Η Βορειοαμερικάνικη Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS), διεξήγαγε μια έρευνα όπου αξιολόγησε 304 παντρεμένες γυναίκες, οι οποίες πλησίαζαν ή βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση. Όλες ανέφεραν ότι βίωναν περίεργα συμπτώματα κάθε φορά που έβαζαν τις ανάγκες τους σε δεύτερη μοίρα, με το να παραμένουν σιωπηλές για να μην δημιουργήσουν εντάσεις με τον σύντροφό τους. Ανάμεσα σε αυτά εμφανίστηκαν και διάφορα ψυχοσωματικά όπως η δυσκοιλιότητα, η βουλημία, έντονο στρες, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και κατάθλιψη.
Ένα από τα σημεία της μελέτης στα οποία οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία ήταν το να μετρήσουν την συχνότητα που οι γυναίκες είχαν εξάρσεις θυμού ή χαράς. Θεώρησαν ότι αυτές είναι οι στιγμές που μπορούν να αφήσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους - με το να φωνάξουν δηλαδή και να πουν τι τους ενοχλεί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ξεσπούσαν ήταν καλύτερα στην υγεία τους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, από όσες προτίμησαν να συγκρατηθούν.
Τελικά, φαίνεται πως το να προσπαθούμε συνεχώς να κρατήσουμε τα «προσχήματα» για να αποφύγουμε τις τριβές και τους καυγάδες μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Αυτή η διαρκής προσποίηση προκαλεί έντονο άγχος το οποίο δεν είναι απίθανο να εκδηλωθεί με την μορφή σοβαρών προβλημάτων υγείας που έχουν σχέση με την καρδιά.
Φυσικά πάντα πρέπει να έχουμε στον νου μας να κρατάμε ένα μέτρο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βλάψουμε τη σχέση μας. Το να λέμε έστω και έντονα τι μας ενοχλεί και πως αισθανόμαστε μπορεί να φέρει πιο κοντά με τον άνθρωπό μας αρκεί να μην το παρακάνουμε…
Και ας μην ξεχνάμε πως έχει πολλά οφέλη και για την υγεία μας!
Πληροφορίες: Brightside.me