Ο αγώνας του θηλασμού
«Ο μύθος λέει ότι ο θηλασμός είναι κάτι που έρχεται φυσικά», λέει η οικογενειακή σύμβουλος Lisa Spiegel, υπεύθυνη του Ινστιτούτου Soho Parenting, στη Νέα Υόρκη, «όμως για τις περισσότερες γυναίκες δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί μετά από μερικές εβδομάδες να μοιάζει πράγματι ως κάτι απολύτως φυσιολογικό, όμως χρειάζεται δουλειά και υπομονή μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή». Επιπλέον, οι μαμάδες νιώθουν συχνά έντονη πίεση από τους γιατρούς και τις μαίες, την οικογένεια και τους φίλους προκειμένου να θηλάσουν. Και ενώ σύσσωμη η ιατρική κοινότητα συνιστά τον θηλασμό για τα οφέλη που προσφέρει τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί, η Spiegel παροτρύνει τις γυναίκες να πάρουν την απόφαση 'θηλασμός vs μπιμπερό' πιο ανοιχτόμυαλο, σύμφωνα με αυτό βολεύει καλύτερα εκείνες και το μωρό τους. Με άλλα λόγια, αν κάθε φορά που μία γυναίκα θηλάζει έχει ένταση και εκνευρισμό, αυτό δεν ωφελεί κανέναν.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Αν ο θηλασμός δεν πηγαίνει καλά, ζητήστε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο θηλασμού ή κάποια μαία, προκειμένου να σας δείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και πώς θα το κάνετε σωστά. Μπορεί να σας βοηθήσει έτσι ώστε την επόμενη φορά να γίνει λίγο πιο εύκολο. Δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας για τουλάχιστον έναν μήνα κι αν δείτε ότι ακόμα δεν τα καταφέρνετε ή νιώθετε ότι δε μπορείτε, τότε στραφείτε στη φόρμουλα.
Μισείτε τον άνδρα σας
Εντάξει, μπορεί το «μισώ» να είναι βαριά κουβέντα. Ωστόσο, πολλές νέες μαμάδες, οι οποίες πίστευαν πως το να αποκτήσουν μωρό θα τις φέρει λίγο πιο κοντά στον καλό τους, σοκάρονται όταν εκείνος αρχίζει να τους κάθεται στον λαιμό. «Το πιθανότερο είναι ότι θα σας περάσει αμέτρητες φορές από το μυαλό να τον χωρίσετε, κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου –και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό», λέει η Spiegel. «Άλλωστε, το να καταφέρετε να προσαρμοστείτε στον νέο σας ρόλο ως γονείς δημιουργεί απίστευτη ένταση και άγχος ακόμα και στις πιο ισχυρές σχέσεις». Οι περισσότερες νέες μαμάδες νιώθουν ότι ο άνδρας τους δεν έχει ιδέα πόσο δύσκολο είναι να φροντίζεις ένα μωρό 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί να απεχθάνονται να κάνουν εκείνες τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού, τις οποίες πιο παλιά πίστευαν ότι θα μοιράζονται με τον σύντροφό τους. Την ίδια στιγμή οι άνδρες αισθάνονται εξίσου έντονη πίεση γιατί νιώθουν ότι πρέπει να εργαστούν ακόμα πιο σκληρά για να προσφέρουν περισσότερα στην οικογένειά τους. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που το κλίμα στο σπίτι σας απέχει πολύ από το να είναι ζεστό, τρυφερό και ρομαντικό.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: «Πρώτα απ'όλα συνειδητοποιήστε ότι ο σύντροφός σας πιθανότατα κάνει το καλύτερο που μπορεί», λέει η Spiegel. «Δεύτερον, αναγνωρίστε ότι η φροντίδα του μωρού είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση και είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένταση στη σχέση». Όταν συμβεί αυτό, λέει η σύμβουλος, το σημαντικότερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στον άνδρα σας για όλα αυτά που σας απασχολούν. «Εξηγήστε του τι ακριβώς χρειάζεστε από αυτόν –δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Κάντε μία λίστα με αυτά που θέλετε να κάνει για εσάς, π.χ. να ταΐζει εκείνος το μωρό μερικές φορές τα βράδια, για να κερδίσετε εσείς λίγο ύπνο ή να βάζει εκείνος πλυντήριο μία φορά την εβδομάδα. Αν τελικά τα κάνει, η διαφορά που θα δείτε στην ζωή σας είναι πολύ μεγάλη».
Νιώθετε χοντρή
Όλες σχεδόν οι celebrities-νέες μαμάδες εμφανίζονται έναν μήνα μετά τον τοκετό πιο αδύνατες από ποτέ. Και ενώ παλαιότερα είχατε πάρει απόφαση πως το ίδιο θα συμβεί και με εσάς, όταν τελικά δεν συμβαίνει απελπίζεστε. Και, δυστυχώς, αν δεν έχετε μία νταντά πλήρους απασχόλησης και έναν προσωπικό γυμναστή που θα σας αναλάβει σε καθημερινή βάση, θα σας φανεί αιώνας μέχρι να επιστρέψετε στο παλιό σας σώμα. «Οι μαμάδες που χάνουν όλο το βάρος αμέσως είναι μειοψηφία. Οι περισσότερες χρειάζονται τουλάχιστον έναν χρόνο για να ξαναφορέσουν τα παλιά τους τζιν», λέει η Spiegel και προσθέτει «ακόμα κι αυτές που έχασαν γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης, μπορεί να ανακαλύψουν πως το σώμα τους έχει αλλάξει μορφή, ότι ξαφνικά απέκτησαν ραγάδες, ότι μεγάλωσαν οι γοφοί τους, ότι έχουν τριχόπτωση... ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσουν και επιλόχειο κατάθλιψη».
