«Κάνε ό,τι θέλεις»: τι κρύβουν οι φράσεις που λέμε συχνά μέσα στον γάμο

«Κάνε ό,τι θέλεις»: τι κρύβουν οι φράσεις που λέμε συχνά μέσα στον γάμο

Για κάθε άνθρωπο, ο γάμος είναι μια φυσική εξέλιξη στη ζωή του, αλλά κι ένα μεγάλο στοίχημα που κρύβει προκλήσεις και δοκιμασίες. Η καθημερινότητα με τον σύντροφό μας, οι μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, η κούραση και η ρουτίνα μπορεί να δημουργήσουν εστίες δυσαρέσκειας που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Υπάρχουν, όμως, και αν δεν εντοπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα και να βλάψουν τη σχέση και τον γάμο. Για να τις εντοπίσουμε, πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη βαρύτητα σε φαινομενικά αθώα, αλλά συχνά ανησυχητικά σημάδια, όπως αυτές οι πολύ συνηθισμένες φράσεις.

«Είμαι μια χαρά» και «δε συμβαίνει κάτι»    

Σε κάθε σχέση και ειδικά όταν πρόκειται για τον σύντροφό μας, είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα μας απασχολούν, είτε σχετίζονται μ’ εκείνον είτε όχι. Όταν κάποιος επιχειρεί να καθησυχάσει τον σύντροφό του, απαντώντας μηχανικά στις προσπάθειές του να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιάζεται – πως κάτι συμβαίνει και δεν είναι μια χαρά, δηλαδή – ίσως είναι επειδή δε νιώθει πια το ίδιο άνετα μαζί του.

Είναι, με λίγα λόγια, ένα καμπανάκι και για τους δυο ότι πρέπει να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα που θεωρούσαν δεδομένα και να προλάβουν το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν τόσο που δεν θα μπορούν να ξανάρθουν κοντά.

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο…» και «καλύτερα να μην βγούμε απόψε» 

Η επικοινωνία μεταξύ δύο συντρόφων είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και η δυνατότητα να ξεσκάνε από την καθημερινότητα μαζί, να μοιράζονται στιγμές μακριά απ’ όσα τους πιέζουν και οτιδήποτε ταράζει τα ήρεμα νερά της σχέσης τους. Όταν ο ένας από τους δύο αρχίσει να αναζητά ευκαιρίες να περάσει χρόνο μόνος του – ή με κάποιον άλλον, εκτός του συντρόφου του – ή αποφεύγει να κοινωνικοποιηθεί με τον σύντροφό του, τότε ίσως να αμφιβάλλει για το αν θέλει να παραμείνει σ’ αυτήν τη σχέση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάρει τον χρόνο του, αλλά όχι εις βάρος της συζήτησης που εκκρεμεί μεταξύ του ζευγαριού και, η οποία, οφείλει να είναι απολύτως ειλικρινής και εφ όλης της ύλης.

«Κάνε ό,τι θέλεις. Απλά, ενημέρωσε με τι αποφάσισες...»

Ένας γάμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν οι δύο σύζυγοι δεν συνεννοούνται και δεν συναποφασίζουν για τα πάντα, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και παιδιά στη μέση. Είναι απολύτως απαραίτητο οι δύο σύντροφοι να μοιράζονται την ευθύνη κάθε απόφασης και σε καμία περίπτωση να μην μένει ο ένας μόνος του να «βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα». Είναι φυσικό να υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες, αλλά αν ο ένας από τους δύο φτάσει στο σημείο να αδιαφορεί για το τι θα συμβεί, αφήνοντας το βάρος μιας απόφασης στον άλλον, το πρόβλημα ίσως είναι πολύ σοβαρότερο.

Ο άλλος τότε, πρέπει να επιμείνει, διαχωρίζοντας το ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, από εκείνο που απασχολεί τον σύντροφό του και προκαλεί αυτήν τη συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι πάντα εύκολο για κάποιον, ειδικά μέσα σε συνθήκες δέσμευσης όπως είναι ένας γάμος, να εκφράσει απευθείας αυτό που νιώθει. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές για συμπεριφορές ή αντιδράσεις που μαρτυρούν κάτι βαθύτερο, το οπο'ιο θα μπορούσε να κλονίσει συθέμελα τη σχέση και τον γάμο μας.

v