Οι καλύτεροι τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα

Οι καλύτεροι τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα

Αν ένας από τους στόχους σας για το νέο έτος είναι να κόψετε το κάπνισμα, προσπαθήστε να αφήσετε τα «από Δευτέρα» και κάντε το από την έναρξη του νέου έτους. Ένας ψυχολόγος, ένας γιατρός και ένας διευθυντής προγράμματος διακοπής του καπνίσματος μιλούν για τους πιο πρόσφατους και αποτελεσματικούς τρόπους για ένα υγιές 2013 και εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ο ψυχολόγος: Αλλάξτε συνήθειες

Αντικαταστήστε τον χρόνο, που αφιερώνετε στο κάπνισμα με μια άλλη, πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Για παράδειγμα αν συνήθως ανάβετε τσιγάρο μετά το φαγητό, αφιερώστε αντ' αυτού λίγα λεπτά για να περπατήσετε, να συγυρίσετε, να πλέξετε ή ό,τι άλλο σας αποσπά την προσοχή.

Εάν αυτό που σας λείπει είναι να κρατάτε απασχολημένο το στόμα και τα χέρια σας, δοκιμάστε να έχετε πάντα ένα μπολ με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμα και παγάκια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στις καθημερινές ρουτίνες σε συνδυασμό με 10-15 λεπτά διαλογισμού καθημερινά, μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο γιατρός: Συνδυάστε τα

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχετε τις διπλάσιες πιθανότητες να κόψετε το κάπνισμα μόνιμα αν συνδυάσετε τις αλλαγές που θα κάνετε με μία θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης. Τα δερματικά επιθέματα, οι τσίχλες, τα σπρέι ή τα εισπνεόμενα νικοτίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη νικοτίνης, με τη βοήθεια του γιατρού σας.

Καλό θα είναι να μην εμπιστεύεστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς οι έρευνες για το κατά πόσο βλάπτουν την υγεία και κατά πόσο, ακόμη συνεχίζονται.

Ο επικεφαλής προγράμματος διακοπής του καπνίσματος: Χρειάζεστε υποστήριξη

Η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο: Υπάρχουν διαδικτυακά προγράμματα που είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις συμβουλευτικές ομάδες υποστήριξης. Δύο από τα καλύτερα ινστιτούτα είναι: SmokeFree.gov και Freedom From Smoking Online (αγγλικά). Οι ιστοσελίδες αυτές θα σας δώσουν συμβουλές βήμα βήμα για να κόψετε το κάπνισμα και θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με άτομα που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με εσάς.

Μερικές ακόμη συμβουλές :

1. Αποφασίστε μια και καλή ότι θέλετε να κόψετε το κάπνισμα. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα το κάνετε. Είναι λογικό να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα. Μην το αφήσετε αυτό να σας σταματήσει. Θα υπάρχουν μέρες που θα αλλάζετε γνώμη. Μην υποκύψετε.

2. Βρείτε λόγους για να το κόψετε που είναι σημαντικοί για ΕΣΑΣ. Για παράδειγμα αναλογιστείτε τα εξής:

  • Τα χρήματα που σπαταλάτε για τσιγάρα ή καπνό.
  • Τον χρόνο που ξοδεύετε για να κάνετε διάλλειμα για τσιγάρο από τη δουλειά, να βρείτε ανοιχτό κατάστημα για να αγοράσετε τσιγάρα, να βγείτε έξω από το εστιατόριο για να καπνίσετε.
  • Τον ενοχλητικό βήχα ή την άσχημη αναπνοή.
  • Πόσο καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας θέλετε να είστε;
  • Θέλετε να μειώσετε τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού, καρδιακού, πρόωρου θανάτου, ρυτίδων;

3. Γράψτε σε ένα χαρτί τους λόγους που θέλετε να κόψετε το τσιγάρο και φυλάξτε αυτή τη λίστα σε κάποιο μέρος που βλέπετε συχνά: εκεί που φυλάτε τα τσιγάρα σας, στην τσάντα ή το πορτοφόλι σας, στην κουζίνα, στο αυτοκίνητο.

4. Μάθετε τι περιέχει ένα τσιγάρο: Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι περιλαμβάνει πίσσα και νικοτίνη. Στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμη 4.000 χημικές ουσίες, όπως ασετόν, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα.

5. Διαβάστε άρθρα ή δείτε ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό και τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος.

6. Μην εγκαταλείψετε με την πρώτη ευκαιρία. Πολλοί πρώην καπνιστές μαρτυρούν ότι το να κόψουν το κάπνισμα ήταν ό,τι πιο δύσκολο έκαναν ποτέ άλλοι ίσως σας πουν ότι «μια απόφαση είναι». Δεν είναι απλώς μια απόφαση. Η νικοτίνη είναι εθιστική. Κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ήρεμος και ικανοποιημένος. Χρειάζεται χρόνος για να απεξαρτηθεί κανείς από τον εθισμό στη νικοτίνη και μεγάλη προσπάθεια.

7. Βάλτε το στο πρόγραμμα:

  • Ορίστε ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
  • Διαλαλήστε το στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας.
  • Προετοιμαστείτε για τις δυσκολίες που θα έχει ένα τέτοιοι εγχείρημα.
  • Πετάξτε όσα τσιγάρα ή καπνούς έχετε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στη δουλειά.
  • Ενημερώστε το γιατρό σας ότι σκοπεύετε να το κόψετε.

Πηγές: womansday.com, smokefree.gov

 

v