«Όταν ένα ενήλικο παιδί αγκαλιάζει τη μαμά του, είναι σαν να γυρνά ο χρόνος πίσω»

«Όταν ένα ενήλικο παιδί αγκαλιάζει τη μαμά του, είναι σαν να γυρνά ο χρόνος πίσω»

Από τη στιγμή που ένας γονιός κρατά το μωρό του αγκαλιά για πρώτη φορά, δεν είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Όλα αλλάζουν μαγικά και στο κέντρο της ζωής του μπαίνει η ευτυχία του παιδιού του. Ακόμα και οι καθημερινές αγκαλιές, όμως, μια μέρα σταματούν - και μάλιστα ξαφνικά!

Το παιδί σου μπαίνει στην εφηβεία και σταδιακά απομακρύνεται από την αγκαλιά σου. Πριν καλά καλά το καταλάβεις φεύγει για σπουδές κι έπειτα ανοίγει το δικό του σπιτικό. Δεν το βλέπεις κάθε μέρα όπως παλιά, ούτε χουχουλιάζετε παρέα στο κρεβάτι όπως σας άρεσε όταν ήταν παιδί. Κι εκεί που το παίρνει απόφαση ότι η σχέση σας έχει αλλάξει ριζικά,  τρέχει ξαφνικά στην αγκαλιά σου για να σου θυμίσει πόσο σ' αγαπά... 

Όταν ένα ενήλικο παιδί αγκαλιάζει τη μαμά του, είναι σαν να γυρνά ο χρόνος πίσω. Ξαφνικά, η μαμά ξαναγίνεται εκείνη η γυναίκα που κρατούσε σφιχτά το μωρό της, φιλούσε τα μπρατσάκια του και μύριζε το κεφαλάκι του. Οι μνήμες ξυπνούν σαν λαίλαπα και κατακλύζουν την καρδιά της που χτυπάει δυνατά. 

Κι όταν αρχίζει να σε σφίγγει, σαν να σου λέει «μαμά μου, μου έχει λείψει η αγκαλιά σου», ταυτίζεσαι πλήρως! Κι εσένα σου έχει λείψει αυτή η αγκαλιά του.... Θυμάσαι πως κάποτε την απολάμβανες καθημερινά, πολλές φορές τη μέρα, και σου έδινε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις να παλεύεις. Κάποτε, η αγκαλιά των παιδιών σου ήταν ο λόγος που ξυπνούσες το πρωί, η κινητήριος δύναμη που σε βοηθούσε να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια και το έναυσμα για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και γονιός. 

Όταν ένα ενήλικο παιδί αγκαλιάζει τη μαμά του, είναι σαν να γίνεται ξανά τριών ετών και αναζητά τη θαλπωρή και την προσοχή του πιο σημαντικού ανθρώπου στη ζωή του, της μητέρας του.

Πλέον, η μαμά δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής του κι αυτό σημαίνει πως έκανε καλή δουλειά. Σημαίνει πως μεγάλωσε έναν ανεξάρτητο άνθρωπο, συναισθηματικά ισορροπημένο που κατάφερε να ανοίξει τα φτερά του, να σταθεί στα πόδια του και να συνάψει σχέσεις που τον γεμίζουν. Ωστόσο, η μάνα σου δεν παύει ποτέ να είναι σημαντική στη ζωή σου. Και για τη μάνα σου, ήσουν είσαι και θα είσαι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της. 

Γι΄ αυτό, αν είσαι ενήλικας και πας να αγκαλιάσεις τη μαμά σου, μην φοβηθείς να την κρατήσεις σφιχτά για όση περισσότερη ώρα μπορείς! Άπλωσε τα δυνατά χέρια σου γύρω της και ψιθύρισέ της στο αυτί πόσο πολύ την αγαπάς - είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να της κάνεις. 

Αφιέρωσέ της μερικές στιγμές για να ξαναθυμηθεί τότε που ήσουν παιδί και ήσουν ολόκληρος ο κόσμος της. Χάρισέ της την καλύτερη αγκαλιά γιατί σε αγαπάει περισσότερο από τον καθένα, και θέλει πότε πότε να νιώθει πως το ίδιο ισχύει και για σένα...

Ελεύθερη μετάφραση από Living FULL, by Danielle Sherman-Lazar

v