Η μήτρα σας μεγαλώνει σχεδόν 14 φορές από το αρχικό της μέγεθος
Για την ακρίβεια, μέχρι την στιγμή του τοκετού, η μήτρα σας από το φυσιολογικό μέγεθος αχλαδιού, θα φτάσει να έχει μέγεθος καρπουζιού (και θα επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος λίγους μήνες μετά τον τοκετό). Ο λόγος είναι ότι η μήτρα συγκρατεί περίπου 1,8-2,7 λίτρα υγρών (βλέννης και αμνιακού υγρού), τα οποία λειτουργούν ως μαξιλάρι για το μωρό, καθώς αυτό μεγαλώνει.
Η καρδιά αντλεί περίπου 40-50% περισσότερο αίμα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Επίσης, χτυπά περίπου 10-20 φορές περισσότερο ανά λεπτό, από ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να παροχετεύεται αρκετό αίμα στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα, ώστε να προετοιμάζονται τα όργανα αυτά για το μεγάλο γεγονός: Την γέννηση του μωρού! Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που η γυναίκα, ειδικά όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, κουράζεται πολύ πιο εύκολα.
Το μωρό σας ακούει (γι'αυτό προσέχετε τι λέτε!)
Μέχρι την 18η εβδομάδα κύησης τα αυτιά του μωρού έχουν σχηματιστεί πλήρως και το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας μπορεί να ακούει την φωνή σας κανονικότατα (καθώς και την ηλεκτρική σκούπα και το γάβγισμα του σκύλου!) Μάλιστα, κάποιοι ερευνητές λένε πως αν τραγουδάτε στο μωρό σας, όσο είστε έγκυος, μπορεί να αναγνωρίσει τα τραγούδια αυτά και εκτός μήτρας και μάλιστα να αισθάνεται όμορφα κάθε φορά που τα ακούει.
Αν είναι αγόρι, μπορεί να έχει στύσεις (!)
Το μικροσκοπικό αναπαραγωγικό σύστημα του μωρού έχει ξεκινήσει να δημιουργείται πριν ακόμα αυτό γεννηθεί. Για την ακρίβεια, μεταξύ της 20ης και 23ης εβδομάδας το αγόρι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί σπέρμα! Τις αντίστοιχες εβδομάδες, το κορίτσι έχει σχηματίσει πλήρως τις ωοθήκες και τη μήτρα του, με απόθεμα ωαρίων για την υπόλοιπη ζωή του!
Ο πλακούντας παίζει τον ρόλο τεσσάρων οργάνων!
Μερικές φορές ο πλακούντας αποκαλείται και «δέντρο της ζωής». Το όργανο αυτό, το οποίο μόλις πρόσφατα αποκτήσατε, είναι τρομερά εξελιγμένο και βοηθά το μωρό σας να περιορίζει τα απόβλητά του, φιλτράρει όλες τις κακές ουσίες, του παρέχει αίμα και το ταΐζει. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα... πολυόργανο!
Το μωρό γεύεται ό,τι τρώτε!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, περίπου στις 20 εβδομάδες το μωρό σας έχει δημιουργήσει τους γευστικούς του κάλυκες και έχει αποκτήσει γευστικές προτιμήσεις, ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνετε. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν δε ότι μπορείτε να σχηματίσετε τις γευστικές προτιμήσεις του μωρού σας και μάλιστα να το μάθετε να αγαπά τις υγιεινές τροφές, με το να τρώτε και εσείς υγιεινά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Τα στήθη σας είναι αποκλειστικοί παραγωγοί γάλακτος
Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μετά τον τοκετό. Οι ορμόνες σας ενεργοποιούν την παραγωγή γάλακτος λίγο αφού μείνετε έγκυος και ήδη περί τις 20 εβδομάδες τοκετού στο στήθος σας έχει συσσωρευτεί το πρωτόγαλα του μωρού σας, ένα κιτρινωπό, πολύ λεπτό υγρό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κατά το 3ο τρίμηνο το στήθος σας να αρχίσει να στάζει γάλα (σε τέτοια περίπτωση θα σας χρησιμεύσουν τα επιθέματα θηλασμού).
Το έμβρυο κάνει κακά!
Καθώς πλησιάζετε στα μισά της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας αρχίζει να παράγει μηκώνιο –μία μαύρη, πισσώδη ουσία, την οποία θα αρχίσει να απελευθερώνει αμέσως μετά την γέννα, με τα πρώτα κακά του. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση το έμβρυο να απεκκρίνει μηκώνιο μέσα στο αμνιακό υγρό του, οπότε στην περίπτωση αυτή ο τοκετός πρέπει να γίνει το συντομότερο!
Το μωρό μπορεί να δει το φως
Γύρω στην 30η εβδομάδα οι ίριδες του μωρού έχουν σχηματιστεί εντελώς. Αυτό σημαίνει πως το μωρό σας μπορεί να δει, ενώ μπορεί ακόμα και να αντιδρά στο φως! Αν, λοιπόν, καθίσετε για λίγη ώρα στον ήλιο ή σε έντονο φως μπορεί να νιώσετε το μωρό σας να κινείται, στην προσπάθειά του να κλείσει τα μάτια του!
Το μωρό σας κάνει... πρόβες!
Ανυπομονείτε να ακούσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας; Και εκείνο το ίδιο! Φωτογραφίες και βίντεο υπερήχων έχουν δείξει ότι συχνά τα έμβρυα παίρνουν εκφράσεις κλάματος ή άλλων ήχων, ενώ είναι ακόμα μέσα στη μήτρα. Αυτό δεν σημαίνει πως το μωρό σας υποφέρει ή είναι λυπημένο. Το κλάμα, στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα σημαντικά ταλέντα που έχει να μάθει ένα μωρό, καθώς θα είναι ο βασικός τρόπος για να επικοινωνεί μαζί σας κατά τις πρώτες εβδομάδες του μετά την γέννηση.
Πηγή: pregnant.thebump