Ο βήχας των καιρών
Η κυρία Μοσχοβάκη προτείνει στα άτομα που ταλαιπωρούνται από βήχα να καταφύγουν καταρχήν στις δοκιμασμένες, μη φαρμακευτικές πρακτικές, όπως εισπνοές με υδρατμούς, από νερό που βράζει μέσα στο οποίο έχει ρίξει κανείς λίγα φύλλα ευκαλύπτου (εφόσον δεν είναι αλλεργικός).
Η καλή ενυδάτωση του λαιμού, πίνοντας συνεχώς νερό και ροφήματα με μέλι βοηθά επίσης την ανακούφιση από την βήχα.
Παράλληλα, τα άτομα που υποφέρουν από βήχα θα πρέπει να αναπαύονται, να μην ασκούνται τις μέρες εκείνες, να ακολουθούν καλή διατροφή με ελαφριά γεύματα και να αποφεύγουν το στρες. Κυρίως, όμως, όσοι υποφέρετε από βήχα δεν θα πρέπει να βρίσκεστε σε χώρος με καπνό.
«Αν ο βήχας επιμείνει, παρόλο που για μία-δύο μέρες θα έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω, θα πρέπει το άτομο να επισκεφθεί γιατρό, ο οποίος θα του συστήσει τα σωστά αντιβηχικά σκευάσματα», λέει η κ. Μοσχοβάκη και διευκρινίζει πως «για άτομα που εμφανίζουν πρόβλημα λόγω της αιθαλομίχλης δίνουμε ειδικά φάρμακα». Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύει η κ. Μοσχοβάκη να μην καταναλώνουμε χωρίς την συνταγή γιατρού αντιβηχικά σκευάσματα που καταστέλλουν τον αντανακλαστικό βήχα, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να παρακωλύεται η διαδικασία της απόχρεμψης που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας.
«Ξερός» ή «υγρός» βήχας;
Αν βήχετε και έχετε φλέγμα το πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο αποχρεμπτικό φάρμακο, το οποίο θα σας βοηθήσει βήχοντας να το αποβάλλετε (μην πάρετε κάποιο χωρίς να έχετε συμβουλευθεί γιατρό). Αν, πάλι, έχετε «ξερόβηχα», λόγω κρυολογήματος ή αιθαλομίχλης, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που καταστέλλουν τον βήχα, για τα οποία επίσης θα χρειαστείτε συνταγή γιατρού. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και οι απλές καραμέλες για τον λαιμό μπορούν να βοηθήσουν, έστω μέχρι να καταφέρετε να κοιμηθείτε.
Πότε να ανησυχήσω;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν:
-ο βήχας είναι έντονος, «βαθύς» με πολύ φλέγμα ή αν στο φλέγμα υπάρχει αίμα.
-έχετε δύσπνοια, συριγμό ή «σφίξιμο» στο στήθος.
-έχετε πυρετό που δεν υποχωρεί μετά από 3 μέρες.
-το παιδί σας έχει ρίγη ή κρίσεις βήχα στον ύπνο του.
-μετά από μία εβδομάδα συνεχίζετε να βήχετε χωρίς να βλέπετε βελτίωση.
Προσοχή στα παιδιά
Μην δίνετε ποτέ φαρμακευτικά σκευάσματα για τον βήχα στα παιδιά αν δεν έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρό σας. Τα περισσότερα είναι ασφαλή μετά τα 6 χρόνια, όμως και πάλι χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού. Επίσης, πολλοί είναι οι παιδίατροι που απαγορεύουν το μέλι από την διατροφή παιδιών κάτω του ενός έτους, οπότε αποφύγετε να το βάλετε σε ζεστό χαμομήλι που πιθανώς τους δώσετε για τον λαιμό.
Προστατεύστε τους άλλους
Καθώς ο βήχας σας μπορεί να οφείλεται σε ιό, προσπαθήσετε να μην τον μεταφέρετε στους γύρω σας και να βήχετε είτε σε χαρτομάντιλο είτε στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Επίσης, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας συχνά.
Χρόνιος βήχας
Ο χρόνιος βήχας που επιμένει και διαρκεί πάνω από μήνα οφείλεται πάντα σε παθολογική οργανική βλάβη, η βαρύτητα της οποίας ποικίλλει, λέει η κ. Μοσχοβάκη. Μπορεί, δηλαδή, ο βήχας να προκαλείται από απλές χρόνιες αλλοιώσεις που τον προκαλούν αντανακλαστικά, όπως απλές βλάβες του πνεύμονα από το κάπνισμα, από χρόνιες διαταραχές του στομάχου ή απλές αλλεργικές καταστάσεις. Όμως, μπορεί και να συνδέεται με σοβαρότερα προβλήματα, όπως καρκίνος, καρδιακά νοσήματα, φυματίωση, αποστήματα ή ανευρύσματα. Γι’αυτό και δεν θα πρέπει να αγνοείται ή να εκλαμβάνεται ως ένα απλό σύνδρομο, παρά θέλει πάντα ιατρική εξέταση.