3 πανεύκολες συνταγές για τις διακοπές σας, για να μην τρώτε κάθε μέρα έξω

3 πανεύκολες συνταγές για τις διακοπές σας, για να μην τρώτε κάθε μέρα έξω

Οι οικογενειακές διακοπές είναι η στιγμή που επιτέλους χαλαρώνουμε, περνάμε όμορφες στιγμές με την οικογένεια και... ξοδεύουμε πολλά χρήματα! Για να κάνουμε οικονομία, μπορούμε να μαγειρεύουμε στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή το κάμπινγκ εύκολες και νόστιμες συνταγές όπως οι παρακάτω:

Στραπατσάδα με καλοκαιρινά λαχανικά

 Τι χρειαζόμαστε

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πιπεριά
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 6 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φέτα για το σερβίρισμα 

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Πλένουμε την πιπεριά, βγάζουμε τα σπόρια και την ψιλοκόβουμε.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Συνήθως βγάζω την φλούδα από τις ντομάτες όταν έχω χρόνο, αν όμως οι ντομάτες έχουν λεπτή φλούδα, την χρησιμοποιώ.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες.
  • Τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσει το τηγάνι. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες.
  • Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, τότε προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι. Δεν τα χτυπάμε σαν ομελέτα.
  • Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  • Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι σιγά σιγά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τα αυγά.
  • Σερβίρουμε με τυρί φέτα.

Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Γαριδομακαρονάδα στο λεπτό

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και την ουρά)
  • 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
  • 60 ml ούζο
  • 500 γραμμάρια ντοματίνια, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
  • 0,25 γραμμάρια κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 400 γραμμάρια σπαγκέτι
  • 3 κουταλίες της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Για την γαριδομακαρονάδα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα και τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  • Πιέζουμε ελαφρά τα κεφάλια των γαρίδων, για να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το ούζο, τα ντοματίνια, τον κρόκο Κοζάνης, την πάπρικα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά.
  • Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, μαζί με το νερό που θα παρασύρουν.
  • Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται από αυτό στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια, για να έχουμε μια ζουμερή μακαρονάδα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στα μακαρόνια τις γαρίδες με τα σκόρδα, τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει και το ξύσμα λεμονιού.
  • Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Συνταγή και φωτογραφία από Νένα Ισμυρνόγλου

Τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος

Τι χρειαζόμαστε

  • 300 γραμμάρια πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 200 γραμμάρια φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 200 γραμμάρια μπάμιες, καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 5 πιπεριές, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
  • 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαυροπίπερο

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Για να φτιάξουμε τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος πρώτα ρίχνουμε στον ταβά ή σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
  • Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας, εκτός από τις μπάμιες, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Οι μπάμιες, εάν μπουν από την αρχή, θα λιώσουν.
  • Pίχνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας και αλατίζουμε.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, καθώς και το μαυροπίπερο.
  • Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Συνταγή και φωτογραφία από Μοναχό Επιφάνιο

v