναι να δίνετε συγκεκριμένα κομπλιμέντα που εστιάζουν σε δεξιότητες και ικανότητες - ακόμη και αν δεν είναι αυτές που η κόρη σας δεν έχει ακόμα κατακτήσει.

v