Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών και είναι μόνο 10,5 κιλά. Τρώει με το ζόρι, δεν πίνει καθόλου γάλα, δεν τρώει φρούτα, ούτε πίνει χυμούς. Όταν λέμε ότι τώρα θα φάμε του έρχεται να κάνει εμετό. Δεν υπάρχει κάποιο φαγητό που να του αρέσει. Δεν ζητάει από μόνος του να φάει κάτι. Τι πρέπει να κάνω; Πρέπει να τον πάω σε κάποιον γιατρό και σε τι γιατρό;
Το βάρος του παιδιού σου, σύμφωνα με τις καμπύλες αύξησης του βάρους συγκριτικά με την ηλικία, είναι στα χαμηλότερα φυσιολογικά επίπεδα. Το γεγονός φυσικά οφείλεται και στην μειωμένη θερμιδική πρόσληψη.
Συνήθως, εάν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα και πόνους, αναστέλλοντας την διάθεση του παιδιού για λήψη τροφής, το πρόβλημα οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Αυτά συνήθως προκύπτουν από το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι και μπορεί να αφορούν ειδικά το τραπέζι και το γεύμα ή γενικότερα την οικογενειακή ζωή.
Εστιάζοντας στο θέμα της λήψης τροφής, συνήθως οι γονείς (κυρίως η μαμά και σε ορισμένες περιπτώσεις η γιαγιά) εκφράζει ένα πολύ έντονο άγχος για το θέμα του φαγητού του παιδιού. Το παιδί αντιλαμβάνεται την ένταση και το αυξημένο ενδιαφέρον και συχνά χρησιμοποιεί την άρνηση του ως μέσο έλξης των άλλων να ασχοληθούν μαζί του. Σκεφτείτε πόση ώρα αφιερώνετε να είστε κοντά του και να ασχολείστε με το πόσο και αν έφαγε συγκριτικά με την ώρα που κάθεστε να παίξετε. Συχνά η ώρα του φαγητού συνολικά μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι περισσότερη.
Προσπαθήστε λοιπόν να δώσετε στα γεύματα σας αρκετή αλλά συγκεκριμένη διάρκεια, δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον και αφήστε το παιδί να φάει όσο θέλει. Την ίδια ώρα να παίρνετε και εσείς το γεύμα σας. Προσπαθήστε να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να φάει όσο μπορεί περισσότερο και αρχικά μειώστε τον αριθμό των ενδιάμεσων γευμάτων. Συχνά η πείνα είναι εκείνη που καθοδηγεί το παιδί στην διατροφή του.
Συνεχίστε φυσικά να αξιολογείτε το βάρος του. Καλύτερα τον δείκτη μάζας σώματος να τον συγκρίνετε με τις επιθυμητές καμπύλες αλλά χωρίς να το αντιλαμβάνεται το παιδί.
Γιάννης Χρύσου, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr