Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αλλεργική αντίδραση του οργανισμού κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού και των ματιών σε συγκεκριμένες ουσίες, τα αλλεργιογόνα (γύρη, αγρωστώδη, ζιζάνια, σκόνη, τρίχες ζώων, μύκητες, μούχλα κα) που αναπνέουμε. Μία αλλεργία δεν είναι παρά μια υπερευαισθησία του αμυντικού μας συστήματος το οποίο αρχίζει να αντιδρά σε ουσίες ή φυσικούς παράγοντες που φυσιολογικά είναι ακίνδυνοι για τον οργανισμό.
Παρόλο που η ασθένεια δεν απειλεί τη ζωή μπορεί όμως να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενή δραματικά, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αυτή. Είναι ένα ενοχλητικό χρόνιο πρόβλημα που καταπονεί τον οργανισμό για αυτό και η θεραπεία από τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντική.
Συμπτώματα Αλλεργικής Ρινίτιδας
• επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα, παροξυντικά φταρνίσματα
• ρινική καταρροή
• ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
• κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, αυτιά, μύτη ή λαιμό
• δακρύρροια, ερεθισμός, κάψιμο ματιών
• διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης
επίσης μπορεί να συνυπάρχουν βήχας, πονοκέφαλος, άσθμα, ανοσμία, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα αλλά και γενικά συμπτώματα όπως κακουχία, ατονία, κόπωση, διαταραχή ύπνου.
Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί συχνό χρόνιο νόσημα για τον ασθενή με υφέσεις και εξάρσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν εποχική ή μη κατανομή. Να παρουσιάζονται δηλαδή κάποιες εποχές του χρόνου συνήθως άνοιξη ή φθινόπωρο, ή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους πιο άτυχους.
Οι αλλεργίες στις δυτικές και δυτικοποιημένες χώρες τείνουν να πάρουν διαστάσεις πανδημίας. Σύμφωνα με το British Allergy Foundation (Βρεττανικό Ίδρυμα για την Αλλεργία) ο αριθμός των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα στην Βρετανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο. Η ταχεία αυτή αύξηση παρατηρείται σε κάθε ηλικία, φυλή και κοινωνικό περιβάλλον. Σε αυτή την αύξηση συντελούν παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υγιεινή του περιβάλλοντος ενώ η τοξικότητα από τροφές υποβαθμίζει την ανθεκτικότητα μας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες δεν έχουν αλλεργική αντίδραση όλοι οι άνθρωποι παρά μόνο αυτοί που έχουν αλλεργική προδιάθεση.
Στην Ελλάδα η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας κυμαίνεται στο 10% του πληθυσμού, στις ΗΠΑ στο 20% ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 47 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από εποχική και καθ' όλο το χρόνο αλλεργική ρινίτιδα. Κατατάσσεται στην 6η κατά σειρά χρόνια νόσο.
Η πιθανότητα της νόσου αυξάνεται κατά 30% όταν ο ένας γονιός έχει κάποια αλλεργική νόσο και ακόμα πιο πολύ αν και οι δύο γονείς έχουν τέτοια. Εδώ φαίνεται η βαρύτητα της κληρονομικότητας για την εκδήλωση της νόσου.
Εκτός από τα αλλεργιογόνα άλλοι παράγοντες επιδείνωσης και πυροδότησης της νόσου αποτελούν οι απότομες μεταβολές του καιρού, η υγρασία, οι κλιματικές συνθήκες, η υγιεινή του περιβάλλοντος του ασθενούς, οι έντονες οσμές, τα καυσαέρια, ο καπνός τζακιού και τσιγάρου καθώς επίσης το άγχος και ψυχολογικοί παράγοντες/ επιδράσεις. Έρευνα γιατρών του πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το 75% των ασθενών με άγχος είχαν εντονότερες αλλεργικές αντιδράσεις.
Το παραπάνω γεγονός ενισχύει την άποψη ότι μια ολιστική προσέγγιση είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Η Κλασική Ομοιοπαθητική ως εναλλακτική μέθοδος θεπαπεύει τον ασθενή αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ολιστικά και στην αιτία του.
Η αλλεργική ρινίτιδα αλλά και οι αλλεργίες ειδικότερα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έμπειρο κλασσικό ομοιοπαθητικό με ιδιοσυγκρασιακή ομοιοπαθητική θεραπεία.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ομοιοπαθητική είναι ένα σύστημα όπου η θεραπεία βασίζεται στα ιδιαίτερα και εξατομικευμένα συμπτώματα κάθε ασθενή. Επομένως κάθε ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει τη δική του σημαντική θέση στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.
