Πασχαλινό τραπέζι: 4 ελαφριά ορεκτικά μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί

Πασχαλινό τραπέζι: 4 ελαφριά ορεκτικά μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί

Η Μεγάλη Εβδομάδα περνάει σιγά σιγά και φτάνει η ώρα για το πολυαναμενόμενο πασχαλινό τραπέζι. Πριν το κυρίως πιάτο που είναι φυσικά το αρνί, σερβίρετε στους καλεσμένους σας μερικά ελαφριά ορεκτικά που θα τους ανοίξουν την όρεξη!

Τζατζίκι με άνηθο, ούζο και μαραθόριζα 

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 400 γρ. πρόβειο γιαούρτι στραγγιστό με 3/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο, 1/2 μαραθόριζα καθαρισμένη και χοντροτριμμένη, ξύσμα από 1 λεμόνι, 30 ml χυμό λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο και 30 ml ούζο.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Συνταγή από Γαστρονόμο

Ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • 1 μελιτζάνα σε φέτες
  • 3 κολοκυθάκια σε φέτες
  • 1 πιπεριά φλωρίνης σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1/4 της κούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Τι πρέπει να κάνουμε 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τρίβουμε την επιφάνεια με το σκόρδο, να πάει παντού. Ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τη δάφνη, το κύμινο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ψήνουμε για 30 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για ακόμη 15. Στο μεταξύ, σε μια κούπα, ανακατεύουμε καλά το μπαλσάμικο με το μέλι, ώσπου να έχουμε ένα ομογενές ντρέσινγκ. Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Aυγά ποντικάκια 

Αφού βράσoυμε τα αυγά, κόβουμε κατά μήκος ένα μέρος τους προκειμένου να στέκονται οριζόντια και με ένα μαχαίρι χαράζετε δυο σημεία προκειμένου να τοποθετήσετε τα αυτιά... Τα αυτιά τα κάνουμε κόβοντας λεπτές ροδέλες από ραπανάκια. Τα μάτια μπορούμε να τα κάνουμε με κομματάκια από μαύρες ελιές.  

Αυγοσαλάτα με ποικιλία μυρωδικών, μήλο και ραπανάκια

Τι θα χρειαστούμε για 3-4 μερίδες

  • 3 μικρά ραπανάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 ξινόμηλο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά της σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό σχοινόπρασο)
  • 4 αυγά, σφιχτοβρασμένα
  • κρύο νερό, παγάκια, λίγος χυμός λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • Πολύσπορο ψωμί, για το σερβίρισμα

Τι πρέπει να κάνουμε 

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μήλο σε λεπτές φέτες (όπως είναι, με τη φλούδα) και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τις λεπτές φέτες σε μικρότερα κομμάτια, ιδανικά σαν σπιρτόξυλα.
  • Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τα ραπανάκια.
  • Βάζουμε τα κομμάτια από το μήλο και τα ραπανάκια σε ένα μπολ με κρύο νερό, λίγα παγάκια και λίγο χυμό λεμονιού. Ετσι θα μείνουν τραγανά και δροσερά και δεν θα μαυρίσουν.
  • Κόβουμε το σέλερι σε φετάκια.
  • Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το σέλερι και 3 κουτ. σούπας νερό.
  • Αχνίζουμε μέχρι να μαραθεί λίγο και να γλυκάνει. Μόλις σωθούν τα υγρά, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του σε ένα βαθύ μπολ.
  • Στραγγίζουμε τα κομμάτια από το μήλο και τα ραπανάκια, τα απλώνουμε για 2 λεπτά σε πετσέτα να στεγνώσουν και τα βάζουμε στο μπολ με το σέλερι.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα 2 αυγά κομμένα σε κυβάκια, αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού, τη μαγιονέζα και το υπόλοιπο λάδι.
  • Ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μη χαλάσει η όψη της αυγοσαλάτας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα αυγά κομμένα στα τέσσερα και συνοδεύουμε την αυγοσαλάτα με φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή από Γαστρονόμο

v