Μην σπαταλάτε ύψος
Ο πιο πολύς χώρος σε ένα ψυγείο χάνεται κατά το ύψος του, καθώς σε ένα ράφι μπορεί να τοποθετήσουμε ένα αντικείμενο που χωρά ίσα-ίσα και ένα σωρό άλλα που φτάνουν ως τη μέση, αλλά δεν χωρούν τοποθετημένα το ένα πάνω στ’ άλλο. Ομαδοποιείστε, λοιπόν, συσκευασίες και μπουκαλάκια ανάλογα με το ύψος τους και ρυθμίστε τα ράφια έτσι ώστε να έχουν το λιγότερο δυνατό «αέρα», τόσο ώστε να μπορείτε να βλέπετε που βρίσκεται το αντικείμενο που θέλετε.
Μπουκάλια σε πυραμίδα
Αν έχετε πολλά όμοια μπουκάλια, π.χ. μπουκάλια μπίρας, βάλτε ένα μανταλάκι-συνδετήρα, από εκείνα που χρησιμοποιείτε για να κρεμάτε τα έργα τέχνης του παιδιού, στο σύρμα του ραφιού (προφανώς, αν και «τα σπάει», το tip δεν δουλεύει με συμπαγή ράφια), έτσι ώστε να κρατάει κόντρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ντανιάσετε τα μπουκάλια ξαπλωτά σε στιλ πυραμίδας.
Πλαστικά καλάθια για εύκολη πρόσβαση
Αγοράστε πλαστικά καλάθια στις διαστάσεις που σας βολεύουν και ομαδοποιήστε τα αντικείμενα και τα τρόφιμα του ψυγείου έτσι ώστε να ξέρετε ποιο καλάθι πρέπει να βγάλετε όταν θέλετε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Το ψυγείο θα μένει καθαρότερο κι η καθημερινότητά σας θα γίνει πιο εύκολη.
Μανταλάκια για το ύψος
Είπαμε, ο χώρος ανάμεσα στα ράφια είναι αυτός που χαραμίζεται πιο πολύ. Γι’ αυτό, αν έχετε τρόφιμα μέσα σε σακουλάκια ή περισσεύματα στις συσκευασίες τους και αν τα ράφια σας είναι μεταλλικά με σύρμα, χρησιμοποιείστε πάλι μανταλάκια-συνδετήρες για να τα κρεμάσετε απ’ το σύρμα του πάνω ραφιού και να εκμεταλλευτείτε, έτσι, τον αέρα του κάτω ραφιού. Προφανώς, θα πρέπει να τα κρεμάσετε μπροστά μπροστά για να μη χάσετε επιφάνεια απ’ το επάνω ράφι λόγω συνδετήρα.
Βάλτε το έξτρα ράφι
Το πάνω-πάνω ράφι, έχει συνήθως και τον πιο πολύ αέρα κι εκεί είναι που βάζουμε τα ψηλά αντικείμενα και τα μπουκάλια που δε χωρούν στη θήκη της πόρτας. Αγοράστε ένα ράφι με πόδια ή ένα μικρό τραπεζάκι κρεβατιού με πόδια που ανοιγοκλείνουν, έτσι ώστε να κερδίσετε ακόμη ένα «πάτωμα» στην κορυφή. Στο κάτω μέρος βάλτε τα μπουκάλια ή τα χαρτονένια κοντέινερ ξαπλωτά (τα δεύτερα, με το στόμιο προς τα επάνω) κι επάνω το φαγητό που έμεινε απ’ το μεσημέρι, όπως ενδείκνυται, άλλωστε. Πέρα από χώρο θα εξασφαλίσετε και καλύτερη ψύξη για το γάλα ή τους χυμούς σας.
Μία πλαστική λεκάνη για να αποθηκεύσετε τις μικροσυσκευασίες
Σκεφθείτε «έξυπνα». Σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα μικρότερα τάπερ και τα σακουλάκια τροφίμων, για να εξοικονομήσετε κι άλλο χώρο. Έτσι δεν θα «μπερδεύονται» και θα τα έχετε όλα συγκεντρωμένα.
Μη λυπάστε τα λεφτά για τάπερ
Πέρα από την καλύτερη συντήρηση και την αποφυγή διασποράς των οσμών, τα τάπερ είναι κι ένας πολύ καλός τρόπος να οργανώνετε το ψυγείο σας. Αγοράστε, λοιπόν, όσα τάπερ χρειάζεστε, στις διαστάσεις που ταιριάζουν περισσότερο στο σύστημα ή τον χώρο σας, και εξοπλιστείτε έτσι ώστε να μη μένει ούτε ένα κενό στα ράφια σας και τα φαγητά σας να μένουν πιο φρέσκα και λαχταριστά.
Επενδύστε κάθετα
Η κάθετη αποθήκευση θα εξοικονομήσει πολύ χώρο και θα δώσει έξτρα λειτουργικότητα στο ψυγείο σας. Αποθηκεύστε τα έτοιμα, κομμένα λαχανικά σας σε σέικερ του καφέ και τοποθετήστε τα στην πόρτα.
Εκμεταλλευτείτε ολόκληρη την πόρτα
Οι θήκες της πόρτας, εκτός από εκείνη που προορίζεται για τα μπουκάλια, μένουν πολύ συχνά ανεκμετάλλευτες. Αγοράστε ένα τάπερ αυγοθήκη για τα αυγά, ώστε να μπουν στα ράφια κι έτσι να ελευθερώσετε χώρο στην πόρτα. Κατόπιν, χρησιμοποιήστε ψηλά βαζάκια ή ψηλά και στενά τάπερ για να αποθηκεύεται πολλά όμοια τρόφιμα ή μικροσυσκευασίες χωρίς να χάνετε τον αέρα ανάμεσα στις θήκες.
Αυγοθήκες για τις σος!
Την επόμενη φορά που θα σας τελειώσουν τα αυγά, μην πετάξετε την αυγοθήκη τους. Κρατήστε την για να βάλετε μέσα τα μπουκάλια από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα που δεν στέκονται εύκολα καλά. Έτσι, γλιτώνετε χρόνο, κόπο, αλλά και... ατυχήματα, αφού αν ανοίξουν θα λερωθεί η αυγοθήκη, όχι το ψυγείο.