Τα μωρά συνηθίζουν να βγάζουν διαφορετικές κραυγές για να εκφράσουν τις ανάγκες τους - συναισθηματικές και σωματικές. Πότε, λοιπόν, πεινάνε και πότε νιώθουν… μοναξιά;
«Μαμά, πεινάω!»
Όταν το μωρό μας πεινάει, βγάζει μια χαμηλής έντασης επαναλαμβανόμενη κραυγή. Αν δείτε επίσης να βάζει τα δάχτυλα στο στόμα του, να κάνει κινήσεις με τη γλώσσα του ή να ψάχνει να βρει το στήθος σας, τότε το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και λέει: «Μαμά, πεινάω τώρα!».
Καλό είναι να ανταποκριθείτε άμεσα στο κάλεσμα του μικρού σας για φαγητό, διαφορετικά το πολύ κλάμα θα του προκαλέσει δυσκολία στο να μπορέσει να αναπνεύσει για να φάει σωστά, με αποτέλεσμα να φτύσει το γάλα ή να έχει αέρια.
«Μαμά, είμαι κουρασμένο!»
Όταν ακούσετε ένα επαναλαμβανόμενο κλαψούρισμα που σιγά σιγά γίνεται ολοένα και πιο έντονο, τότε το μωρό σας σάς λέει ξεκάθαρα ότι κουράστηκε και ήρθε η ώρα να κάνει… νάνι! Αν μάλιστα, τρίβει τα ματάκια του ή κάνει πως χασμουριέται τότε σημαίνει ότι έχετε αργήσει να το κοιμίσετε.
Αφού ελέγξετε αν είναι στεγνή και καθαρή η πάνα του, βοηθήστε το μικρό σας να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως τα μωρά κοιμούνται παραπάνω από 16 ώρες την ημέρα.
«Μαμά, δεν περνάω καλά!»
Στριφογυρίζει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά, έχει μια έντονη ανησυχία και ένα ακόμη πιο έντονο κλαψούρισμα. Σημάδια που δείχνουν ότι το μικρό σας δεν περνάει πολύ καλά και κάτι το ενοχλεί πολύ.
Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που ενοχλεί το μωρό σας. Μπορεί να είναι κάποιος θόρυβος ή ο φωτισμός ή ακόμα και ότι έχει λερώσει την πάνα του. Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα ήσυχο περιβάλλον για να μπορεί να χαλαρώσει και να είναι πάντα καθαρό και στεγνό πριν τον ύπνο.
«Μαμά, δώσε μου σημασία!»
Στην αρχή θα ακούσετε ένα πνιχτό κλαψούρισμα, το οποίο ουσιαστικά είναι ο τρόπος του μωρού να σας καλέσει κοντά του. Αν δεν ανταποκριθείτε άμεσα, τότε θα αρχίσει να κλαψουρίζει πιο έντονα μέχρι να ξεσπάσει σε δυνατές κραυγές αποζητώντας τα χάδια και την προσοχή σας.
Δείξτε στο μωρό σας ότι είστε δίπλα του για να καλύψετε οποιαδήποτε σωματική και συναισθηματική του ανάγκη, τραγουδώντας του, παίζοντας μαζί του και γεμίζοντας το χάδια και αγκαλιές.
«Μαμά, πονάω!»
Αν ακούσετε το μικρό σας να κλαίει σπασμωδικά με δυνατές κραυγές ενώ ταυτόχρονα κάνει απότομες κινήσεις τότε το πιο πιθανόν είναι ότι υποφέρει από κολικούς και πονάει. Οι κολικοί εμφανίζονται ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής του μωρού, υποχωρούν σταδιακά και μέχρι τον τρίτο του μήνα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Παρόλο που είναι δύσκολο να ηρεμήσετε ένα μωρό που πονάει μιλήστε με τον παιδίατρο σας και προσπαθήστε να το ανακουφίσετε, κάνοντας μασάζ στην κοιλιά του ή κρατώντας τα ποδαράκια του λίγο λυγισμένα προς την κοιλιά ώστε να βγουν τα αέρια και να ανακουφιστεί.
Πληροφορίες: whatoexpect.com