Τι είναι η νινίδα
Ο επίσημος όρος είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και πρόκειται για κιτρινωπές φολίδες που εμφανίζονται συνήθως σε εκείνη την περιοχή ή σε άλλα λιπαρά μέρη του δέρματος (π.χ. πίσω από το αυτί). Νινίδα εμφανίζει σχεδόν το 50% των νεογέννητων μωρών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το κεφάλι τους ξεφλουδίζει. Μπορεί, επίσης, να εντοπιστεί στα βλέφαρα, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τη μύτη και στη βουβωνική χώρα, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε παιδιά έως 3 ετών.
Η νινίδα μπορεί να εμφανίζεται με ή χωρίς ερυθρότητα δέρματος και, ανάλογα με την έντασή της, μπορεί να ενοχλεί ή και όχι το μωρό, καθώς μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερεθισμό και απώλεια τριχών. Ωστόσο, δεν είναι μεταδοτική, ούτε προκαλείται από κακή υγιεινή.
Πρόκειται για μία συχνή φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού, από έναν ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia. Εμφανίζεται κατά κανόνα τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, διαρκεί λίγους μήνες και υποχωρεί μόνη της, χωρίς να αφήνει σημάδια.
Ο παιδίατρός σας είναι εκείνος που θα την αναγνωρίσει και θα σας συμβουλεύσει λεπτομερώς για την αντιμετώπισή της.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη νινίδα
Καταρχάς, τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε τις φολίδες στο κεφαλάκι του μωρού με τα δάχτυλά σας, γιατί μπορεί να προκαλέσετε χειρότερη φλεγμονή ή και αιμορραγία. Επιπλέον, μην επιχειρείτε να αφαιρείτε τις φολίδες ούτε με βούρτσα ή χτένα, αν δεν έχει γίνει πρώτα ειδική προετοιμασία στο κεφαλάκι του μωρού, ως εξής:
1. Περίπου δύο ώρες πριν το βραδινό λούσιμο του μωρού, αλείψτε το τριχωτό της κεφαλής του (ή όπου αλλού εντοπίζεται το πρόβλημα) με ένα baby oil, κάνοντας απαλό μασάζ. Προτιμήστε κάποιο από 100% φυσική σύνθεση, χωρίς παραφινέλαιο. Ένα παράδειγμα είναι το Baby Natural Oil από τη Pharmasept, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με Βιταμίνη Ε και διαθέτει φυτικά έλαια, όπως καρδαμέλαιο και λάδι καλέντουλας. Συνήθως, τέτοιου είδους συστατικά καταπραΰνουν την επιδερμίδα από ερεθισμούς και παράλληλα την ενυδατώνουν, αποτρέποντας έτσι την ξηρότητα που επιβαρύνει το πρόβλημα. Παράλληλα, ωφελημένη θα βγει και η μαμά, αφού τα εν λόγω συστατικά, συμβάλλουν και στη φροντίδα του δικού της δέρματος, λόγω της δράσης του καρδαμέλαιου, που ενδείκνυται για ξηρές κι ευαίσθητες επιδερμίδες και την επούλωση ερεθισμών.
2. Όταν περάσουν οι δύο ώρες, λούστε το κεφαλάκι του μωρού, με ελαφριές κινήσεις, κάνοντας απαλό μασάζ για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
3. Ξεπλύνετε πολύ καλά τις σαπουνάδες, σκουπίστε το κεφάλι του μωρού απαλά με την πετσέτα και βουρτσίστε τα μαλλιά του με μια καθαρή, μαλακή βούρτσα από ζωικές ίνες. Καλό είναι να βουρτσίζετε το κεφαλάκι του μωρού αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας υποψίες για νινίδα και να επαναλαμβάνεται καθημερινά, προκειμένου το πρόβλημα να μην επεκταθεί, αλλά και να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό. Αφού οι φολίδες εξαφανιστούν, μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα λουσίματος του μωρού.
Αν η νινίδα δεν υποχωρεί ή αν επεκταθεί στο πρόσωπο του μωρού, είναι πιθανό ο παιδίατρός σας να συνταγογραφήσει κάποια ειδική αλοιφή. Θα πρέπει, μάλιστα, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό αν το παιδί εμφανίσει έντονες κοκκινίλες, ερεθισμό ή προσπαθεί να ξυστεί. Σε κάθε περίπτωση, το σύνηθες είναι η νινίδα να ελαττωθεί και να εξαφανιστεί σε διάστημα 7-8 μηνών μετά την εμφάνισή της.