Χταπόδι στιφάδο: η… γιαγιαδίστικη συνταγή που ξετρελαίνει τους πάντες!

Χταπόδι στιφάδο: η… γιαγιαδίστικη συνταγή που ξετρελαίνει τους πάντες!

Τι θα χρειαστούμε για 4-5 μερίδες

  • 1 χταπόδι περίπου 1.500 γραμμάρια, καθαρισμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) (υπάρχουν έτοιμα, καθαρισμένα στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 3 κόκκοι μπαχάρι, ελαφρώς κοπανισμένοι
  • 420 γραμμάρια ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
  • 2 κουταλιές του γλυκού θυμάρι ξερό, σε σκόνη
  • Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε 

Βήμα 1ο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει.

Βήμα 2ο

Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά.

Βήμα 3ο
Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.

Βήμα 4ο
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά.

Βήμα 5ο

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Καλή επιτυχία! 

Συνταγή από Παναγιώτης Σιαφάκας, στον Γαστρονόμο

v