Αγαπητή αναγνώστρια,
Περιγράφετε μία όντως πιεστική κατάσταση, όπου δεν υπάρχει χώρος για να εκφραστεί η δυναμική του ζευγαριού. Είναι έκδηλη η δυσφορία σας από τον τρόπο που εκφράζεστε και μιλάτε στον πληθυντικό αριθμό συμπεριλαμβάνοντας και το σύζυγό σας. Ωστόσο θα ήθελα να σας θέσω τα εξής ερωτήματα. Βιώνει και ο σύζυγός σας με την ίδια δυσφορία αυτή την κατάσταση; Επιθυμεί και εκείνος να τεθούν όρια απέναντι στα συγγενικά του πρόσωπα;
Αν ναι, να θυμάστε ότι όταν θέτουμε όρια αυτό είναι για να προστατευτούν οι σχέσεις και όχι να χαλάσουν. Μπορεί οι άλλοι να νιώσουν δυσαρέσκεια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζετε να λειτουργείτε με έναν τρόπο με τον οποίο δεν νιώθετε καλά. Αν είστε σταθεροί σε αυτά τα όρια, τότε όλοι θα βιώσετε τα οφέλη από το να παραμένει ο καθένας στο ρόλο του.
Είναι σημαντικό ο σύζυγός σας να βγει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, καθώς πρόκειται για τη δική του οικογένεια καταγωγής. Είναι πολύ πιθανό να αντανακλώνται μοτίβα σχέσης που προϋπήρχαν της δικής σας σχέσης και να χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτεί το πώς θα είναι μαζί τους στο παρόν.
Σας εύχομαι να μπορέσετε να υπερασπιστείτε την επιλογή σας να είστε μαζί και να αναλάβετε τα ηνία της κοινής σας ζωής.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.