Πεντανόστιμα ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι (με υλικά που έχουμε στο σπίτι)

Πεντανόστιμα ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι (με υλικά που έχουμε στο σπίτι)

Η Μεγάλη Εβδομάδα περνάει σιγά σιγά και φτάνει η ώρα για το πολυαναμενόμενο πασχαλινό τραπέζι που, φέτος, είναι αναγκαστικά πιο μοναχικό. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι ανάγκη να μην το χαρούμε όπως προβλέπεται, σερβίροντας μερικά εύκολα και γευστικά ορεκτικά που γίνονται με υλικά που έχουμε στο σπίτι και διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο μας, ώστε να φαγωθούν και αργότερα. Ακομη και τα λαχανικά που μας έχουν περισσέψει και πάνε να μπαγιατέψουν μπορούν να μας δώσουν μια εξαιρετική φουρνιστή σαλάτα που συνοδεύει τέλεια κάθε λογής κρεατικό.

Χούμους με παντζάρι

Τι χρειαζόμαστε

250 γραμμάρια ρεβίθια

300 γραμμάρια παντζάρια

150 γραμμάρια ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1/2 σκελίδα σκόρδο

100 γραμμάρια ταχίνι

1 κουταλιά του γλυκού κύμινο

1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε

Σ' ένα μπολ με νερό και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Κατόπιν, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, βράζουμε και τα παντζάρια. Στο μούλτι, ρίχνουμε τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμόλεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Τα πολτοποιούμε (σε δόσεις αν δεν χωράνε όλα) ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτοντας λίγο νερό αν βγαίνει πολύ στεγνό (το νερό μπορεί να είναι από τα ρεβίθια που βράσαμε). Βγάζουμε το χούμους, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πολίτικη σαλάτα με τόνο

Τι χρειαζόμαστε

200 γραμμάρια τόνο σε νερό

1 λάχανο σε λεπτές φέτες

250 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)

100 γραμμάρια σέλινο ψιλοκομμένο

200 γραμμάρια καρότο τριμμένο

1 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι

Ξίδι

Ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λάχανο, το καρότο και το αλάτι και τρίβουμε καλά με τα χέρια, ώσπου να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλινο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν τα υλικά. Στο μεταξύ στραγγίζουμε τον τόνο, τον ρίχνουμε σ' ένα μπολ με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τη σαλατα προσθέτουμε τον τόνο και σερβίρουμε.

Αυγά μιμόζα

Τι χρειαζόμαστε

12 βραστά αυγά

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

3 αγγουράκια τουρσί

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Κόβουμε τα βραστά αυγά στη μέση, κατά μήκος, και βγάζουμετους κρόκους με ένα κουτάλι. Κατόπιν, βάζουμε τους κρόκους σ' ένα μπολ και ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Ψιλοκόβουμε την κάπαρη και τα αγγουράκια τουρσί, τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τα ασπράδια με το μείγμα μας, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε.

 

Ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο

Τι χρειαζόμαστε

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

1 μελιτζάνα σε φέτες

3 κολοκυθάκια σε φέτες

1 πιπεριά φλωρίνης σε φέτες

1 πράσινη πιπεριά σε φέτες

2 καρότα σε φέτες

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

1/4 της κούπας μπαλσάμικο ξύδι

3 κουταλιές της σούπας μέλι

Τι κάνουμε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τρίβουμε την επιφάνεια με το σκόρδο, να πάει παντού. Ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τη δάφνη, το κύμινο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ψήνουμε για 30 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για ακόμη 15. Στο μεταξύ, σε μια κούπα, ανακατεύουμε καλά το μπαλσάμικο με το μέλι, ώσπου να έχουμε ένα ομογενές ντρέσινγκ. Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

v