Σούπα τραχανά με ντομάτα
Τι θα χρειαστούμε
-
1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό ή ξυνό
-
5 φλιτζάνι νερό
-
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-
2 κουταλιές τηςσούπας ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Φέτα σε τρίμματα ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Τι πρέπει να κάνουμε
- Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Προσθέτουμε προσθέτουμε τον πελτέ, τον τραχανά και το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε με προσοχή και τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 13-15 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μαλακός μας αρέσει ο τραχανάς).
- Σερβίρουμε τον τραχανά σε βαθιά πιάτα ή μπολ και ρίχνουμε τρίμματα φέτας ή με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
- Τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
- Αν δεν υπάρχει αρκετό νερό και σταθεί για 5 λεπτά στην κατσαρόλα, θα το ρουφήξει όλο.
- Σερβίρετε τον κοκκινιστό τραχανά σε βαθιά πιάτα με τρίμματα φέτας ή ανακατέψτε στο πιάτο σας στραγγιστό γιαούρτι για πιο κρεμώδη υφή.
Tip: Μη βράζετε τον τραχανά σε δυνατή φωτιά και φροντίστε να υπάρχει πάντα αρκετό νερό
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Τραχανάς με λουκάνικο
Τι θα χρειαστούμε
- Τι χρειαζόμαστε
- 1 φλιτζάνι τραχανά σταρένιο (γλυκό ή ξινό, ανάλογα με τα γούστα μας)
- 6 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό κότας)
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λουκάνικο χωριάτικο μεγάλο (ή 2 μικρά) κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την πάπρικα, το θυμάρι και λίγο αλατοπίπερο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα λουκάνικα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δύο μεριές.
- Αφαιρούμε τα λουκάνικα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα να «πάρει άρωμα» απ’ τα υλικά μας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό (ή τον ζωμό) και βράζουμε με ανοιχτό καπακι, ανακατεύοντας κάπου κάπου, ώσπου να γίνει ο τραχανάς μας (να χυλώσει).
- Βγάζουμε απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή και για συνοδεία λίγο προζευμένιο ψωμι και ένα ποτήρι κοκκινέλι.
Συνταγή Λίνα Σερέτη
Τραχανότο με μανιτάρια
Τι θα χρειαστούμε
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 γραμμάρια άγρια μανιτάρια, agaricus, μικρά
- 2 φινόκιο, καθαρισμένα από τα εξωτερικά ''φύλλα''
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, σε σπόρους
- 2 κλωναράκια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 350 γραμμάρια τραχανά ξινό
- 100 γραμμάρια ούζο
- 500 γραμμάρια νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ντομάτα
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
Τι πρέπει να κάνουμε
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε το φινόκιο στη μέση κατά μήκος και τα κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις φέτες φινόκιο μαζί με τους σπόρους γλυκάνισου και τα φύλλα θυμαριού.
- Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά και να καβουρδιστούν οι σπόροι.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας για 2-3 λεπτά να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
- Στην συνέχεια, προσθέτουμε το νερό και τον κύβο λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την κουτάλα να μην κολλήσει ο τραχανάς στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφού απορροφηθεί το νερό, ο τραχανάς μας είναι έτοιμος.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, την ντομάτα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Συνταγή από Άκη Πετρετζίκη
Τραχανάς με φέτα
Τι θα χρειαστούμε
- 2 φλιτζάνια ξινό τραχανά
- 6 φλιτζάνια νερό
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Αλάτι
- Φέτα τριμμένη
Τι πρέπει να κάνουμε
- Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το νεράκι, σε μέτρια φωτιά.
- Όταν θα αρχίσει το νερό μας να ζεσταίνεται προσθέτουμε τον τραχανά, το αλάτι και το βούτυρο.
- Παίρνουμε μια ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε συνεχώς και αδιάκοπα.
- Μετά από λίγο ρίχνουμε και την τριμμένη φέτα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να ετοιμαστεί η σούπα μας!
- Όταν βράσει σερβίρουμε ή με λιωμένο βούτυρο ή με σταγόνες λαδάκι.
- Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια ψωμιού.
Συνταγή από Γρατσάνης
Τραχανάς με φέτα και μπέικον
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
Τι θα χρειαστούμε
- 1 νεροπότηρο τραχανά ξινό
- 150γραμμάρια φέτα
- 1½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
- 3 φέτες μπέικον
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει, προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μαζί με το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το ζωμό χλιαρό και αφήνουμε να πάρει σιγά σιγά βράση. Βράζουμε τον τραχανά καλά μέχρι να χυλώσει. Όσο βράζει, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό λεμονιού. Αμέσως μετά ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και διατηρούμε τη σούπα ζεστή.
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε τη σούπα μας, τη γαρνίρουμε βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από μία κουταλιά λιωμένη φέτα και πασπαλίζουμε γύρω γύρω με το ξεροψημένο μπέικον.
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης