Ξαφνικά δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Ξαφνικά δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 3 ετών και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό για 2η χρονιά. Ενώ τις 2 πρώτες εβδομάδες πήγαινε αβίαστα και χωρίς κλάματα μετά ξεκίνησε να μην θέλει να πάει, να κλαίει, να μην τρώει στο σχολείο και να μην παίζει. Όταν τον ρωτάω για ποιο λόγο δεν θέλει να πάει μου λέει ότι δεν του αρέσει το σχολείο χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένος όσο και να προσπαθήσω να μάθω με διάφορες ερωτήσεις. Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε αυτές τις 2 εβδομάδες; Η νηπιαγωγός μου λέει ότι είναι αρνητικός σε πολλά πράγματα όμως βλέπω ότι δεν έχει και τη διάθεση να τον προσεγγίσει λίγο περισσότερο από τα άλλα παιδάκια και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα. Απεναντίας μου λέει ότι φταίω γιατί δεν τον αφήνω να μεγαλώσει και ότι τον τραβάω προς τα πίσω. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν άρνηση να πάνε στον παιδικό σταθμό ενώ έχουν δώσει δείγματα καλής προσαρμογής. Κάποιες φορές, τα παιδιά παρουσιάζουν άρνηση όταν συμβεί κάτι στο σχολείο που τα στεναχώρησε ή τα ενόχλησε. Ο γονιός οφείλει να διερευνήσει την πιθανότητα αυτή συζητώντας με τη νηπιαγωγό αλλά και με το ίδιο το παιδί και να βρει την κατάλληλη λύση. Συνήθως όμως δεν υπάρχει προφανής λόγος άρνησης του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή, η σωστή τακτική είναι να παραμείνει ο γονιός σταθερός και να συνεχίσει το παιδί να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Αναμένει κανείς ότι μετά από λίγο καιρό το παιδί θα "ξεχάσει" την άρνηση και θα πηγαίνει με χαρά.

Ένα κριτήριο για να αξιολογήσει κανείς την άρνηση του παιδιού είναι να παρατηρήσει την συμπεριφορά του στον σταθμό. Εδώ πάλι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον παιδικό σταθμό.Πολλές φορές τα παιδιά δείχνουν στο σπίτι αρνητισμό αλλά κατά την παραμονή τους στον σταθμό δείχνουν ότι περνούν καλά και δεν παρουσιάζουν αρνητική συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή, ο γονιός παραμένει σταθερός, συνεχίζει να στέλνει το παιδί του στον σταθμό και περιμένει ότι η αρνητική στάση θα εξαληφθεί.

Επομένως ο γονιός πρέπει να προβληματίζεται αν η άρνηση κρατάει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αμβλύνεται και αν το παιδί πραγματικά δείχνει να μην περνάει ευχάριστα στο σχολικό πλαίσιο. Στις περιπτώσεις αυτές ο γονιός θα πρέπει να αναθεωρήσει την επιλογή του σχολείου ή να διερευνήσει πιθανές αιτίες που δυσκολεύουν την σχολική προσαρμογή με τη συνεργασία ειδικού.

Η Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v