Γυμνάζει όλο το σώμα
Αν θέλετε να παραμείνετε σε φόρμα και να γυμνάσετε σωστά όλο σας το σώμα, το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική. Κι αυτό γιατί ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος σχεδόν χωρίς καμία επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Εξασκούνται ταυτόχρονα ο κορμός, οι γοφοί, τα χέρια, οι ώμοι και οι γλουτοί. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζετε στον οργανισμό σας μυϊκή ενδυνάμωση και σύσφιξη. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις τρόπους κολύμβησης: το ελεύθερο στιλ, την πεταλούδα και το ύπτιο.
Το ελεύθερο στιλ γυμνάζει πιο πολύ τους μυς της πλάτης, του στήθους, τους ραχιαίους και τους πλάγιους κοιλιακούς. Η πεταλούδα δουλεύει περισσότερο το στήθος, τους ώμους και τον ορθό κοιλιακό, ενώ το ύπτιο εκγυμνάζει ιδιαίτερα τον τετρακέφαλο και τον δικέφαλο μηριαίο.
Εκτός από το κολύμπι όμως υπάρχουν και απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στο νερό που προσφέρουν εξίσου ενδυνάμωση, σύσφιξη και καύση λίπους όπως απλές αναπηδήσεις με λυγισμένα ή τεντωμένα πόδια ή περπάτημα και τρέξιμο κόντρα στη φορά του νερού.
Καταπολεμά τον πόνο των αρθρώσεων
Σε σχέση με τις υπόλοιπες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως η πισίνα ή η θάλασσα είναι το ιδανικό μέρος για να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία των μυών αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε. Με λίγα λόγια, η κολύμβηση μπορεί να γυμνάζει τους μυς, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τους αρθριτικούς πόνους.
Συμβάλλει στην μείωση του βάρους
Η κολύμβηση συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους γιατί συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Αν κολυμπήσετε σε αργούς ρυθμούς, μπορείτε να κάψετε μέχρι και 500 θερμίδες την ώρα, ενώ αν είστε δεινοί κολυμβητές και κολυμπήσετε σε πιο έντονους ρυθμούς φτάνετε τις 700 θερμίδες την ώρα. Ο λόγος που καίτε περισσότερες θερμίδες είναι ότι το νερό είναι περίπου 800 φορές πιο πυκνό από τον αέρα και δημιουργεί αντιστάσεις.
Επειδή όμως το κολύμπι δοκιμάζει τις αντοχές μας, καλό θα ήταν να εναλλάσσουμε τα στιλ κολύμβησης σε πολύ τακτά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις κατάλληλες προσαρμογές στους μυς, μιας και το σώμα, εάν συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό άσκησης για αρκετό διάστημα, δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται δηλαδή μια διαφορετική κίνηση ή άσκηση, ώστε να αρχίσει ξανά την προσαρμογή.
Βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων
Το κολύμπι βοηθάει επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Λόγω της έντονης σωματικής άσκησης δημιουργεί διαφοροποιήσεις στη μορφή του αριστερού θαλάμου της καρδιάς, ο οποίος επειδή ταλαντώνεται μεταφέρει περισσότερο αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα.
Μειώνει το άγχος
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της κολύμβησης είναι ότι εκτός του ότι είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, δρα επίσης χαλαρωτικά. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, το υγρό στοιχείο και η συγκέντρωση στις αναπνοές ανακουφίζουν από το άγχος και δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να ηρεμήσουμε. Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) και βοηθάει στην παραγωγή ενδορφίνων που τονώνουν τον οργανισμό.