Τι πρέπει να τρώει μια έγκυος ανά τρίμηνο

Τι πρέπει να τρώει μια έγκυος ανά τρίμηνο

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχει μια γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η διατροφή της καθώς εκτός από την ίδια, επηρεάζει άμεσα και το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της. Αναμφισβήτητα, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων. Επειδή, όμως, κάθε τρίμηνο είναι διαφορετικό, οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μαμάς διαφοροποιούνται.

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η ποσότητα φυλλικού οξέος, καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, την σύνθεση του DNA και συμβάλλει στην αποφυγή πρόωρου τοκετού. Σύμφωνα με άρθρο του iatronet η έγκυος πρέπει να λαμβάνει 600mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Για να εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη ποσότητα συνίσταται η συμπληρωματική λήψη 400mg, ενώ τα υπόλοιπα 200mg πρέπει να λαμβάνονται από διάφορα τρόφιμα. Σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα:

  • Πράσινα λαχανικά: το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο, τα φασολάκια,  ο αρακάς
  • Φρούτα: εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, οι μπανάνες και τα ροδάκινα
  • Εξίσου σημαντική είναι και η λήψη ασβεστίου μέσα από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα.
  • Η πρόσληψη βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και την ομαλή ανάπτυξη των οργάνων του. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα, το καρότο και τα αυγά.

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Κατά το δεύτερο τρίμηνο κύησης είναι απαραίτητο η έγκυος να επικεντρωθεί στην λήψη επιπλέον θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το σίδηρο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D3 προκειμένου να «υποστηριχθεί» η ταχεία ανάπτυξη του εμβρύου. Το σίδηρο βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην αύξηση του όγκου του αίματος και καλύπτει τις ανάγκες του πλακούντα. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην δόμηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος, ενώ η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον εμβρυικό θάνατο. Η βιταμίνη D3 είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη γιατί η έλλειψη της έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και τον διαβήτη κύησης.

  • Σημαντικές πηγές σιδήρου: όσπρια, ξηροί καρποί, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας
  • Σημαντικές πηγές μαγνησίου: βρώμη, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, αρακάς
  • Σημαντικές πηγές βιταμίνης D3:  αυγά, δημητριακά

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης η μέλλουσα μαμά μπαίνει στην τελική ευθεία και λόγω του μεγέθους του μωρού, οι επιπλέον θερμιδικές ανάγκες αγγίζουν, κατά προσέγγιση, τις 350 θερμίδες ημερησίως. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και η βιταμίνη B6.

  • Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι: το γάλα, το γιαούρτι, το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο.
  • Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι: το γάλα, το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά και το τυρί

Οι καλύτερες πηγές Β6 είναι: το κοτόπουλο και οι ντομάτες

Τι τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Μπορεί στην εγκυμοσύνη να μας πιάνει μια ακατανόητη λαιμαργία, όμως, υπάρχουν τροφές που είναι επικίνδυνες και δεν κάνουν καλό ούτε στην έγκυο, ούτε στο έμβρυο όπως:

  • Συγκεκριμένα ψάρια που έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί.  
  • Ωμά και όχι καλομαγειρεμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα για να μολύνσεις όπως η σαλμονέλα, το τοξόπλασμα και το κολοβακτηρίδιο.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα, γιατί η κατανάλωσή τους μεταφέρει μικρόβια από την μητέρα στο έμβρυο. Τέτοια είναι το ροκφόρ και το καμαμπέρ και το μπρι.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προβείτε σε κάθε είδους γαστρονομικές απολαύσεις.

v