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας για ποιον ακριβώς λόγο έχετε αυτά τα παραπάνω κιλά: Για να αποθηκεύετε εκεί όλη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για να θηλάσετε το μωρό σας και να τα βγάλετε πέρα τον πρώτο καιρό. Αν μπορείτε βάλτε την γυμναστική στο πρόγραμμά σας, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Ακόμα και η βόλτα με το μωρό, με το καροτσάκι μπορεί να σας βάλει σε φόρμα και να διώξει το στρες. Τέλος, σκεφτείτε τον σύντροφό σας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τις ραγάδες ούτε για τα επιπλέον κιλά σας. Το μόνο που θέλει είναι να επανασυνδεθείτε ως ζευγάρι.
Δεν ξέρετε τι θα κάνετε με την δουλειά σας
Για πολλές γυναίκες δεν τίθεται συζήτηση για το αν θα επιστρέψουν ή όχι στην δουλειά τους μετά το μωρό: Η οικογένεια χρειάζεται ένα ακόμα εισόδημα για να τα βγάλει πέρα. Για τις μαμάδες που έχουν επιλογή όμως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όποια απόφαση κι αν πάρετε πάντα θα αναρωτιέστε αν ήταν η σωστή. «Το να είναι όλη μέρα μόνη με ένα μωρό μπορεί να κάνει τη γυναίκα να νιώσει απομονωμένη», λέει η Spiegel. «Πολλές μαμάδες που μένουν στο σπίτι ανακαλύπτουν τελικά ότι τους λείπει η επικοινωνία με τους συναδέλφους τους και η δομή που τους πρόσφερε η εργασία τους». Την ίδια στιγμή, οι μαμάδες που δουλεύουν νιώθουν απίστευτες τύψεις που δεν είναι συνέχεια στο σπίτι με τα παιδιά τους.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Ελάτε σε επαφή με άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς με εσάς. Επίσης, δώστε ένα χρονικό όριο στην επιλογή σας, π.χ. έναν χρόνο. «Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως άπαξ και πάρουν κάποια απόφαση πρέπει να την ακολουθήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους. Κάτι που φυσικά είναι λάθος», λέει η Spiegel. «Σκεφτείτε το έτσι: Τι θα κάνω φέτος; Και να θυμάστε πως ό,τι κι αν αποφασίσετε μπορείτε να το αλλάξετε αν δεν λειτουργεί. Τέλος σκεφτείτε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας για πιο ελαστικό ωράριο ή για part-time εργασία».
Πιστεύετε ότι πρέπει να είστε τέλεια
Οι μαμάδες νιώθουν μεγάλη πίεση: Δεν πρέπει να κυκλοφορούν όλη μέρα με φόρμες, τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα χαρούμενα και το σπίτι στην εντέλεια. Η προσπάθεια, όμως, να είστε τέλεια μπορεί να σας τρελάνει, λέει η Spiegel. Αντίθετα, προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο που εσείς μπορείτε, να είστε μία «αρκετά καλή μαμά». Αυτό σημαίνει να προσφέρετε ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον για το μωρό σας, μέσα στο οποίο υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Τόσο εσείς όσο και το σπίτι σας θα είναι κάποιες στιγμές στα «μαύρα του τα χάλια». Με τον ίδιο τρόπο, σταματήστε να βάζετε σε πρόγραμμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο του μωρού όταν αυτό είναι ξύπνιο. «Μερικές μαμάδες πιστεύουν ότι πρέπει διαρκώς να μιλούν στο μωρό τους ή να του τραγουδούν ή να πετάγονται σαν ελατήρια κάθε φορά που αυτό βάζει τα κλάματα», λέει η Spiegel. «Τα μωρά, όμως, χρειάζονται και αυτά την ησυχία τους. Μπορεί να είναι εξίσου χαρούμενα απλώς κοιτάζοντας τον ανεμιστήρα της οροφής».
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Μην νιώθετε ενοχές επειδή αφήνετε κάθε λίγο το μωρό σας στο ριλάξ προκειμένου να φάτε, να κάνετε μπάνιο ή απλά να χαλαρώσετε για μερικά λεπτά. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι τα μωρά κλαίνε και μην το εισπράττετε ως σημάδι αποτυχίας όταν δε μπορείτε να το ηρεμήσετε με το που το παίρνετε αγκαλιά.Τέλος, αγνοήστε τις κριτικές της οικογένειας, των φίλων και των ξένων για τις ικανότητές σας ως μαμά. «Κάποιοι άνθρωποι θα σχολιάζουν το παραμικρό, από το πώς κακομαθαίνετε το παιδί με το να το έχετε αγκαλιά μέχρι το ότι δεν του φοράτε αρκετά ζεστά ρούχα», λέει η Spiegel. «Απλά ευχαριστήστε τους για τις συμβουλές και συνεχίστε να κάνετε αυτό που εσείς νιώθετε ότι είναι σωστό».
Πηγή: Parents.com