Τα συμπτώματα αυτά καταλαγιάζουν με τον καιρό, όταν το σώμα της γυναίκες συνηθίσει στον θηλασμό και η ίδια βρει τον τρόπο να διευκολύνει τον εαυτό της, ενώ εξαφανίζονται όταν εκείνη ξεκινήσει να ταΐζει το μωρό της με μπουκάλι. Μέχρι τότε, όμως δείτε τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να κάνετε το θηλασμό πιο ευχάριστο για εσάς αλλά και για το βρέφος.
Ειδικό σουτιέν θηλασμού
Προσπαθήστε να φοράτε 24 ώρες το 24ωρο το ειδικό σουτιέν θηλασμού, το οποίο στηρίζει καλά στο στήθος και δεν ερεθίζει τις θηλές, χάρη στο πολύ απαλό υλικό του.
Ντους με την πλάτη στο νερό
Στο ντους να στέκεστε με την πλάτη στο τρεχούμενο νερό, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να ερεθίσει τις θηλές προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος.
Πληγωμένες θηλές
Οι περισσότερες νέες μαμάδες που θηλάζουν έχουν πληγωμένες θηλές για αρκετές ημέρες μετά τον τοκετό και γι'αυτό συνήθως φταίει η λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, αλλά και η λάθος απομάκρυνση του μωρού από το στήθος. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού, ώστε το στόμα του να πιάνει όσο μεγαλύτερο μέρος γίνεται από τη θηλαία άλω. Επίσης, για να απομακρύνετε το μωρό από το στήθος, βάλτε το μικρό σας δαχτυλάκι στο στόμα του, για να περάσει από μέσα αέρας και να χαλαρώσει το πιάσιμο της θηλής.
Για την επούλωση των πληγωμένων θηλών, μην πλένετε το στήθος σας περισσότερες από μία φορά την ημέρα με σαπούνι και νερό, καθώς αυτό προκαλεί ξηρότητα, ερεθίζοντας τη θηλή ακόμα περισσότερο. Επίσης, αφήνετε αρκετή ώρα το στήθος εκτεθειμένο στον αέρα, χωρίς ρούχα ή επιθέματα, για να απομακρύνεται η ανεπιθύμητη υγρασία.
Ακόμα, για την επούλωση μπορεί να σας βοηθήσει το ίδιο το μητρικό γάλα, αν απλώσετε λίγες σταγόνες πάνω στη θηλή και τις αφήσετε να στεγνώσουν, καθώς και οι αλοιφές καθαρής λανολίνης, ειδικά αυτές που δεν θέλουν ξέβγαλμα και δεν βλάπτουν το μωρό αν τις καταπιεί.
Κάποιες νέες μητέρες έχουν βολευτεί πολύ με τις θηλές σιλικόνης, τις οποίες χρησιμοποιούν τον πρώτο καιρό για να μην πονούν οι δικές τους, αν και υπάρχει κίνδυνος το μωρό να τις συνηθίσει και να μη θέλει μετά την φυσική θηλή.
Παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες
Τοποθετήστε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στο στήθος σας για να μειώσετε το πρήξιμο.
Συχνό τάισμα
Για να «βγάζετε» το γάλα που, ειδικά τον πρώτο καιρό, συσσωρεύεται κάθε λίγο στο στήθος σας και σας «βαραίνει», προσπαθήσετε να θηλάζετε το μωρό σας τακτικά (κάθε μία με δύο ώρες) ή να χρησιμοποιείτε θήλαστρο και να αποθηκεύετε το γάλα στα ειδικά σακουλάκια, για να το δώσετε στο μωρό σας με το μπουκάλι αργότερα.
Παυσίπονα
Σε περίπτωση που ο πόνος στο στήθος σας είναι ανυπόφορος, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας, για να σας συστήσουν παυσίπονα που θα είναι ασφαλή ακόμα και για το μωρό σας που θηλάζει. Ποτέ μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο που δεν σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας.
Επικοινωνία με τον γιατρό σας
Αν παρ'όλα τα παραπάνω συνεχίζετε να πονάτε υπερβολικά, ακόμα και ανάμεσα στους θηλασμούς, και όχι μόνο πάνω στη θηλή αλλά και μέσα στο στήθος, ή αν παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα, π.χ. ξεφλούδισμα στη θηλή ή άσπρα σημαδάκια στο στόμα του μωρού, υπάρχει πιθανότητα καντιντίασης (μυκητίαση) ή κάποιας άλλης μόλυνσης. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας, για να σας ενημερώσουν για το τι πρέπει να κάνετε κατά περίπτωση.
Πηγή: Webmd, ΕHow, Mitrikosthilasmos