***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***
Καλησπέρα σας. Έχω δύο παιδιά, ένα αγοράκι 6 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών. Με τον άντρα μου, δυστυχώς, έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Διαφωνούμε ακόμα και σε πολύ βασικά πράγματα, όπως η διατροφή τους, το πόσο πρέπει να βλέπουν τηλεόραση ή τι ώρα θα πέσουν για ύπνο. Αυτό προκαλεί έντονες συγκρούσεις, γιατί ο καθένας πιστεύει ότι έχει δίκιο. Υπάρχει τρόπος να συμφωνήσουμε χωρίς να μαλώνουμε συνέχεια;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Θίγετε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια όπου η διαφορετική οπτική ως προς την γονεϊκότητα φέρνει τριγμούς στην οικογένεια και στη συντροφική σχέση.
Είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι που μεγαλώνετε μαζί τα παιδιά σας και που κοινός σας στόχος είναι η φροντίδα και το μεγάλωμά τους. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι σε επιμέρους θέματα της καθημερινότητας αναδύονται διαφορές που πιθανόν να μην φανταζόσασταν προτού αποκτήσετε παιδιά. Αυτό είναι το δύσκολο αλλά και το συναρπαστικό στις σχέσεις. Καλούμαστε όντες διαφορετικοί να συνδημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας, όπου οι διαφορές μεταξύ μας δεν θα μοιάζουν απειλητικές και συγχρόνως θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο που θα τα περιβάλλει, ώστε να ξέρουν τι επιτρέπεται και τι όχι.
Με άλλα λόγια, στόχος δεν είναι να ταυτιστείτε απόλυτα, αλλά να διαπραγματευτείτε μεταξύ σας τις διαφορές σας και να κερδίσετε ο ένας από την οπτική του άλλου. Να εκφράσετε τα κριτήριά σας και να θεσπίσετε από κοινού κανόνες που θα υπάρχουν στο μεγάλωμα των παιδιών σας. Αυτή είναι μία διεργασία που δεν ωφελεί κανέναν να γίνεται ενώπιον των παιδιών, ωστόσο μπορούν να ξέρουν ότι σε κάποια ζητήματα έχετε διαφορετική άποψη. Όλη αυτή η ζύμωση θα αποτελέσει ένα σπουδαίο μάθημα και για τα παιδιά σας και αν γίνει με σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ σας θα τους δώσει σημαντικά εργαλεία και για τη δική τους ενήλικη ζωή.
Αν δυσκολεύεστε σε βαθμό που η ένταση να είναι μεγάλη και να μην απολαμβάνετε το μεγάλωμα των παιδιών σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας για συμβουλευτική γονέων.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.