Τι είναι η υπερέμεση κύησης και τι την προκαλεί
Το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης είναι μία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλείται από επίμονη ναυτία και εμετό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μητέρας.
Απλή ναυτία ή σύνδρομο υπερέμεσης κύησης;
Και τώρα θα σκεφτείτε: υπάρχει γυναίκα που δεν έχει ταλαιπωρηθεί από εμετούς και ναυτίες τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης; Η απάντηση γέρνει φυσικά προς το «όχι» αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου στο 70-80%) οι έγκυες έχουν βιώσει αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα. Πότε, όμως, πρέπει όντως να ανησυχήσουμε; Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο, η ναυτία και οι εμετοί αρχίζουν να εκδηλώνονται μετά την τρίτη εβδομάδα της κύησης και συνήθως σταματούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην υπερπαραγωγή ορμονών και οιστρογόνων που κάνουν τον οργανισμό να «αντιδρά» με αυτόν τον τρόπο. Σταδιακά, το σώμα προσαρμόζεται στην καινούρια κατάσταση με αποτέλεσμα η ναυτία, οι εμετοί και η πρωινή αδιαθεσία να υποχωρούν.
Όταν όμως όχι μόνο επιμένουν αλλά και επιδεινώνονται, τότε μιλάμε για το λεγόμενο σύνδρομο υπερέμεσης κύησης. Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι εμετοί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 15-30 την ημέρα καταβάλλοντας – και όχι άδικα- τη μητέρα. Επιπλέον, η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει στη στέρηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το έμβρυο.
Ποια είναι τα συμπτώματά της
*Φωτογραφία: mumsnet.com
Εκτός από τους επίμονους εμετούς και τη ναυτία, η απώλεια της όρεξης και η αποστροφή για το φαγητό είναι συνηθισμένη και… δικαιολογημένη. Η απώλεια κιλών είναι φυσικά αναμενόμενη, αφού συνήθως οι γυναίκες με σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης χάνουν το 5% (ή και περισσότερο) του βάρους που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Οι πονοκέφαλοι, η εξάντληση, η χαμηλή πίεση και η ταχυπαλμία είναι μερικά ακόμα από τα συμπληρωματικά συμπτώματα του συνδρόμου. Φυσικά, σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το άγχος της μητέρας που ανησυχεί τόσο για την υγεία του μωρού της, όσο και για τη δική της.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το χαμηλό βάρος του μωρού λόγω του ότι δεν απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αλλά και ο πρόωρος τοκετός συνδέονται με την υπερέμεση κύηση, γι’ αυτό και η στενή παρακολούθηση της εγκύου από τον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.
Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε
Στις σοβαρές περιπτώσεις, η υπερέμεση κύηση μπορεί να επιβάλλει ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο για να χορηγηθεί στη γυναίκα η αγωγή που χρειάζεται. Για να περιοριστούν τα συμπτώματα και η ταλαιπωρία, οι ειδικοί συστήνουν:
- Την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων.
- Την αποφυγή πικάντικων, λιπαρών, τηγανητών τροφών και κατανάλωση «στεγνών» φαγητών.
- Την επαρκή ξεκούραση.
- Την απομάκρυνση οσμών που σας ενοχλούν και που εντείνουν το πρόβλημα.
- Τον συχνό και σωστό αερισμό του σπιτιού.
Εφόσον δείτε ότι τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου επιμένουν και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητά σας, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας και μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πριν τον συμβουλευτείτε.
*Με πληροφορίες από Iatronet.gr, americanpregnancy.org, helpher.org