Όσες κουβαλούν τα «ένοχα» γονίδια, έχουν σχεδόν τρεις στις τέσσερις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Ο θηλασμός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα των πιθανοτήτων υπέρ τους, λένε οι ειδικοί.
Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που φέρουν το γονίδιο BRCA1 ήταν κατά 32% λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από την ασθένεια, όταν θήλαζαν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι γυναίκες με τα ελαττωματικά γονίδια αντιμετωπίζουν τόσο υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, που πολλές επιλέγουν προληπτική μαστεκτομή, καθώς φοβούνται ότι ζουν με μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο, ο θηλασμός δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο εμφάνιση της νόσου στις γυναίκες που έφεραν το γονίδιο BRCA2, υποδεικνύοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο τα δύο γονίδια προκαλούν καρκινικούς όγκους, είναι διαφορετικός.
Μεταξύ του γενικού πληθυσμού υγιών γυναικών, ο θηλασμός για ένα χρόνο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 4,3%, δήλωσαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα του Γυναικείου Ερευνητικού Ινστιτούτου του Οντάριο, στον Καναδά.
Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 6.000 γυναίκες που είχαν τα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, με τις μισές περίπου από αυτές να έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ζευγάρια, ανάλογα με τον αριθμό τοκετών, την ηλικία και το σωματικό βάρος. Συνολικά, οι ερευνητές ανέλυσαν 1.665 ζευγάρια.
Όπως διαπίστωσαν, οι καρκινοπαθείς είχαν θηλάσει κατά μέσο δύο μήνες λιγότερο συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Υπολόγισαν ότι ο θηλασμός για ένα χρόνο μείωνε τις πιθανότητες κατά 32%, ενώ ο θηλασμός για δύο ή περισσότερα χρόνια, «έκοβε» τον κίνδυνο στο μισό. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, κάθε χρόνος θηλασμού περιόριζε τις πιθανότητες κατά 19%.
Ο Dr Steven Narod, ένας εκ των συντακτών της έρευνας, έγραψε στην επιστημονική επιθεώρηση BioMed Central: «Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τον προστατευτικό ρόλο του θληασμού έναντι του καρκίνου του μαστού για το BRCA1. Η έλλειψη σύνδεσης για τις φορείς του γονιδίου BRCA2, υποδεικνύει ότι το βιολογικό μονοπάτι καρκινογένεσης είναι διαφορετικό για τα δύο γονίδια. Οι γυναίκες που φέρουν την παραλλαγή BRCA πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη του θηλασμού προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους».
Πηγή: Telegaph