Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη έρευνα η μεταβολή στη σύσταση του γάλακτος της μητέρας δεν είναι γραμμική. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση της λακτοφερίνης αυξάνεται ξανά μετά τον πρώτο χρόνο του θηλασμού, φτάνοντας τις τιμές που συναντάμε στο πρωτόγαλα και, φυσικά, προσφέροντας τα αντίστοιχα ωφέλη στον οργανισμό του μωρού. Και άλλες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι και άλλα συστατικά, όπως η λυσοζύμη και τα αντισώματα iga αυξάνονται σε συγκέντρωση ανά ml μητρικού γάλακτος μετά τον πρώτο χρόνο του θηλασμού.
Μ’ άλλα λόγια, το μητρικό γάλα όχι μόνο δεν χάνει τη δύναμή του, αλλά όσο θηλάζουμε γίνεται πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό, σχεδόν όσο το πρωτόγαλα για το νεογνό – τηρουμένων των αναλογιών. Βεβαίως, από ένα σημείο και μετά, το γάλα της μητέρας πρέπει να συνδυάζεται σωστά με στερεές τροφές ώστε να παίρνει το αναπτυσσόμενο παιδί όλα τα συστατικά που χρειάζεται και απόδιαφορετικές πηγές.
Οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρέφονται με μητρικό γάλα (τουλάχιστον έως τους 6 μηνες) έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων των αυτιών και του αναπνευστικού, αλλεργιών, παχυσαρκίας και διαβήτη. Επίσης κινδυνεύουν λιγότερο από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών και παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης (ολικής και κακής) στην εφηβική ζωή. Αυτό οφείλεται στη σύσταση του μητρικού γάλακτος που είναι πλούσια σε εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες, όπως η λακτοφερίνη.
Η λακτοφερίνη είναι μια πρωτεΐνη, η οποία, μεταξύ άλλων ωφέλιμων λειτουργιών, μεταφέρει σίδηρο στα κύτταρα, αποτρέπει τη συγκόλληση του σιδήρου με τα διάφορα βακτηρίδια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών. Το πολύ σημαντικό αυτό συστατικό βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο πρωτόγαλα (>5mg/ml), το κιτρινωπό γάλα των πρώτων ημερών του θηλασμού, η οποία στη συνέχεια μειώνεται αισθητά (2-3mg/ml).