Ο κάθε ασθενής λαμβάνει το δικό του φάρμακο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του, τη συνολικότητα των συμπτωμάτων του, τη γενική του κατάσταση, το ιατρικό του ιστορικό και την ψυχοδιανοητική του κατάσταση. Το φάρμακο που αρμόζει στον ασθενή είναι διαφορετικό για τον καθένα έστω και αν η κλινική εικόνα εμφανίζεται παρόμοια. Το όμοιο φάρμακο θεραπεύει το αλλεργικό νόσημα σε βάθος ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν είναι συμπτωματικό αλλά μόνιμο.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα διαθέσιμα για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, η επιλογή των οποίων βασίζεται επίσης στον τύπο και την ένταση των συμπτωμάτων, την χρονιότητα τους, την ηλικία του ασθενούς, την ύπαρξη άλλων ιατρικών διαγνώσεων (πχ άσθμα), τη χρόνια ή μη χρήση χημικών φαρμάκων, την κληρονομικότητα.
Το ομοιοπαθητικό φάρμακο διεγείρει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενισχύοντας την άμυνά του έχοντας ως αποτέλεσμα ένα υψηλότερο επίπεδο υγείας. Ο οργανισμός δεν επηρεάζεται από τους νοσογόνους παράγοντες όπως πριν. Επιπρόσθετα θεραπεύεται και η προδιάθεση. Ο οργανισμός, δηλαδή, δεν έχει την ίδια ευαισθησία και αντίδραση στα αλλεργιογόνα.
Η δράση της Ομοιοπαθητικής μπορεί να έχει και προληπτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Η καλύτερη περίοδος έναρξης της θεραπείας είναι την εποχή που ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελάχιστα, δηλαδή την περίοδο ύφεσης. Έτσι επιτυγχάνοντας την ενδυνάμωση του οργανισμού με τη έλευση της περιόδου έξαρσης των συμπτωμάτων αυτά ή δεν εκδηλώνονται ή είναι ήπιας μορφής.
Αυτό είναι βέβαια το ιδανικό, αλλά η τάση είναι να ξεχνάμε τη νόσο όταν δεν βιώνουμε τα συμπτώματά της και να αναβάλλουμε την επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η θεπαπεία δεν μπορεί να αρχίσει και κατά την περίοδο της έξαρσης. Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να επιφέρουν ανακούφιση, εξάλειψη ή ελάττωση των συμπτωμάτων και κατά την διάρκεια της έξαρσης.
Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η θεραπεία θα είναι μακροχρόνια, θα πάρει μερικούς εποχιακούς κύκλους, ειδικά αυτοί που υποφέρουν χρόνια, οι κληρονιμικά βεβαρημένοι και οι χρόνιοι χρήστες κατασταλτικών χημικών φαρμάκων. Τα αποτελέσματα όμως θα είναι μόνιμα χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού με χημικά φάρμακα με τις γνωστές παρενέργειες.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει άμεση ανακούφιση και μείωση συμπτωμάτων μέχρι την τελική αποθεραπεία. Με την ομοιοπαθητική αγωγή οι εξάρσεις και οι υποτροπές ελαττώνονται σημαντικά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία είναι μια διαδικασία και απαιτεί υπομονή και επιμονή από την πλευρά του ασθενή. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν οι προαναφερόμενοι επιβαρυντικοί παράγοντες, τα αποτελέσματα είναι άμεσα και κλινικά θεαματικά.
Επιπλέον όσο είναι εφικτό καλό είναι να αποφεύγονται οι αίτιες που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα δηλαδή να αποφεύγεται η έκθεση στα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας μέχρι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση του οργανισμού.
Επιπρόσθετα ωφέλη της Ομοιοπαθητικής είναι ότι λόγω του ότι τα φάρμακα παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες του φυτικού, ζωικού και ορυκτού βασιλείου, στερούνται ανεπιθύμητων παρενεργειών και είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό και πλέον κατάλληλα για εγκύους, παιδιά, νεογνά και η καλύτερη επένδυση για την μελλοντική τους υγεία.
Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην αλλεργική ρινίτιδα. Μία από αυτές είναι του Dr.Reilly στη Σκωτία η οποία έχει δημοσιευθεί στο British Homoeopathic Journal και στο Lancet, ένα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά στη Βρετανία και διεθνώς. Η κλινική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και χρόνια ρινίτιδα που πήραν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα που προήλθαν από επαναλαμβανόμενες κλινικές έρευνες, απέδειξαν το υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα της Ομοιοπαθητικής στις αλλεργίες.
Γίνεται σαφές ότι η Ομοιοπαθητική ως ολιστική, ήπια και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση επιλύει προβλήματα υγείας με βαθύ και μόνιμο τρόπο.
Οι ομοιοπαθητικοί έχουμε ένα ισχυρό, φυσικό και απολύτως ασφαλές εργαλείο στα χέρια μας, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες που προσφέρει μακροπρόθεσμα μόνιμη λύση χωρίς χημική καταστολή ή παρενέργειες και μας επιτρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ασθένειες-προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως οι αλλεργίες με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Η Αναστασία Χρήστου είναι Κλασσική Ομοιοπαθητικός
Ε-mail: [email protected]