5 τεχνικές για να προφυλαχτείτε από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

5 τεχνικές για να προφυλαχτείτε από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Οι αλλεργίες της άνοιξης επηρεάζουν εκατομμύρια κόσμο, και μάλιστα κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές, καθώς -σύμφωνα με τους επιστήμονες- επιβαρύνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την ακρίβεια, όπως λένε οι ειδικοί, υπολογίζεται ότι η γύρη στην ατμόσφαιρα θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2040, όσο το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξάνεται αναγκάζοντας τα φυτά να παράγουν περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια.

Και με την θερμοκρασία να αυξάνεται για όλο μεγαλύτερο διάστημα κάθε χρόνο, οι συνθήκες προσφέρονται ιδανικά για παρατεταμένη περίοδο ερεθισμένων ματιών και μύτης που «τρέχει». Μην το αφήσετε να σας πάρει από κάτω: Οι πέντε αντι-αλλεργικές στρατηγικές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Δράστε εγκαίρως

Αν στην περιοχή σας η γύρη έχει ήδη πλυμμηρίσει την ατμόσφαιρα και παραμένει εψώ και μέρες, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε κάποιο ρηνικό σπρέϊ στεροειδών που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Τα στεροειδή στον σπρέϊ μπλοκάρουν την παραγωγή των χημικών που προκαλούν τα δύο συχνότερα αλλεργικά συμπτώματα: Το πρήξιμο των ρινικών οδών και τη συμφόρηση. Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αργούν λίγο να δράσουν, οπότε πάρτε τα ακόμα κι αν νιώθετε ότι δεν σας έχουν πιάσει ακόμα οι αλλεργίες, για να τις προλάβετε.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα

Είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσετε τη γύρη έξω από το σπίτι σας, όμως χρησιμοποιώντας έναν καλό καθαριστή αέρα μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που εισπνέετε. Οι καλοί καθαριστές έχουν φίλτρα που συγκρατούν το 99% της γύρης, της σκόνης και της μούχλας. Γι'αυτό μην διστάσετε να επενδύσετε σε μία ποιοτική συσκευή.

Βγαίνετε έξω τις σωστές ώρες

Το περάσετε όλη την Άνοιξη μέσα στο σπίτι είναι αδύνατο. Αυτό, όμως, που μπορείτε να προσπαθήσετε είναι να βγαίνετε έξω τις ώρες που η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι μικρότερη, δηλαδή το μεσημέρι. Τα δέντρα και τα φυτά εκλύουν γύρη νωρίς το πρωί, ενώ το γρασίδι προτιμά και το πρωί και το βράδυ για να απελευθερώσει τα δικά του σωματίδια. Τον ρόλο του παίζει, πάντως, και ο αέρας: Τις μέρες που φυσά δυνατός και στεγνός αέρας, η γύρη μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν έχετε πολλή γύρη στην περιοχή σας, αυτή μπορεί να μεταναστεύσει ταχύτητα από άλλες περιοχές.

Τρώτε περισσότερο γιαούρτι

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περί τα 200 γραμμάρια γιαουρτιού ημερησίως για έναν χρόνο αναφέρουν λιγότερα αλλεργικά συμπτώματα, από αυτούς που δεν τρώνε συχνά γιαούρτι. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά που περιέχονται συνήθως στο γιαούρτι μπορούν να ανακουφίσουν από την συμφόρηση που προκαλεί η γύρη της σημύδας και του κέδρου, αν καταναλώνονται τακτικά. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι εκθέτοντας τον οργανισμό μας σε «καλούς» τύπους βακτηρίων, μπορείτε να αυξήσετε την ανοχή του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Προστατευτείτε για το μέλλον

Προς το παρόν, η μοναδική μέθοδος που στοχεύει στο αίτιο της αλλεργίας (το αλλεργιογόνο) είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία, στην κλασική μορφή της, γίνεται με ενέσεις στο μπράτσο. Η ένεση περιέχει εκχύλισμα από το ένοχο αλλεργιογόνο (ή από περισσότερα του ενός αλλεργιογόνα) και γίνεται κάθε εβδομάδα για 2-3 μήνες, ενώ στη συνέχεια γίνεται σε πιο αραιά διαστήματα για 3 έως 5 χρόνια. Η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε ανοσοθεραπεία είναι το φθινόπωρο. Πραγματοποιείται στο ιατρείο του αλλεργιολόγου και το κόστος της ανέρχεται στα 300 με 350 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια πάντως, αντί για ενέσεις, κάποιοι αλλεργιολόγοι συνιστούν σταγόνες ή χάπια που χορηγούνται υπογλώσσια, αντί για ενέσεις. Ρωτήστε τον γιατρό σας.

v