Τα κοινωνικά στερεότυπα
Μπορεί να διανύουμε το 2019, όμως ακόμα δεν έχουμε αποβάλλει πλήρως κάποια από τα πιο διαδεδομένα στερεότυπα που αφορούν τα δύο φύλα. Ένα από αυτά είναι, ότι ο άντρας δεν πρέπει να φαίνεται αδύναμος και φυσικά δεν πρέπει να κλαίει. Για κάποιους, η έκφραση ενός προβλήματος ή ενός αρνητικού συναισθήματος μεταφράζεται ως ένδειξη αδυναμίας ή αποτυχίας αφού κοινωνικά θεωρείται ότι δεν πρέπει να δείχνει τα συναισθήματά του. Μια τέτοια παραδοχή λοιπόν, ενδεχομένως να κάνει τον άντρα να νιώθει αδύναμος ή «λίγος» κι έτσι απλώς αποφεύγει να εκφράσει οτιδήποτε θεωρεί πως τον μειώνει.
Προτιμούν τις πράξεις
Θεωρείται ότι οι άντρες στην πλειοψηφία τους λειτουργούν πολύ περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα και μάλλον θα συμφωνήσουμε. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι προτιμούν τις πράξεις από τα λόγια. Μπορεί να πιστεύουν ότι αν δεν έχουν βρει λύση σε κάτι που τους απασχολεί, δεν υπάρχει λόγος καν να το αναφέρουν ακόμα και στη σύντροφο της ζωής τους. Στην περίπτωση που… βρουν τη λύση και όλα πάνε καλά, το πρόβλημα δεν θα υπάρχει πια.
Δεν θέλουν να μεταφέρουν τα προβλήματα στο σπίτι
*Φωτογραφία: m.50plus.de
Όταν βλέπετε τον σύντροφό σας σκεπτικό και στην ερώτηση «έχεις κάτι;» σας απαντά με ένα ξερό όχι, μπορεί πολύ απλά να μην θέλει να μεταφέρει τα προβλήματά του στο σπίτι. Συνειδητά, λοιπόν, ενδεχομένως να μην θέλει να κάνει εσάς και την οικογένειά σας κοινωνούς μιας δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει για παράδειγμα στη δουλειά. Μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων πιστεύει πως τα προβλήματα πρέπει να μένουν εκεί που ανήκουν και να μην «μπαίνουν» στο σπίτι. Από τη μία, λοιπόν, φαίνεται ότι τα επαγγελματικά προβλήματα μένουν εκτός σπιτιού, από την άλλη όμως όταν βλέπεις τον σύντροφό σου να μαραζώνει για κάτι που τον απασχολεί, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο.
Μπορεί να επαναπαύονται
Για κάποιους, αν δεν φέρνεις στην επιφάνεια ένα πρόβλημα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουν και προτιμούν να το αγνοούν. Αφήσουν, λοιπόν, τον χρόνο να το λύσει (αν αυτό είναι εφικτό). Ωστόσο, η τακτική αυτή, ειδικά αν σχετίζεται με προβλήματα σχέσεων, γάμου και οικογένειας γίνεται η αιτία προστριβών ανάμεσα στο ζευγάρι με τη γυναίκα να θεωρεί ότι ο σύντροφός της αδιαφορεί και εκείνος με τη σειρά του να πιστεύει ότι η αντίδρασή της είναι υπερβολική. Η μόνη λύση σ’ αυτή την περίπτωση είναι να προσπαθήσει ο ένας να καταλάβει τον άλλον και να μην αποφεύγουν μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ τους.