1. Μετατρέπουμε τη διαδρομή στο αυτοκίνητο σε ώρα συζήτησης
Οι στιγμές στο αυτοκίνητο είναι πολύτιμες για να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Αντί για τυπικές ερωτήσεις όπως «Πώς πήγε το σχολείο;», δοκιμάζουμε να ρωτήσουμε: «Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα;» ή «Ποιο ήταν το πιο ωραίο κομμάτι της μέρας σου;». Έτσι, ανοίγουμε έναν ουσιαστικό διάλογο που μας φέρνει πιο κοντά.
2. Βάζουμε το οικογενειακό τραπέζι ως προτεραιότητα
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, έστω και μία ή δύο φορές την εβδομάδα, φροντίζουμε να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Χωρίς τηλεοράσεις, κινητά και περισπασμούς, μπορούμε να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τη μέρα μας, ενισχύοντας τον οικογενειακό δεσμό.
3. Βρίσκουμε χρόνο για διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μια ταινία, ένας περίπατος στη γειτονιά – μικρές στιγμές που δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις και ενισχύουν τη σχέση μας με τα παιδιά.
4. Κάνουμε την ώρα του ύπνου μια ιεροτελεστία σύνδεσης
Το βράδυ είναι η ευκαιρία μας να ακούσουμε τα παιδιά μας πιο προσεκτικά. Ρωτάμε τι τα προβλημάτισε μέσα στη μέρα, μοιραζόμαστε τις ευγνωμοσύνες μας και μιλάμε για τα όνειρά τους. Αυτές οι στιγμές είναι πολύτιμες για τη συναισθηματική μας σύνδεση.
5. Καθιερώνουμε προστατευμένο οικογενειακό χρόνο
Ορίζουμε μία συγκεκριμένη μέρα ή ώρα την εβδομάδα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην οικογένεια. Είτε πρόκειται για ένα Κυριακάτικο brunch είτε για μια βραδιά ταινίας, η συνέπεια αυτής της στιγμής βοηθά να ενισχυθεί η οικογενειακή συνοχή.
6. Δεν φοβόμαστε να επιβραδύνουμε
Οι υπερφορτωμένες μέρες και οι πολλές δραστηριότητες μπορεί να μας απομακρύνουν από τα παιδιά. Κάποιες φορές, ρωτάμε τα ίδια ποιες δραστηριότητες έχουν πραγματικά σημασία για εκείνα και μαζί αποφασίζουμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε ό,τι πραγματικά μας δένει.
7. Δίνουμε την απόλυτη προσοχή μας όταν είμαστε μαζί τους
Ακόμα κι αν είναι λίγα λεπτά, όταν είμαστε με τα παιδιά μας, αφήνουμε στην άκρη το κινητό και εστιάζουμε σε εκείνα. Δείχνουμε ότι τα ακούμε πραγματικά, ότι ενδιαφερόμαστε για όσα έχουν να πουν και ότι είναι η προτεραιότητά μας.
8. Αποφεύγουμε να παίρνουμε δουλειά στο σπίτι
Προσπαθούμε να ολοκληρώνουμε τις κλήσεις και τις εκκρεμότητες πριν μπούμε στο σπίτι. Αν πρέπει να απαντήσουμε σε emails, το κάνουμε αφού πρώτα αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά μας. Έτσι, τα παιδιά μας θα νιώσουν ότι τα βάζουμε σε προτεραιότητα.
9. Πηγαίνουμε βόλτες στη φύση
Ένας απλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να είναι ευκαιρία για χαλάρωση και κουβέντα. Η φύση βοηθά να ηρεμήσουμε, να απομακρυνθούμε από οθόνες και να εστιάσουμε ο ένας στον άλλον.
10. Βρίσκουμε ξεχωριστό χρόνο για το κάθε παιδί μας
Αν έχουμε περισσότερα από ένα παιδιά, φροντίζουμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το καθένα ξεχωριστά. Ακόμα και 30 λεπτά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην ενίσχυση της ατομικής μας σχέσης.
Δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά ποιότητας
Ως εργαζόμενες μητέρες, ίσως νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε παντού, κάθε στιγμή. Όμως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε την πλήρη προσοχή μας στις στιγμές που περνάμε με τα παιδιά μας. Γιατί τελικά, δεν μετράει πόσο χρόνο έχουμε, αλλά πώς επιλέγουμε να τον ζούμε.
Πληροφορίες: parents.com