Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού από το 2011, παρά την πρόθεση και την προσπάθεια έναρξης θηλασμού της πλειοψηφίας (89%) των νέων μανάδων, μόνο το 41% θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους.
Στο τέλος του πρώτου μήνα καταλήγει να θηλάζει μόλις το 21% των γυναικών, στο τέλος του 3ου μήνα το 11% των γυναικών, ενώ στον 6ο μήνα το ποσοστό σχεδόν μηδενίζεται.
Αιτίες διακοπής θηλασμού
Γιατί, όμως, σταματούν οι γυναίκες που είχαν επιλέξει αρχικά να θηλάζουν; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι μισές περίπου γυναίκες διακόπτουν τον θηλασμό γιατί, όπως λένε, έχουν «ανεπαρκές γάλα», ενώ 12% απάντησε ότι σταμάτησε να θηλάζει όταν επέστρεψε στην εργασία.
Το ποσοστό των γυναικών που επιλέγει εξ αρχής να μη θηλάσει (περίπου 10%) εγκαλείται ως αιτίες προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες στον θηλασμό, προβλήματα στο στήθος ή προωρότητα του βρέφους και νοσηλεία του στη μονάδα νεογνών.
Οι δράσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Δεδομένης της παραπάνω κατάστασης, οι αρμόδιοι του Ινστιτούτου προωθούν, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δράση διάρκειας δύο ετών, η οποία απευθύνεται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.
Επιπλέον, θα συμβάλει μέσω της δημιουργίας αρμόδιου συντονιστικού φορέα στην αξιολόγηση, την πιστοποίηση και την προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.