Μια σειρά που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν
Το «Adolescence» δεν είναι μια εύκολη σειρά. Αγγίζει θέματα όπως η αποξένωση, η σεξουαλικότητα, η χρήση ουσιών, η κατάθλιψη και η αποδόμηση της οικογένειας. Θέματα που είναι -ή θα γίνουν- κομμάτι της ζωής κάθε εφήβου, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η ερώτηση, λοιπόν, δεν είναι αν θα έρθουν σε επαφή με αυτά, αλλά το πότε και το πώς.
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και ειδικούς στην αναπτυξιακή ψυχολογία, δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός, μια συγκεκριμένη ηλικία που να ταιριάζει σε όλα τα παιδιά. Η συναισθηματική ωριμότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.
Η ψυχολόγος Μαρία Παπαδοπούλου σημειώνει: «Ένα παιδί 14 ετών μπορεί να έχει την ετοιμότητα να επεξεργαστεί δύσκολα θέματα, ενώ ένα άλλο στα 17 να μη νιώθει ακόμα έτοιμο. Το βασικό είναι να υπάρχει η παρουσία και η στήριξη του γονέα».
Ηλικιακή καθοδήγηση με βάση την εμπειρία
Αν θέλαμε να δώσουμε μια πιο «τεχνική» οδηγία, θα λέγαμε πως η σειρά είναι κατάλληλη για παιδιά 15 ετών και άνω, με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συζήτηση πριν και μετά την παρακολούθηση. Κι αυτό όχι για να «προλάβουμε» το σοκ, αλλά για να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει, να αναλύσει, να ερμηνεύσει.
Όπως επισημαίνει η παιδαγωγός Ελένη Κωνσταντίνου: «Η σειρά μπορεί να λειτουργήσει σαν καθρέφτης, αλλά και σαν εργαλείο διαλόγου. Όχι μόνο με το παιδί, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό ως γονείς».
Ο ρόλος του γονέα δεν είναι να απομονώσει, αλλά να συνοδεύσει
Κανένας έφηβος δεν ζει σε γυάλα. Έχουν ήδη δει, ακούσει, βιώσει πολλά. Ο ρόλος μας, λοιπόν, δεν είναι να αποτρέψουμε την επαφή με δύσκολα θέματα, αλλά να είμαστε εκεί όταν αυτή η επαφή συμβαίνει. Η παρουσία μας, η στάση μας, η γλώσσα του σώματός μας, ακόμη και ο τρόπος που ρωτάμε «πώς σου φάνηκε;» έχουν τεράστια σημασία.
Η σειρά μπορεί να είναι μια αφορμή για να πούμε αλήθειες, να χτίσουμε εμπιστοσύνη, να ρίξουμε λίγο φως στις πιο μπερδεμένες γωνιές της εφηβείας. Δεν χρειάζεται να έχουμε όλες τις απαντήσεις. Αρκεί να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε να κάνουμε τις δύσκολες ερωτήσεις.
Το «Adolescence» είναι μια σειρά για να τη... συζητήσεις
Το «Adolescence» δεν είναι μια σειρά για να δεις απλώς. Είναι μια σειρά για να μοιραστείς, να συζητήσεις, να νιώσεις. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσεις αν το παιδί σου είναι έτοιμο να τη δει, κάνε εσύ την ερώτηση στον εαυτό σου: «Είμαι εγώ έτοιμος/η να είμαι εκεί για να τη ζήσουμε μαζί;».
Αν η απάντηση είναι ναι, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή. Όχι γιατί λέει η ψυχολόγος ή το internet. Αλλά γιατί η καρδιά σου σε οδηγεί στο να σταθείς δίπλα του. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο σπουδαίο «φίλτρο καταλληλότητας» απ’ όλα.