Οι παρακάτω συμβουλές σας θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο, χρήμα και την ψυχική σας ηρεμία την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα καταστήματα παιδικών ρούχων.
Ψωνίζοντας για μωρά ή νήπια
- Έχετε στο μυαλό σας ότι τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα. Ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, χρειάζονται νέα φορμάκια και καλτσάκια σχεδόν ανά τρίμηνο. Έτσι, οι νέες μαμάδες τον πρώτο καιρό μετά την γέννηση του μωρού καταλήγουν με πάρα πολλά ρουχαλάκια μεγέθους 0-3 μηνών, πολλά από τα οποία μένουν εντελώς αφόρετα. Διαχειριστείτε καλύτερα όλα αυτά τα δώρα από συγγενείς και φίλους, αλλάζοντάς τα με μεγαλύτερα, π.χ. για 3-6 μηνών ή 6-9 μηνών, αλλά προσέξετε αυτά που θα πάρετε να ανταποκρίνονται όχι μόνο στην ηλικία του μωρού αλλά και στην εποχή.
- Ελάτε σε επαφή με ομάδες ανταλλαγής παιδικών ρούχων (δείτε πού μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ) για να πάρετε και να δώσετε μωρουδιακά φορμάκια, τα οποία έχουν φορεθεί ελάχιστα και είναι σαν καινούργια. Επίσης, προτιμήστε να αγοράζετε τα καθημερινά ρουχαλάκια του μωρού σας από stock καταστήματα παιδικών ρούχων ή όταν τα βρίσκετε σε προσφορά. Όσο το μωρό θα μεγαλώνει, θα καταλάβετε ότι είναι κρίμα να πληρώνετε τόσα λεφτά για ένα ρούχο που θα φορέσει λιγότερο από δέκα φορές.
- Ως προς τα ρούχα των νηπίων, φροντίστε να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα και να μην έχουν πολλά κουμπάκια και κορδονάκια. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά προσπαθούν να ντύνονται και να γδύνονται μόνα τους, επομένως ας μην τους κάνουμε την ζωή δύσκολη.
Ψωνίζοντας για μεγαλύτερα παιδιά
- Κάντε απογραφή. Πριν βιαστείτε να σπεύσετε στα καταστήματα στην αρχή κάθε σεζόν, βγάλτε έξω όλα τα ρούχα του παιδιού από προηγούμενες σεζόν και δείτε ποια από αυτά «του κάνουν» πλέον και ποια όχι. Όσα δεν του κάνουν μπορείτε να τα χαρίσετε, να τα ανταλλάξετε ή να τα πουλήσετε (δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παραπάνω link). Σε καμία περίπτωση μην πετάξετε ρούχα που θα μπορούσε να φορέσει κάποιο άλλο παιδάκι.
- Κάντε λίστα με τα ρούχα και τα αξεσουάρ της σεζόν που θα χρειαστεί το παιδί, για να μην φτάσετε να ψωνίζετε ανεξέλεγκτα. Χωρίστε την σε κατηγορίες, όπως «ρούχα για το σχολείο», «μπουφάν-τζάκετ», «αθλητικά» κ.λπ. Ως προς την ποσότητα, υπολογίστε πόσο συχνά βάζετε πλυντήριο στο σπίτι, άρα πόσο συχνά χρειάζεστε καθαρά ρούχα για το παιδί.
- Έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας τις ενδυματολογικές προτιμήσεις των παιδιών και ζητήστε τη γνώμη τους όταν πηγαίνετε για ψώνια. Έτσι θα αποφύγετε να έχετε αγοράσει ρούχα που δεν θέλουν με τίποτα να φορέσουν. Ωστόσο, εξηγήστε τους ότι υπάρχει όριο σε αυτά που μπορείτε να ψωνίσετε.
- Κάντε προϋπολογισμό. Πριν πάτε για ψώνια, ορίστε το χρηματικό ποσό που έχετε την δυνατότητα να ξοδέψετε. Όταν τα παιδιά είναι λίγο πιο μεγάλα, μπορείτε να αποφασίζετε μαζί τι θα αγοράσετε και τι όχι, για να παραμείνετε εντός προϋπολογισμού. Αν π.χ. η κόρη σας θέλει οπωσδήποτε ένα ακριβό φόρεμα που βρήκε, πείτε της ότι για να το πάρει, θα πρέπει να «κόψει» από κάποια άλλα ρούχα που ίσως χρειάζεται.
- Αγοράζετε εσώρουχα που εφαρμόζουν ακριβώς στις διαστάσεις των παιδιών σας (ή και λίγο μεγαλύτερα) και κάλτσες ή καλσόν που ταιριάζουν με τα υπόλοιπα ρούχα τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χάνετε χρόνο κάθε πρωί που θα ψάχνετε να βρείτε ταιριαστά χρώματα και σχέδια για να φορέσει το παιδί.
- Αν δεν είστε βέβαιοι για το μέγεθος ή για το γούστο του παιδιού σε κάποιο ρούχο, πάρτε το μαζί σας στα μαγαζιά. Πριν από τη βόλτα, όμως, βεβαιωθείτε ότι είναι ξεκούραστο και φαγωμένο για να αποφύγετε την γκρίνια του τύπου «πάμε να φύγουμε, πεινάω!». Επίσης, φροντίστε πάντα να ψωνίζετε πράγματα που μπορούν, αν χρειαστεί, να αλλαχτούν.
Ψωνίζοντας για κάθε παιδί
- Αγοράζετε τα πανωφόρια των παιδιών σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος για να μπορούν να τα φορέσουν δύο σεζόν.
- Βρείτε τα καταστήματα και τις μάρκες που σας βολεύουν. Ύστερα από λίγο καιρό που θα έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, θα έχετε σίγουρα καταλήξει ποιο κατάστημα έχει τα μεγέθη που ταιριάζουν καλύτερα στο παιδί σας ή ποιο e-shop έχει τις καλύτερες προσφορές.
- Βγάλτε εκπτωτικές κάρτες-μέλους σε όλα τα μαγαζιά από τα οποία συνηθίζετε να ψωνίζετε, για να έχετε μακροπρόθεσμο κέρδος, και γραφτείτε στις mailing lists των e-shops που προτιμάτε, για να ενημερώνεστε για κάθε mid-season sale και ευκαιρία.
-Δώστε έμφαση στο ύφασμα των ρούχων. Προσέξτε να είναι ανθεκτικό, για να μην χαλάσει ύστερα από πολλά πλυσίματα, και να μην σκίζεται εύκολα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ρούχο που θα αγοράσετε, κουμπώνει καλά, π.χ. ότι δεν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο φερμουάρ ή ότι δεν λείπει κάποιο κουμπί.
Πηγή: Ehow